image description

«Είχε περάσει πάρα πολύς καιρός, αν είχε συμβεί ποτέ, από τότε που ένα άλλο ανθρώπινο ον είχε εκφράσει τόσο έντονο ενδιαφέρον για συνηθισμένα γεγονότα της ζωής της.»

Το μυθιστόρημα Ένα αγόρι στο εκατομμύριο της Monica Wood που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα ενδιαφέρον μακροβούτι μέσα σε ένα πολυποίκιλο μείγμα συναισθημάτων, αναμνήσεων, ονείρων, δεύτερες ευκαιρίες και… παγκόσμια ρεκόρ!

Η αφήγηση ξεκινάει με ένα 11χρονο αγόρι που στα πλαίσια ενός προσκοπικού προγράμματος παροχής βοήθειας στο σπίτι, φτάνει στην πόρτα -και πολύ γρήγορα μπαίνει δυναμικά στη ζωή- μιας υπερήλικης γυναίκας. Από το πρώτο κιόλας Σάββατο της γνωριμίας τους γίνεται ξεκάθαρη η χημεία που υπάρχει μεταξύ τους. Ο μικρός Κουίν, εκστασιασμένος από την προσωπικότητα και τον πλούτο των εμπειριών της Όνα Βίτκους, που είναι πλέον 104 ετών, την βομβαρδίζει με ερωτήσεις και συζητάει μαζί της τα πιο απίθανα θέματα. Εκείνη, συμμετέχει στη διαδικασία γνωριμίας τους όπως ένα κλειστό στρείδι, που μόλις νοιώσει την ασφάλεια των αγνών προθέσεων του περιβάλλοντός του, σιγά σιγά ανοίγει. Η γηραιά κυρία, πολύ γρήγορα γοητεύεται από την προσωπικότητα αυτού του ιδιαίτερου νεαρού που εκτελεί με χαρακτηριστική πειθαρχία και ακρίβεια κάθε εργασία που αναλαμβάνει και διαθέτει έναν vintage τρόπο ομιλίας και σκέψης. Το δεύτερο Σάββατο της γνωριμίας τους θα της εκμυστηρευτεί την εμμονή που έχει με τα παγκόσμια ρεκόρ και την επιθυμία του να μάθει να ξεχωρίζει τους ήχους των πουλιών ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και εκείνος ένα.

Η γεφύρωση των δύο γενεών με όλα αυτά τα ερεθίσματα μικρών καθημερινών απολαύσεων από το μπουφέ της ζωής, ανοίγουν στην Όνα ένα παράθυρο νέων προοπτικών δείχνοντάς της μια εντυπωσιακή θέα που απέχει πολύ από το σκοτάδι του λήθαργου των γηρατειών μέσα στο οποίο βρισκόταν. Καθώς ο καιρός περνάει και οι δυο τους γίνονται δύο καλοί φίλοι γεμάτοι από όνειρα και νέα σχέδια ξαφνικά ο μικρός δεν εμφανίζεται στο καθιερωμένο τους σαββατιάτικο ραντεβού αλλά ούτε και στα επόμενα… Στο κατώφλι της όμως ένα πρωί εμφανίζεται ο πατέρας του μαζί με μια απρόβλεπτη ανατροπή, που αλλάζει το ρου της ιστορίας όλων.

Θέλω να σταθώ λίγο στο εξώφυλλο αυτού του όμορφου βιβλίου που συνθέτει γραφιστικά όλα τα δομικά στοιχεία της έναρξης του αφηγήματος και παραπέμπει με μια πρώτη ματιά σε ένα πιο νεανικό ίσως ανάγνωσμα. Μην ξεγελαστείτε γιατί είναι ένας τρόπος ώστε να γίνουν λίγο πιο εύπεπτα τα δύσκολα εκείνα μέρη με τα οποία το μυθιστόρημα καταπιάνεται. Η Monica Wood, πλάθει μια ευρηματική ιστορία και βάζει τους αναγνώστες στις ζωές συνηθισμένων ανθρώπων που συσχετίζονται, μέσα από διαφορετικούς ρόλους αλληλεπιδρώντας εκούσια ή ακούσια ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι ένα κείμενο πολύ φρέσκο στη δομή του, με πλούσιο θεματολόγιο, που απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικους αλλά και σκεπτόμενους αναγνώστες. Τρυφερό και συγκινητικό, με χιούμορ και άφθονες μουσικές αναφορές, ενδιαφέρουσα πλοκή και κινηματογραφικούς ήρωες.

Η συγγραφέας μεταφέρει με την πένα της, το ανεξίτηλο αποτύπωμα που αφήνει ένα άτομο με θετική ενέργεια στο περιβάλλον του και αποτελεί εκτός από έμπνευση και πηγή δύναμης. Το μυθιστόρημα αυτό, είναι ένα θαυμαστό σεργιάνι μέσα στην καθημερινότητα όπου ένας καλός παρατηρητής της ζωής όπως είναι η Wood μπορεί να αναδείξει τις τεράστιες δυσκολίες αλλά και τις ευφάνταστες εκπλήξεις που κρύβει μέσα της, κάνοντάς την συναρπαστική.