Η Havana της Κούβας βρίσκεται και στη δίκη σου bucketlist για τα ταξίδια που θες να κάνεις σε αυτή τη ζωή. Σε πάνω-πάνω θέση. Και στην δική μου φυσικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ερωτευτείς αυτή τη χώρα. Κυρίως, όμως, όλα αυτά που θα δουν τα μάτια σου εκεί. Αν έχεις ακούσει ανθρώπους να γκρινιάζουν που τα μάτια τους δεν μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες αυτά που βλέπουν, τότε σίγουρα θα γκρινιάξουν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε οτιδήποτε καλό βλέπουν τα μάτια, είναι δύσκολο να αποτυπωθούν στο φωτογραφικό φακό.

Η φωτογράφος Helen Havard επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της χώρας, την Αβάνα, για να το διαπιστώσει με τα ίδια της μάτια. Φαίνεται να μην είχε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό της, κι όμως αποτύπωσε την πολυπληθέστερη χώρα της Καραϊβικής με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Στις φωτογραφίες δεν πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι, αλλά τα κτήρια. Η Κούβα φημίζεται για τα χρώματα της και για το ιδιαίτερο στυλ της αρχιτεκτονικής της. Τα χρώματα της μπορεί να φαίνονται πολύ ζωντανά, τα κτήρια της όμως είναι σχεδόν ερείπια.

Μέσα από το έργο της Helene Harvard, οι δύο αυτές σταθερές αλλάζουν. Η ίδια “πειράζει” την θερμότητα των φωτογραφιών και την χαμηλώνει αρκετά. Το αποτέλεσμα; Κτήρια και δρόμοι με παστέλ χρώματα, λες και βγήκαν κατευθείαν από ταινία του Wes Anderson. Το τοπίο μετατρέπεται απευθείας σε παραμυθένιο και είναι να απορείς αν υπάρχει όντως στην πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η Havard είδε την πόλη αυτή. Η εντύπωση και οι αναμνήσεις που τις άφησε. Για πολλούς το μέρος αυτό προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Κανείς όμως δεν μπορεί την αρνηθεί την σημασία του, ιστορική και πολιτισμική. Αν λοιπόν ψήνεσαι για μια γρήγορη βόλτα στην Κούβα, δες τις φωτογραφίες της από το ταξίδι της εκεί. Χωρίς απόλυτη συνοχή και με πολλά διαφορετικά πλάνα θα νιώσεις πραγματικά σαν να κάνεις εσύ βόλτα στα στενά και τους δρόμους της Αβάνας.


Featured Image: @helenehavard_travel | Instagram