Πριν αναζητήσω στο google για τα ήθη και τα έθιμα των γάμων ρώτησα μια δυο φίλες μου εάν ξέρουν κάτι. Μερικές άψυχες απαντήσεις για ”εχμ και εχμ κάτι με την βροχή λένε” και ”το μέλι συμβολίζει ευτυχία αλλά δε ξέρω που το βάζουν”. Ευτυχώς το google είναι πιο εύγλωττο από τις φίλες μου και με βοήθησε να συλλέξω τα 19 πιο εντυπωσιακά στοιχεία που βρήκα και να τα μοιραστώ μαζί σου.

Εαν με ρωτάς τι κατάλαβα από αυτή την αναζήτηση θα σου πω πως οι άνθρωποι από την αρχή του κόσμου μέχρι και σήμερα κατατάσσουν τον γάμο σε μια υψηλή αποστολή του είδους μας (βλ. 17), φροντίζουν για την καλοτυχία με όσα περισσότερα μέσα μπορούν (1,2,3,4 και άλλα) και δεν γλυτώνουν ποτέ από την οικογένεια τους (14,15 και άλλα).

tumblr_myi58hp1y61s4zmgjo1_500

 1. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδα νύφες βάλουν λίγη ζάχαρη μέσα από το γάντι τους ή την κάλτσα τους για καλή τύχη.
 2. Στην Αρχαία Ρώμη διάβαζαν τα εντόσθια για να βρουν ποια είναι η πιο καλή ώρα για να γίνει ο γάμος.
 3. Σύμφωνα με τους Ινδουιστές δεν υπάρχει καλύτερος οιωνός για έναν γάμο από το να βρέχει τη μέρα του γάμου τους.
 4. Για καλοτυχία οι Αιγύπτιες τσιμπάνε τις νύφες.
 5. Στην Τσεχία αντί για ρύζι σε μερικές περιοχές πετούν μπιζέλια.
 6. Στη Φιλανδία η νύφη μαζεύει τα δώρα των γειτόνων σε μια μαξιλαροθήκη ενώ πάει από πόρτα σε πόρτα με την συνοδεία ενός παντρεμένου άντρα. 
 7. Οι Μαροκινές νύφες κάνουν μπάνιο με γάλα πριν τον γάμο.
 8. Στην Ολλανδία φυτεύουν ένα έλατο στον κήπο του σπιτιού των νεόνυμφων για καλή τύχη και ευημερία.
 9. Οι βέρες φοριούνται στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού επειδή παλιά πίστευαν ότι από εκεί περνάει η φλέβα που πάει κατευθείαν στη καρδιά.
 10. Εαν και το λευκό χρώμα το διέδωσε η επιλογή της Βασίλισσας Βικτώρια, στην Ιαπωνία ήταν από πάντα το χρώμα για το νυφικό φόρεμα.
 11. Οι νύφες συνηθίζεται να φορούν κάτι παλιό για να συμβολίσουν τη συνέχεια του παρελθόντος.
 12. Στη Δανία ο γαμπρός και η νύφη ντύνονται και κουμπώνουν κάτι στραβά για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
 13. Το κάτι μπλε συμβολίζει την αρμονία.
 14. Στην Αίγυπτο η οικογένεια της νύφης αναλαμβάνει το φαγητό μιας εβδομάδας για να ξεκουραστεί το ζευγάρι.
 15. Στη νότια Αφρική οι γονείς του ζευγαριού μεταφέρουν φλόγα από το τζάκι στο σπίτι τους και ανάβουν μαζί το τζάκι των νεονύμφων.
 16. Η πολυόροφες τούρτες προέκυψαν από ένα παιχνίδι όπου η νύφη θα έπρεπε να καταφέρει να φιλήσει τον γαμπρό πάνω από έναν ”πύργο” από κέικ χωρίς να ρίξουν κανένα.
 17. Κάποιες παραδόσεις λένε πως τα ανύπαντρα κορίτσια αρκεί να κοιμηθούν με κουφέτα του γάμου για να δουν ποιον θα παντρευτούν.
 18. Στους γάμους η νύφη πρέπει να στέκεται στα αριστερά ώστε ο γαμπρός να έχει το δεξί του χερί ελεύθερο ώστε να την προστατεύσει εάν χρειαστεί.
 19. Tα bachelor παρτυ υπήρχαν από την εποχή των Αρχαίων Σπαρτιατών όπου ο μελλόνυμφος έκανε γιορτή για να αποχαιρετήσει τους φίλους του.