Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του οργανισμού σου. Κυκλοφορεί με το αίμα και είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας.

Επίσης, είναι βασικό για το σκελετό σου, καθώς τον ενισχύει και κάνει τα κόκαλα πιο ανθεκτικά, ενώ είναι απαραίτητο και για τα νεύρα. Και φυσικά, είναι απαραίτητο την περίοδο της εγκυμοσύνης, για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Εάν λοιπόν, είσαι vegetarian ή αν απλά δεν σου αρέσει το γάλα, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις πρόβλημα. Γιατί αν και όλα τα τρόφιμα έχουν κάποια ποσότητα ασβεστίου, το σώμα σου χρειάζεται τεράστιες ποσότητες καθημερινά, τις οποίες τραβάει κυρίως από τα οστά σου.

Αν λοιπόν εσύ, δεν αναπληρώνεις αυτές τις ποσότητες, τότε κάποια στιγμή οι αποθήκες ασβεστίου σου θα εξαντληθούν. Και τότε θα παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα, όπως οστεοπόρωση, νευρολογικά θέματα και άλλα.

Το ιδανικό

Η ιδανική ποσότητα ασβεστίου, εξαρτάται κυρίως από την ηλικία σου. Άλλες ανάγκες έχει ένα μωρό, άλλες ένας 30χρονος και άλλες ένας 50χρονος. Και σίγουρα, άλλη ποσότητα χρειάζεται μια γυναίκα, που είναι έγκυος.

Σύμφωνα με το Osteoporosis Foundation, οι γυναίκες μέχρι και τα 20 χρειάζονται ένα γραμμάριο την ημέρα, ενώ μετά τα 50 ανεβαίνει η συνιστώμενη δόση σε 1,2 γραμμάρια την ημέρα.

Για του άνδρες έως 70 ετών η απαραίτητη ποσότητα είναι 1 γραμμάριο την ημέρα και μετά τα 70 1,2 γραμμάρια την ημέρα. Για τα παιδιά και τις έγκυες, η δοσολογία ανεβαίνει βέβαια.

Κι όσο λίγο κι αν ακούγεται το ένα γραμμάριο, δεν είναι. Είναι πολύ, αν φανταστείς ότι ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 300 μικρογραμμάρια, δηλαδή 0,3 γραμμάρια.

Τα βασικά

Το ασβέστιο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στο γάλα. Αλλά υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα.

Σύμφωνα με το Medical News Today, τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα ασβεστίου είναι τα εξής:

-Τυρί

-Γιαούρτι

-Σαρδέλες

-Σολομός

-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, kale, μπρόκολο, νεροκάρδαμο.

-Ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα.

-Σπόροι, όπως chia, σουσάμι.

-Όσπρια

-Σιτηρά

-Καλαμποκάλευρο και προϊόντα καλαμποκιού, όπως τορτίγιες.

Η εναλλακτική λύση

Αν πάλι, είσαι από αυτούς, που έχουν απορρίψει το γάλα και τα γαλακτοκομικά -για οποιοδήποτε λόγο-, να σε ενημερώσουμε ότι υπάρχουν στο εμπόριο εναλλακτικές λύσεις για εσένα.

Για παράδειγμα, υπάρχει η λύση των τροποποιημένων τροφίμων, που έχουν εμπλουτιστεί με έξτρα ασβέστιο. Χυμοί και δημητριακά, ακόμα και μπισκότα και μπάρες, είναι μερικές από αυτές τις τροφές. Επίσης, γάλα σόγιας, καρύδας ή βρώμης είναι νόστιμες και θρεπτικές εναλλακτικές γάλακτος.

Βέβαια, οποιαδήποτε εμπλουτισμένη με ασβέστιο κι αν διαλέξεις, θα πρέπει πρώτα να τσεκάρεις την περιεκτικότητα σε έξτρα ασβέστιο, αλλά και σε ζάχαρη.

Επίσης, υπάρχει πάντα η εναλλακτική των συμπληρωμάτων. Αλλά καλό θα ήταν, να ρωτήσεις το γιατρό σου, για να σου υποδείξει το καλύτερο.

Γενικά, εμείς σου προτείνουμε να προσπαθήσεις να αυξήσεις το ασβέστιο σου με τις φυσικές πηγές κι έπειτα, αν θες να προχωρήσεις σε κάτι πιο εξειδικευμένο. Άλλωστε υπάρχουν αρκετές προτάσεις, ακόμα και για σένα που έχεις συγκεκριμένες προτιμήσεις.