labrianidis5

Πάντοτε θαύμαζα τις παραδόσεις των λαών και ιδιαίτερα ό,τι είχε να κάνει με το ντύσιμο και τις φορεσιές. Αν κάτι εκτιμώ ιδιαίτερα στους Άγγλους, είναι η παράδοση να φορούν καπέλα στις επίσημες εκδηλώσεις και στα χαρμόσυνα γεγονότα. Αν σας αρέσουν κι εσάς, με μεγάλη χαρά σας πληροφορώ ότι δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Αρκεί μια συνάντηση με την Ηλέκτρα Λαμπριανίδου, που ασκεί την τέχνη του millinery art. Ξεκίνησε τις σπουδές στη Θεσσαλονίκη στον τμήμα Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνέχισε στο London College of Fashion. Με τις θεατρικές σπουδές, ασχολήθηκε αρχικά με κουστούμια και σκηνικά θεάτρου και κάπως έτσι ξεκίνησε και η αγάπη για τα καπέλα. Η Ηλέκτρια ζει και δημιουργεί τα εκπληκτικά headpieces στην Αθήνα όμως είχα την τύχη να την γνωρίσω όταν ζούσα στο Λονδίνο και εκτός από ταλαντούχα είναι και πολύ προσιτός και ιδιαίτερος άνθρωπος.  Της θέσαμε τέσσερις ερωτήσεις και ιδού οι απαντήσεις της: 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για millinery art;  Η ιδέα για millinery art ξεκίνησε από μία ακατάσχετη επιθυμία και ανάγκη να δημιουργήσω έργα τέχνης τα οποία να μπορούν να φορεθούν. Έχοντας σπουδάσει θέατρο και ειδικευόμενος στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, ο τρόπος που έμαθα να εκφράζω την προσωπική μου θέαση του κόσμου, ήταν μέσω εφαρμοσμένων τεχνών, όπως αυτή του να φτιάχνεις κοστούμια και σκηνικά για το θέατρο. Μια τέχνη που συνδυάζει τη γλυπτική με τη δραματολογία, με την ιστορία και την ιστορία της τέχνης, όντας ταυτόχρονα πνευματική και απτή. Η επιθυμία μου να φτιάξω πράγματα που να μπορεί να το φοράει κανείς εκτός του θεάτρου, αλλά που να είναι εμπνευσμένα από τη μαγεία του θεάτρου με οδήγησε στην κατασκευή καπέλων. Ήταν μια πολύ συνειδητή απόφαση στην οποία κατέληξα μετά από δοκιμές σε άλλα είδη, όπως το ρούχα για παράδειγμα. Η ελευθερία σχημάτων και μορφών που σου επιτρέπεται να δώσεις σε ένα καπέλο, ήταν βασικός παράγοντας που με οδήγησε στην απόφασή μου. labrianidis3
Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Αντλώ συνήθως την έμπνευσή μου από τη φύση. Η αιωνιότητα και η δύναμη της φύσης πάντα μου δίνουν καινούργια εναύσματα, και συνεπώς πάντα επιστρέφω στα δέντρα και τα λουλούδια όταν θέλω να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Επιπλέον, με εμπνέουν σίγουρα πολλές ηρωίδες και ήρωες από όπερες και θεατρικά έργα. Με συναρπάζουν τα φυτικά μοτίβα σε ταπετσαρίες και υφάσματα που χρονολογούνται από τον 16ο ως το 18ο αιώνα. Είναι για μένα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου το να προσπαθήσω να ζωντανέψω αυτά τα λουλούδια, κάνοντάς τα τρισδιάστατα από δισδιάστατα που είναι πάνω στο ύφασμα. labrianidis2

Ποιό διάσημο icon θα ήθελες να φορέσει ένα δικό σου headpiece; 

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά αν με ρωτούσε κανείς θα έλεγα αγαπημένες ηθοποιούς που θεωρώ πολύ γοητευτικές, όπως τη Julianne Moore και τη Tilda Swindon.
Πως φαντάζεσαι να είναι μια γυναίκα που διαλέγει τα head pieces σου και πως θα φανταζόσουν να το φοράει;  Tα καπέλα τα έχω σχεδιάσει για περιστάσεις όπως γάμους και βαφτίσεις στο εξωτερικό, σε χώρες που υπάρχει ακόμα η συνήθεια να φοριούνται καπέλα. Αλλά πάνω από όλα, εμπνευσμένη από τη σκηνή στο Ascot στην Ωραία μου Κυρία με την Audrey Hepburn, το όνειρό μου είναι τα καπέλα μου να φορεθούν στις ιπποδρομίες, όπου κατά παράδοση μια γυναίκα πρέπει να τραβήξει το βλέμμα με το εντυπωσιακό της καπέλο! Μια γυναίκα που διαλέγει ένα καπέλο μου πιστεύω πως έχει μια έντονη αίσθηση του χρώματος, παιχνιδιάρικη διάθεση και αγαπά με πάθος ό, τι αγαπά. Μιας και  το θέμα τις εβδομάδας είναι το #weddingville τα καπέλα της Ηλέκτρας είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «Πώς  μπορώ να ξεχωρίσω στο γάμο μου;». labrianidis4 ** Αν σε βγάλει ο δρόμος σου το καλοκαίρι στην Πάρο, θα συναντήσεις και την Ηλέκτρα εκεί, στο ξενοδοχείο Calme Boutique Hotel, όπου θα εκθέτει τα headpieces της και θα μοιράζεται  την τέχνη της με τους επισκέπτες.

Μάθε περισσότερα για την τέχνη της Ηλέκτρας:

www.electralabrianidou.com

https://www.facebook.com/pages/Costume-Artefact-Millinery/741758415853048?fref=ts

labrianidis1