Ενίσχυσε το κλασικό κέικ με εσπρέσο, καραμέλα βουτύρου και τα αρώματα Kahlua. Δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι φανταστικό.

Υλικά:

1½ φλιτζάνια χουρμάδες, ψιλοκομμένοι

1 φλιτζάνι νερό

80 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο

Πρέζα αλάτι

½ φλιτζάνι μελάσα

½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

¾ κουταλάκι του γλυκού σόδα

1¾ φλιτζάνια αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 αυγό, χτυπημένο

Κρέμα καραμέλας:

4 κρόκοι αυγών

½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

⅓ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

475ml γάλα, ζεστό

Κρέμα βανίλιας:

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη

Καφές με βούτυρο:

½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας νερό

1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι

25 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο

Πρέζα αλάτι

Σιρόπι καραμέλας εσπρέσο:

¾ του φλιτζανιού δυνατός εσπρέσο

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας Kahlua

Εκτέλεση:

Βουτύρωσε και στρώσε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ 18cm x 18cm.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ανακάτεψε τους χουρμάδες, το νερό, το βούτυρο, τη μελάσα, τη ζάχαρη και τη σόδα. Άφησέ τα να βράσουν, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Άφησέ το στην άκρη να κρυώσει για 30 λεπτά. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.

Ανακάτεψε το χτυπημένο αυγό και, στη συνέχεια, πρόσθεσε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε καλά.

Μετάφερε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήσε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει μία οδοντογλυφίδα καθαρή. Άφησέ το να κρυώσει.

Κρέμα καραμέλας:

Χτύπα τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Ανακάτεψε το κορν φλάουρ.

Ρίξε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακάτεψε για να χαλαρώσει και στη συνέχεια ρίξε το ξανά στην κατσαρόλα. Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει και να βράσει. Απόσυρε από τη φωτιά, σκέπασε με πλαστική μεμβράνη και άφησε το στην άκρη να κρυώσει. Βάλε το στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείς.

Κρέμα βανίλιας:

Χτύπα και τα τρία συστατικά μαζί μέχρι να γίνουν παχύρρευστα. Βάλε το στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείς.

Καφές με βούτυρο:

Στρώσε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και λάδωσε ελαφρά. Τοποθέτησε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βάλε τη σε δυνατή φωτιά και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράσε μέχρι η καραμέλα να πάρει χρώμα καραμέλας.

Άδειασε το στο λαδωμένο χαρτί ψησίματος και άπλωσέ το αραιά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Άφησέ το στην άκρη να κρυώσει.

Σιρόπι καραμέλας εσπρέσο:

Ανακάτεψέ τα όλα μαζί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Τελευταίο βήμα:

Τοποθέτησε 6 ποτήρια σε ένα δίσκο. Χτύπα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει κρεμώδης και λεία και βάλε την στα ποτηράκια με ένα κουταλάκι.

Βάλε με το κουτάλι τη χτυπημένη κρέμα βανίλιας σε ένα άλλο σακουλάκι.

Κόψε το κέικ σε χοντρές φέτες. Βούτηξε το κέικ στο σιρόπι εσπρέσο και τοποθέτησέ το στον πάτο των ποτηριών. Πρόσθεσε μια στρώση κρέμας. Επανέλαβε μέχρι να γεμίσουν σχεδόν τα ποτήρια. Έτοιμο!