Η Εύα Κυριακοπούλου είναι το κορίτσι που θα ήθελες να έχεις για φίλη σου. Είναι εκείνη που θα σου έφτιαχνε ένα κόσμημα εάν την έβρισκες και της έλεγες για εκείνο το ραντεβού που έχεις και δεν έχεις τι να φορέσεις. Και αυτό που θα σου φτιάξει, θα είναι φυσικά, μια δημιουργία που θα φέρει το όνομα της EvaKyr Jewelry.

Eva Kyr Jewelry Savoir Ville

Δεν έχει πολύ καιρό που τελείωσε τις σπουδές της στο Deree College, ενώ το αντικείμενό της ήταν σχεδόν άσχετο με αυτό που έχει καταλήξει να κάνει. Με πρώτο πτυχίο Visual Arts και  minor στον χορό. Μιλώντας όμως με την Εύα μας είπε πως, «παράλληλα έκανα 5 χρόνια μαθήματα κοσμήματος με τον Δημήτρη Νικολαΐδη». Ενώ όταν ρώτησα πως άρχισε να κάνει κοσμήματα και γιατί, μου απάντησε πως «Από ένα ηλικιακό σημείο και μετά νομίζω πως ήξερα ξεκάθαρα ότι ήθελα να ασχοληθώ με κάτι που θα σχετίζεται με την τέχνη, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζω ακριβώς με ποιο κομμάτι της».

«Το κόσμημα μου έδωσε την δυνατότητα να συνδυάσω όσα ήξερα απο το Visual Arts και να τα εισάγω σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, δηλαδή στο χώρο της μόδας. Η αλήθεια είναι πως αυτό θα μπορούσε να γίνει και με ένα ρούχο ή και με ένα άλλο αξεσουάρ αλλά μάλλον η γλυπτική ήταν ένας σημαντικός τρόπος για μένα και για να δημιουργώ κάτι, αλλά και για να αποκωδικοποιώ το τι βλέπω γύρω μου. Παρόλο δηλαδή, που έχω φύγει από την έννοια του Fine Art συνεχίζω να αντιμετωπίζω το περιβάλλον μου σαν μια πηγή έμπνευσης. Συνεχώς παρατηρώ και ψάχνω για φόρμες και σχήματα που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ψάχνω τον τρόπο για το πως κάτι καθημερινό, ίσως μια λεπτομέρεια που όλοι προσπερνούν θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σ’ ένα κόσμημα».

Eva Kyr Jewelry Savoir Ville

Η σχέση της Εύας με το design αυτό καθεαυτό δεν ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Με την έννοια του ότι δεν έχει σπουδάσει τίποτα κοντινό σε Jewelry Design, μα είχε τις δικές τις βάσεις στην γλυπτική, το ελεύθερο σχέδιο και την ζωγραφική. Αυτό που την κάνει διαφορετική από πολλούς άλλους σχεδιαστές κοσμημάτων είναι το ότι «Συνεχίζω να σκέφτομαι τα κοσμήματα πιο πολύ σαν μικρογλυπτά παρά σαν ένα απλό αξεσουάρ που συμπληρώνει ένα outfit».

Αφού λοιπόν, μου εξήγησε πως βρέθηκε να σχεδιάζει κοσμήματα και από που αντλεί έμπνευση, είπαμε να μιλήσουμε και λίγο για την συλλογή της άνοιξη/ καλοκαίρι 2016. Αρχίζοντας από το βασικό υλικό που επιλέγει η Εύα, «Τα κοσμήματα είναι όλα απο ασήμι το οποίο τείνω να προτιμώ σαν υλικό. Το γεγονός του ότι έχει κάποια αξία, σε συνδυασμό με το ότι δεν αλλοιώνεται, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το χρησιμοποιώ ως βάση στα περισσότερα από τα κοσμήματα που φτιάχνω».

Eva Kyr Jewelry Savoir Ville

«Η φετινή συλλογή βασίζεται στην έννοια της απλότητας καταλήγοντας στην γραμμή. Μια γραμμή με την κλασσική της υπόσταση αλλά και πως αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες φόρμες κινούμενη στον χώρο, γυρίζοντας γύρω από τον εαυτό της ή προσπαθώντας να διαμορφώσει η ίδια έναν κύκλο». Ο στόχος των EvaKyr είναι να «βγει κάτι τόσο απλό που μπορούσε να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάτι που σχεδόν ξεχνάς ότι το φοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που όλη η συλλογή είναι από ασήμι χωρίς καμία επιμετάλλωση».

Εν τω μεταξύ, αν είχε επιλογή για να διαλέξει κάποιο style icon να φοράει τα κοσμήματα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή θα ήταν η Vivienne Westwood η οποία «έχει κάτι τόσο εκκεντρικό που θα έκανε την απλή γραμμή της συλλογής μου να κοντράρει πάρα πολύ με το υπόλοιπο στυλ της».

Eva Kyr Jewelry Savoir Ville

Όμως αυτό που δεν ήξερες για τα EvaKyr είναι πως δεν έχουν στόχο μόνο την γυναίκα και το καθημερινό της στυλ, μα επικεντρώνεται και στο αντρικό της κοινό. «Νομίζω πως οι άντρες φοράνε πλέον αρκετά κοσμήματα. Ίσως και να δημιουργούν κάτι που σε άλλες χώρες της Ευρώπης να μην υπάρχει καν». Σαν σχεδιάστρια προσθέτει πως αυτό είναι κάτι που της αρέσει πάρα πολύ σαν εικόνα γιατί «Όλο αυτό σου δίνει την δυνατότητα να παρατηρείς  κάτι καινούργιο, όπως το ποια είναι τα κοσμήματα που θα συνδύαζε ένας άντρας και τι θέλει να δείξει με αυτά. Ακόμη και το πως αλλάζουν με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του».

Τα EvaKyr, και η ίδια Εύα Κυριακοπούλου, είναι ίσως το πιο designατο και ταυτόχρονα το πιο «Less is More» ολοκληρωμένο στυλ που έχω γνωρίσει. Δεν ξέρω για εσένα, μα εγώ σίγουρα περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη συλλογή ενώ η Εύα μου λέει πως, «Το πλάνο μου είναι να καταφέρω να έχω διάρκεια σαν Ελληνική επιχείρηση. Ξέρω οτι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά προτιμώ να επικεντρώνομαι σ’ αυτούς που πέτυχαν και έκαναν την Ελλάδα να ακουστεί και στο εξωτερικό. Νομίζω πως αν υπάρχει κάτι που μας κρατάει πίσω αυτήν τη στιγμή, είναι το ότι μένουμε στο να αναλύουμε το πρόβλημα και όχι στο να πάμε ένα βήμα παρακάτω ώστε να βρούμε λύσεις με πραγματική υπόσταση».

Eva Kyr Jewelry Savoir Ville

Κάνε share το άρθρο από την σελίδα μας στο facebook και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα έτσι ώστε να μπεις στην κλήρωση για το παραπάνω ζευγάρι σκουλαρίκια από τα EvaKyr Jewelry μέχρι την Δευτέρα 18 Απριλίου στις 12.00 το μεσημέρι. 

Νικήτρια: Βαλασιάδη Ροζάννα