Όταν παθαίνεις μια κρίση πανικού είναι φυσικό να αισθάνεσαι πως όλος ο κόσμος γκρεμίζεται γύρω σου. Και το χειρότερο είναι το αίσθημα που έχεις το οποίο σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι τελείως ανίκανη να κάνεις το οτιδήποτε. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που παθαίνουν συχνά αυτές τις κρίσεις, τότε ήρθε η ώρα να σου δώσουμε μερικές δικές μας, πρακτικές συμβουλές για να καταφέρεις να τις διαχειριστείς.

1. Πάρε μια βαθιά αναπνοή

Ένα από τα πρώτα σημάδια της κρίσης πανικού είναι η αίσθηση ότι δε μπορείς να πάρεις αναπνοή. Μπορεί να νιώθεις πως ο λαιμός σου σφίγγεται κάτι το οποίο δεν ισχύει. Για αυτό το λόγο συγκεντρώσου στις αναπνοές που και απέβαλε κάθε σκέψη που σου “λέει” ότι δε μπορείς να το κάνεις. Αναπνοή, εκπνοή.

2. Απόσπασε τον εαυτό σου

Για την ακρίβεια προσπάθησε να μη συγκεντρωθείς στο φόβο που έρχεται μαζί με την κρίση σου. Είναι προφανές πως όσο περισσότερο επικεντρώνεσαι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις θα παίρνει εκείνη τη στιγμή. Ζήτησε από κάποιον ο οποίος είναι δίπλα σου να σου μιλήσει κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα ή άνοιξε την τηλεόραση και προσπάθησε να παρακολουθήσεις.

3. Αναγνώρισε την κατάσταση

Το ξέρω, είναι δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή νιώθουν πως παθαίνουν καρδιακή προσβολή και πως μάλλον θα πεθάνουν. Αυτό φυσικά δεν ισχύει γιατί όλα τα συμπτώματα οφείλονται στην κρίση πανικού. Δεν είσαι σε κίνδυνο και όλο αυτό που ζεις, θα περάσει. Προσπάθησε να κάνεις συνεχώς αυτή τη σκέψη.

4. Μίλησε σε κάποιον

Ό,τι και αν πιστεύεις, δεν είσαι μόνη σου. Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται συχνά σε καταστάσεις κρίσης πανικού, αρχίζουν να απομακρύνονται από τον περίγυρό τους καθώς πιστεύουν πως κάτι πηγαίνει λάθος με τους ίδιους. Αυτό είναι φυσικά παράλογο. Για αυτό το λόγο προσπάθησε να μιλήσεις όχι μόνο στους γύρω σου αλλά και σε κάποιον ειδικό, θα δεις που όλα, μετά, θα σου φαίνονται πιο απλά.

Δες ακόμη: Κάνε slow down και απόλαυσε τη ζωή

featured image: thepurplefig.com