Η τάση των escape rooms έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και 3 χρόνια περίπου στην Ελλάδα, αν μετράω καλά, και έχει αγαπηθεί από όλες τις ηλικίες με πάθος. Θα λέγαμε πως η χαρά που προσφέρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια βρίσκει το pick της στο όνομα των escape rooms, καθώς η διαδραστικότητα, η εφευρετικότητα και η δημιουργική σκέψη φτάνουν στο απόγειό τους, ενώ χωρίς συνεργασία δουλειά δεν γίνεται! Ακόμα και Σαββατόβραδα, παρεάκια επισκέπτονται δωμάτια απόδρασης προσπαθώντας για περίπου μία ώρα να ανακαλύψουν στοιχεία και να ξεφύγουν. Οι ορκισμένοι fun μπορεί υποσυνείδητα να έχουν στόχο να αποδράσουν απ’ όλα όσα υπάρχουν και δεν υπάρχουν!

cropped-most-popular-escape-room-games

Το concept

Ομάδες 2-6 ατόμων διαλέγουν το θεματικό δωμάτιο απόδρασης που τους κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον, κάνοντας κράτηση τηλεφωνικώς. Ο Game Master βρίσκεται ήδη εκεί, ώστε να ενημερώσει τους παίκτες για τους κανόνες   και να τους καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στη συνέχεια τους κλειδώνει και.. ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Στόχος των παικτών είναι να λύσουν γρίφους, να ξεκλειδώσουν λουκέτα, να συνδέσουν στοιχεία και τελικά να καταφέρουν να αποδράσουν, πριν λήξει ο χρόνος!

Προσωπικά, βάσει όσων έχω πάει μέχρι στιγμής ξεχωρίζω τα παρακάτω:

  1. 2 colours | The Mindtrap, Πειραιάς

Χαρακτηριστικό στοιχείο του δωματίου είναι η σκακιέρα και τα ασπρόμαυρα κομμάτια της (πιόνια, πύργοι, άλογα κλπ), κάτι που με γοήτευσε αμέσως λόγω της παιδικής μου αγάπης για το σκάκι. Το άσπρο και το μαύρο, μέσα από τους ρόλους του καλού και του κακού, το yin και το yang ως το απόλυτο σύμβολο της αρμονίας συνθέτουν ένα δωμάτιο γεμάτο αντιθέσεις, ιδανικό για escape room!

  1. The score | Athens Clue, Σύνταγμα

Η αστυνομία πρόκειται να φτάσει σύντομα στο υποκατάστημα της μεγαλύτερης τράπεζας των Αθηνών, αν οι παίκτες δεν καταφέρουν να απενεργοποιήσουν το μυστικό συναγερμό , να πάρουν όσα περισσότερα λάφυρα μπορούν και να τραπούν σε φυγή. Στο συγκεκριμένο escape room  μου άρεσε πολύ ο σχεδιασμός του και οι ‘εκπλήξεις’ του μόλις βρίσκαμε τη λύση στους γρίφους. Στη συνέχεια μάθαμε πως είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από Έλληνες escape room artists!

  1. Joker | Escaped, Αιγάλεω

Ο Joker  τα έχει πάρει λίγο με τη σοβαροφάνεια των ανθρώπων και απειλεί πως θα εξαπολύσει τοξικά αέρια γέλιου στην πόλη, σε 60 λεπτά. Παράλληλα, προσπαθεί να φτιάξει το αντίδοτο της ουσίας που τον μετέτρεψε σε τέρας. Δεν θα τον πεις και στα καλά του όταν τον δεις να πηδάει από το ένα έπιπλο στο άλλο και να λέει γελώντας ‘Why so serious?? hahahaha’. Γι’ αυτό, παρόλο που δίνει βοήθειες, είναι στην κρίση των παικτών να καταλάβουν αν είναι αξιόπιστες ή παραπλανητικές.

Όπως καταλάβατε, πρόκειται για escape room με live acting! Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Joker είναι ό,τι πρέπει για το ρόλο, και προσωπικά, επειδή από μικρή οι κλόουν (πόσο μάλλον ο Joker) με φόβιζαν, στο συγκεκριμένο δωμάτιο απόδρασης, στην αρχή, τον είχα από μακριά. Το decor και τα εφέ, σε συνδυασμό με το είδος των γρίφων και αυτόν τον τρομερό και φοβερό Joker  κάνουν την εμπειρία απόδρασης πολύ ξεχωριστή!

What’s new?

Το live acting, αλλά και η επέκταση των escape rooms σε ‘σπίτια’ με μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου, θεωρούνται από τις νέες, φρέσκιες ιδέες που κρατούν το ενδιαφέρον των παικτών αμείωτο. Σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους και τα EXTROSCAPE, όπου γρίφοι είναι σκορπισμένοι μέσα στην πόλη, έξω από τους τοίχους ενός δωματίου και με περισσότερα ερεθίσματα. Μια πραγματική πρόκληση για όσους αναζητούν περισσότερες εμπειρίες, έξω από τα όρια.

Extra info: Οι ρίζες των escape rooms θεωρείται ότι βρίσκονται στο βιντεοπαιχνίδι Crimson Room, στο οποίο ο παίκτης καλείται να μετακινήσει τα έπιπλα για να συγκεντρώσει και να ενώσει στοιχεία. Δημιουργήθηκε από τον Toshimitsu Takagi, το 2004.