Αν μια φωνή μπορεί στο άκουσμά της να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα με κεράκια και ελαφρώς θολωμένα παράθυρα, αυτή είναι η φωνή της Ella Fitzgerald. Ο βελούδινος ήχος και το ελαφρύ τρέμουλο της είναι σαν μια γλυκιά, θερμή αλλά και ντροπαλή αγκαλιά που περιμένει να σε βάλει μέσα. Αλλά τι λιγότερο να περιμένεις από μια βασίλισσα της jazz; Τι λιγότερο να περιμένεις από την πρώτη Αφρο-αμερικανή που βραβεύτηκε με Grammy Award; Συγκεκριμένα κατέκτησε δεκατρία μέχρι να ακολουθήσει τους αγγέλους στους οποίους πάντα άνηκε.

Διάβασε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρεις για το ντοκιμαντέρ της ζωής αυτού του θρύλου.

Σχετικά με την Ella Fitzgerald (1917-1996)

Δύο χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, η Fitzgerald ζούσε στους δρόμους και προσπαθούσε να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Έλαβε μέρος σε ένα ερασιτεχνικό διαγωνισμό στο Θέατρο Apollo του Harlem. Ήταν entertainer, αλλά σε αυτό το διαγωνισμό αποφάσισε αντί να χορέψει, να τραγουδήσει. Κάπως έτσι, μια μικρή απόφαση έγινε η αρχή της ιστορίας της. Στο διαγωνισμό, τραγούδησε το τραγούδι του Hoagy Carmichael “Judy” καθώς και “Object of My Affection”, εντυπωσιάζοντας το κοινό. Η Fitzgerald κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού αξίας μόλις εικοσιπέντε δολαρίων. Πενήντα χρόνια και πάνω από σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα των albums της μετά, η Ella έγινε ένας θρύλος που επηρεάζει μέχρι σήμερα το χώρο της jazz.

Σχετικά με τη μαγική αυτή φωνή

Μπορούσε να πιάσει τρεις ολόκληρες οκτάβες. Αν όμως δεν ασχολείσαι με μουσική και αυτό δεν σου λέει τίποτα. Η φωνή της μπορούσε να σε αγκαλιάσει αν ήσουν πεσμένη στο πάτωμα και να σε οδηγήσει μέχρι τα πιο ψηλά σύννεφα, με μια αναπνοή.

  • Jazz Pour Tous, Brussels, Belgium, 1957

Σε περίπτωση που δεν τη γνωρίζεις, μπορεί να γνωρίζεις το ακόλουθο τραγούδι:

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ

Σκηνοθετείται από τον Leslie Woodhead και παρουσιάζει τις απίστευτες εμφανίσεις της βασίλισσας της jazz κατά τη διάρκεια του δύσκολου αλλά μοναδικού ταξιδιού της. Συμπεριλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με αξιοσημείωτους μουσικούς όπως τον Tony Bennett, τον Johnny Mathis και τον Smokey Robinson. Η πιο γλυκιά προσθήκη σε αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η συζήτηση που γίνεται με τον γιο της, τον Ray Brown Jr. Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος που θα σε πείσει, αξίζει να το δεις. Η πρώτη προβολή θα γίνει την 3η Απριλίου (τον μήνα γέννησής της) και το ντοκιμαντέρ θα ονομάζεται “Just One of Those Things”, όπως το ομώνυμο τραγούδι της…

Υπάρχει trailer; Φυσικά!

featured image: Yehoodi