Το “σύνδρομο του απατεώνα” είναι μια αγχωτική κατάσταση, που όμως μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Πρόκειται, για μια ψυχική κατάσταση, κατά την οποία αισθάνεσαι ότι κατά κάποιο τρόπο είσαι απατεώνας, ότι εξαπατάς τους γύρω σου και ότι η επιτυχία σου είναι ψεύτικη και δεν την αξίζεις.

Είναι δηλαδή, μια έντονη ανασφάλεια, μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Είσαι πεπεισμένος ότι, δεν είσαι ικανός και οτιδήποτε έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, είναι αποτέλεσμα τύχης ή λανθασμένης κρίσης των άλλων.

Το “σύνδρομο του απατεώνα” αφορά κυρίως στα επαγγελματικά σου, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τη σχέση σου. Παρατηρείται κυρίως σε ανθρώπους, που αν κι έχουν πετύχει στον εργασιακό τομέα, συνεχίζουν να νιώθουν ότι, όλο αυτό είναι μια απάτη. Γεγονός αντιφατικό και ψευδές.

Γενικά, είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική φάση, γιατί μέσα σε αυτή το άτομο δεν καταφέρνει να αναγνωρίσει τα επιτεύγματά του και να βιώσει τη χαρά της επιτυχίας. Συμβαίνει να το νιώθουν και άντρες και γυναίκες, αλλά είναι πιο έντονο στις τελευταίες, λόγω ίσως των κοινωνικών στερεοτύπων.

Αυτό συμβαίνει γιατί, στη σύγχρονη, ανταγωνιστική εποχή, οι γυναίκες νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους, σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, μπορεί να φταίει και η ιδιοσυγκρασία του καθενός. Αν δηλαδή, είσαι τελειομανής, τότε σίγουρα έχεις περισσότερες πιθανότητες να το αποκτήσεις, λόγω των αυξημένων στάνταρ, που έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου.

Η θετική πλευρά του συνδρόμου και πως να την αξιοποιήσεις.

Έρευνα έδειξε ότι, τα άτομα που εμφανίζουν το “σύνδρομο του απατεώνα”, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχτούν στα επαγγελματικά τους.

Αυτό βασίζεται στη λογική του ότι, αν όντως νιώθεις αποτυχημέν@ και ανεπαρκής, καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχεις. Αυτομάτως γίνεσαι πιο αποδοτικ@ ως εργαζόμεν@, ενώ παράλληλα αναπτύσσεις ειλικρινείς σχέσεις με τους συναδέλφους σου.

Πιο συγκεκριμένα, γίνεσαι πιο ανοικτός, μπορείς και συνεργάζεσαι καλύτερα και αποδίδεις καλύτερα. Κατά κάποιο τρόπο, μέσα από αυτή την ανασφάλεια, εξελίσσεις καλύτερα τις ικανότητές σου και σε προσωπικό, αλλά και στο ευρύτερο επίπεδο.

Η σχεδόν ψυχαναγκαστική αυτή συμπεριφορά, σε ωθεί να γίνεσαι καλύτερος, πιο υπομονετικός και ανοικτός. Με λίγα λόγια, σε μεταμορφώνει σε έναν άνθρωπο ικανό να ηγηθεί και να πετύχει.

Μην ξεχνάς ότι διάσημες κι επιτυχημένες προσωπικότητες, όπως η Naomi Osaka, η Natalie Portman,  η Lady Gaga και άλλοι πολλοί, έχουν παραδεχτεί ότι, υποφέρουν από το “σύνδρομο του απατεώνα”, αλλά όπως φαίνεται καταφέρνουν να το διαχειριστούν.

Αυτό λοιπόν, που πρέπει να κάνεις εσύ, είναι να αλλάξεις κατεύθυνση στη σκέψη σου. Ανακατεύθυνε αυτό το άγχος και την ανασφάλεια στο χώρο εργασίας σου. Αξιοποίησέ το δημιουργικά και απομόνωσέ το στη στιγμή, που δουλεύεις σε κάτι.

Αποδέξου τον εαυτό σου και αναγνώρισε την αξία σου. Μπες σε μια ομάδα υποστήριξης ή δοκίμασε την ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, αναζήτησε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σου.

Αυτοί άλλωστε είναι οι πιο αντικειμενικοί σου κριτές.