Εχεις ολη την ζωη μπροστα σου savoirville.gr Το να είσαι είκοσι και να έχεις όλη την ζωή στα πόδια σου δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Ναι, είσαι νέος. Και ναι, έχεις τόσα να ζήσεις. Όμως, αυτό πολλές φορές είναι ένα συναίσθημα που, παρά το γεγονός ότι σε γεμίζει ενθουσιασμό για τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου, μπορεί να σε μπουκώσει και τελικά να σε πνίξει.

Αγχώνεσαι λοιπόν για το αν θα καταφέρεις να κάνεις όλα όσα θέλεις στην ζωή σου, και τελικά καταλήγεις να βάζεις χρονοδιαγράμματα και να διαμορφώνεις πλάνα και σχέδια για το μέλλον σου. Θες να γυρίσεις όλο τον κόσμο. Θέλεις να σπουδάσεις. Θέλεις να κάνεις καριέρα. Θέλεις να κάνεις οικογένεια. Τα θέλεις όλα. Να γεμίσει η ψυχή σου, ζωή και εμπειρίες. Και όλα αυτά, μέχρι τα τριάντα.

Χωρίς αμφιβολία, τα είκοσι είναι η ώρα που πρέπει να θέσεις στόχους και να δουλέψεις σκληρά για να τους πετύχεις. Και αυτό είναι τρομακτικό. Στο μυαλό σου τα εμπόδια φαντάζουν αμέτρητα. Οι αντιπερισπασμοί μπορούν να σε κάνουν να παρεκκλίνεις. Θα αγανακτείς γιατί ο στόχος που έθεσες είναι αρκετά μακρινός και δεν θα βλέπεις να αποδίδουν οι προσπάθειες σου. Ο περίγυρος σου θα σε αμφισβητήσει, θα σε μειώνει, θα σε κάνει ένα με το χώμα.

Και τελικά μπαίνεις στα περίφημα τριάντα και η ουτοπική φαντασίωση σου να έχεις πετύχει σε κάθε κομμάτι της ζωή σου δεν έχει πραγματοποιηθεί. Απογοητεύεσαι και αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς. Να αλλάξεις το όνειρο σου, να μειώσεις τις προσδοκίες σου, να σταματήσεις να προσπαθείς.

Όμως είναι λάθος. Εφόσον αναπνέεις, μάλλον η ζωή είναι ακόμα εκεί, μπροστά στα πόδια σου και στα τριάντα. Δεν είσαι είκοσι πλέον. Ε και; Έχεις όλη σου την ζωή ακόμα για να αρπάξεις από τα μαλλιά κάθε ευκαιρία και να πετύχεις κάθε σου στόχο. Και μάλιστα με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το παρελθόν. Έχεις εμπειρία.

Είτε είσαι είκοσι, λοιπόν, είτε τριάντα, είτε σαράντα, είτε πενήντα έχεις πάντα όλη την ζωή μπροστά σου. Τα είκοσι είναι απλά το ξεκίνημα μιας πολύ όμορφης περιπέτειας που δεν τελειώνει στα τριάντα. Το πότε και το αν θα τελειώσει το καθορίζεις εσύ. Το μυαλό σου, όχι η ηλικία σου.

Pic source: pinterest.com