Τη στιγμή που οι ήχοι και οι εικόνες έχουν γεύση, η μοριακή γαστρονομία αρχίζει να φαντάζει πεπερασμένη… Μπορεί να ακούγεται σαν να έχει κάποιος πάρει κάποιο παραισθησιογόνο, αλλά μιλάμε για μια ολόκληρη επιστήμη. Μπαίνοντας σε βαθύτερα μονοπάτια από την «απλή» ανάλυση της γεύσης, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια να ερευνούν το πώς επιδρούν όλες οι αισθήσεις στην αντίληψη της γεύσης και ο ειδικός αυτό κλάδος ονομάζεται νευρο-γαστρονομία.

Food_Creation8

Ας πιάσουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.  Η διαδικασία της γεύσης προκύπτει και από άλλες αισθήσεις και αυτό το γνωρίζαμε και χωρίς την υπόδειξη των νευρο-γαστρονόμων. Αν κάποιος έχει συνάχι δεν έχει καθόλου γεύση, αν κάποιος τρώει μπροστά σε μια οθόνη μπορεί να μη θυμάται καν τη γεύση είχε το φαγητό του, ενώ το ψαράκι είναι πιο νόστιμο μπροστά στη θάλασσα και το κατσικάκι πιο λαχταριστό όταν ψήνεται μπροστά μας στη σούβλα. Αυτό το προφανές, άρχισε να γίνεται επιστήμη η οποία πέρα από το θεωρητικό επίπεδο βρήκε εφαρμογή στις κουζίνες των μεγάλων σεφ. Υπάρχουν πλέον διάφορα διάσημα εστιατόρια ανά τον κόσμο τα οποία παρέχουν όχι μόνο ένα γεύμα, αλλά μια παν-αισθητική εμπειρία φαγητού!

Για το σερβίρισμα λοιπόν των διαφόρων πιάτων απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας, οι οποίες έχουν σημαντική επίδραση στην αντίληψη της γεύσης. Τα ηχητικά και οπτικά καρυκεύματα, εναλλάσσονται με βάση το γευστικό αποτέλεσμα που θέλει ο σεφ να πετύχει. Έτσι στο άκουσμα κάποιων νοτών οι γεύσεις μπορεί να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο γλυκές και το ίδιο ισχύει και για τις εικόνες. Οι εικόνες εξάλλου, είχαν μπει προ πολλού στο παιχνίδι με το γνωστό #foodporn το οποίο δε βρίσκεται μόνο στα social media αλλά και στα sites/ blogs/ βιβλία των σεφ. Το άλλο εντυπωσιακό που βρήκαν οι ερευνητές, είναι πως τρώγοντας με βαρύτερα μαχαιροπίρουνα, η απόλαυση του φαγητού είναι μεγαλύτερη.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε αναμονή για τα νέα δεδομένα και τις νέες εμπειρίες και ελπίζουμε η συνέχεια να είναι όσο ενδιαφέρουσα ακούγεται. Ήδη κάποιες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις καινούριες γνώσεις για να αντισταθμίσουν την έλλειψη της γεύσης των γευμάτων στα υπερατλαντικά ταξίδια, που επηρεάζεται από την αλλαγή της ατμόσφαιρας και της πίεσης!

www.facebook.com/grafeiodiatrofis