Η Katherine Power, CEO της Clinique, αποκάλυψε στο My Domaine τι κάνει στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς:

«Στην αρχή κάθε χρόνιας γράφω τους στόχους μου σε ένα τετράδιο, μεγάλους και μικρούς. Και επανέρχομαι στο τετράδιο αυτό για να τσεκάρω τη λίστα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ρωτάω τον εαυτό μου: Τι θα ξεκινήσω σήμερα; Τι θέλω να συμβεί φέτος; Έχω άλλες 365 ημέρες που απομένουν και προσπαθώ να κάνω την κάθε μια να μετράει. Σήμερα θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι σπουδαίο.»

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι οι όποιοι γράφουν τους στόχους τους (προσωπικούς, επαγγελματικούς, υγείας) τους εκπληρώνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Σε αντίθεση με εκείνους που απλά τους έχουν απλά στο μυαλό τους.

Η λίστα που ακολουθεί, εμπνευσμένη από επιτυχημένες γυναίκες, ίσως να σε οδηγήσει στην χρονιά της ζωής σου στην οποία θα κάνεις τις αλλαγές που χρόνια ανέβαλες.

Να είσαι συγκεκριμένη

Πριν αρχίσεις να γράφεις, σκέψου με λεπτομέρεια ποιος πραγματικά είναι ο στόχος σου και τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις. Ρώτα τον εαυτό σου γιατί θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή, πώς αυτό θα σε κάνει καλύτερη. Αν αυτό θέλεις από τη ζωή σου και αν θα είσαι πραγματικά χαρούμενη αν τελικά το πετύχεις. Στην ανάγκη γράψε τις απαντήσεις σου σε ένα χαρτί και φρόντισε να είσαι όσο πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής γίνεται. Αυτό θα είναι η αρχή της αλλαγής.

Χώρισε τους στόχους σου σε κατηγορίες

Όταν πλέον κατασταλάξεις στο ποιοι είναι οι στόχοι σου, κατηγοριοποίησέ τους: οικονομικοί, επαγγελματικοί, οικογενειακοί, υγείας, κοινωνικοί, αυτοβελτίωσης. Καλό είναι να έχεις τουλάχιστον 2-3 στόχους σε κάθε κατηγορία αλλά δεν είναι απαραίτητο. Απλά μην εστιάσεις μόνο σε έναν γιατί μοιραία θα μείνεις πίσω σε άλλους τομείς στη ζωή σου, πράγμα που δεν το θέλεις. Το κλειδί είναι να ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο κάθε στόχος για εσένα. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι η προσπάθεια που κάνεις αξίζει τον κόπο.

Συμπερίλαβε μικρούς και μεγάλους στόχους

Ο κάθε στόχος έχει τη σημασία του και καλό είναι να μην αμελήσεις κανέναν. Μικροί στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομικές διορθώσεις στην καθημερινότητά σου, το να ξεκινήσεις να αθλείσαι ή να υιοθετήσεις μια πιο σωστή διατροφή. Οι πιο μεγάλοι είναι να αγοράσεις ένα σπίτι, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ή να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως και να έχει, όλοι συμβάλλουν στη βελτίωσή σου και ο κάθε στόχος αξίζει την προσπάθειά σου.

Dream Big

Δική σου είναι η ζωή και αν δεν ονειρευτείς εσύ τα καλύτερα για αυτή, ποιος θα το κάνει; Οι περισσότεροι μεγαλώνοντας, παραμελούν και ξεχνούν τα όνειρα που έκαναν στη μικρή τους ηλικία. Παρασύρονται από τη ρουτίνα τους και έτσι πορεύονται. Αλλά εσύ μην παρασυρθείς. Κανένα όνειρο ή στόχος δεν είναι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός. Το σημαντικό είναι το τι θέλεις εσύ από τη ζωή σου. Τόλμησε να ονειρευτείς και μη διστάσεις να προσπαθήσεις τα μέγιστα για να μπορέσεις να το καταφέρεις. Χωρίς θάρρος δε θα μάθεις ποτέ τι μπορείς να καταφέρεις και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνεις στάσιμη.

Φτιάξε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του κάθε στόχου και τσέκαρε την εξέλιξη του κάθε ενός συχνά

Βάλε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και δούλεψε πάνω σε αυτά. Τα deadlines θα σε ωθήσουν να δουλέψεις πιο σκληρά και μεθοδικά προκειμένου να πετύχεις. Μπορείς να είσαι λίγο ευέλικτη με τα χρονοδιαγράμματα αυτά, αλλά για τους σωστούς λόγους, όχι λόγω τεμπελιάς για παράδειγμα. Μην αμελείς να τσεκάρεις τη λίστα των στόχων σου αρκετά συχνά (καθημερινά, εβδομαδιαία ή μηνιαία) προκειμένου να βλέπεις την πρόοδο σου. Φρόντισε να γιορτάζεις την επίτευξη του κάθε στόχου και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με κάθε ευκαιρία.

Δες ακόμα:

Tips για δυναμικό πρωινό ξεκίνημα σύμφωνα με το ζώδιο σου

Savoir Ville on Spotify: Τραγουδια για νεα ξεκινηματα

Πώς να ξεκινήσεις να γράφεις ημερολόγιο


featured image: Vogue Australia