Υπάρχουν 72 χώρες σε αυτόν τον πλανήτη που κρίνουν οποιαδήποτε ερωτική σχέση ανάμεσα σε μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, παράνομη. 72 χώρες που αποδέχονται μόνο την αγάπη υπό όρους και προϋποθέσεις. 72 χώρες που κάποιοι άνθρωποι αγαπούν ανθρώπους που “δεν πρέπει” και οφείλουν να κρύβονται.

Ένα τέτοιο δεδομένο ταρακούνησε πριν μερικά χρόνια τον φωτογράφο Robin Hammond για να ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ με τίτλο “Where Love Is Illegal“. Πιστεύει πως τέτοιες πεποιθήσεις κερδίζουν έδαφος όταν σιωπούμε. Έτσι αποφάσισε να δώσει φωνή σε εκείνους τους ανθρώπους που αδικήθηκαν, να πουν τη δική τους ιστορία. Όσοι φωτογραφίζονται για το πρότζεκτ αυτό, επιλέγουν οι ίδιοι πως θέλουν να σταθούν, τι να φορούν και πως θα αποτυπωθούν στο φακό. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Hammond για αυτούς. Και στέλνουν οι ίδιοι ένα χειρόγραφο γράμμα με την ιστορία τους για να συντροφεύει κάθε φωτογραφία.

O Gregory από την Ουγκάντα φωτογραφήθηκε με την πλάτη γυρισμένη στο φακό και τα χέρια πίσω από την πλάτη σαν να είναι δεμμένα. Κάπως έτσι αισθάνεται και στην πραγματικότητα. Όλοι αυτοί οι νόμοι και οι απαγορεύσεις και οι πεποιθήσεις να του δένουν τα χέρια. O Brice στην φωτογραφία του προσεύχεται σε έναν παπά, να μην είναι πια γκέι. Πάντα όμως ήξερε ότι είναι. Δεν μπορεί να αλλάξει τώρα. Γι’αυτό και η μητέρα του τον διώχνει από το σπίτι.

Αυτές και άλλες ιστορίες έρχονται να διαδεχθούν η μια την άλλη καθημερινά μέσα από τον φακό του Robin Hammond. Η όλη προσπάθεια ανήκει στο γενικότερο πρότζεκτ με όνομα “Witness Change”. Εκεί όπου οι ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα καταπατούνται, παρεμβαίνει ένας φωτογράφος για να κάνει γνωστές τις ιστορίες τους. Για όλους εκείνους τους ανθρώπους που επέζησαν και αξίζουν κάτι καλύτερο. Μια αποδοχή, μια κατανόηση και σίγουρα μια αλλαγή στις γνώμες πολλών. Αλλά και για εκείνους τελικά που δεν επέζησαν κάνοντας επιλογές αντίθετες στις αποδεκτές.

Η Alice φωτογραφίζεται με μια φωτογραφία του νεκρού αδερφού της, ο οποίος σκοτώθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι είναι ακτιβιστής των δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η Alice είναι μία από τους πολλούς ανθρώπους που βίωσαν απώλεια στο στενό οικογενειακό τους κύκλο λόγω αυτών των δεδομένων. Άνθρωποι που χάθηκαν γιατί απλά αγάπησαν, κι έτσι άφησαν πολλούς δικούς τους πίσω.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται στενάχωρα και απαισιόδοξα, σκέψου ότι για κάποιους άλλους είναι καθημερινότητα. Κι αν αυτές οι φωτογραφίες φαντάζουν σκληρές, φαντάσου πως είναι η αληθινή ζωή των ανθρώπων αυτών και όχι η απεικόνιση της στην κάμερα. Και σκέψου επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δε θέλουν να αφήσουν κάτι τέτοιο να περάσει και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν καθημερινότητες σαν κι αυτές. Ο Robin Hammond και όλη η ομάδα πίσω από το Where Love Is Illegal ελπίζουν και δουλεύουν προς μια τέτοια αλλαγή. Ίσως κάποτε να ακουστούν και η αγάπη να μην είναι πια παράνομη.

Δες ακόμα:

10 φορές που μπέρδεψες την ανοχή με την αγάπη

Η φωτογράφος Helene Havard είδε την Havana αλλιώς


Featured Image: Robin Hammond.