Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Ή μήπως όχι; Γιατί τον τελευταίο καιρό μάλλον ο επόμενος προορισμός της bucket list σου μπορεί να βρίσκεται στην Γερμανία αλλά σίγουρα δεν λέγεται Βερολίνο. Το Κάσελ είναι μια σχετικά μικρή πόλη στην κεντρική Γερμανία, χτισμένη δίπλα στον ποταμό Φούλντα. Κάστρα, ανάκτορα, μουσεία και εκθέσεις. Ο κύριος λόγος όμως που εσύ κι εγώ ξέρουμε (ή έχουμε ακούσει το Κάσελ, είναι γιατί κάθε χρόνο φιλοξενεί τις εκθέσεις τέχνης της documenta.

Για πρώτη φορά μετά από 13 εκδόσεις λοιπόν, η παγκοσμίως γνωστή αυτή έκθεση documenta θα λειτουργήσει με μια διμερή δομή καθώς το Κάσελ της Γερμανίας και η Αθήνα θα φιλοξενήσουν από κοινού το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός. Πράγμα που σημαίνει πως αν είχες σκοπό να κάνεις ένα ταξίδι σύντομα, ξέχνα το νησί καιρός να ανέβεις λίγο βόρεια. Στην Γερμανία αδέρφια. Για την τέχνη.

Συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια του να τοποθετηθεί η Αθήνα στο χάρτη της διεθνούς πολιτιστικής σκηνής, καλό θα ήταν να ξέρεις πως η AEGEAN ενώνει τους δύο προορισμούς, εντάσσοντας το Κάσελ στο δίκτυο εξωτερικού. Από τον Απρίλιο (που ξεκίνησε η έκθεση στην Αθήνα) έως τον Ιούνιο (που δεν τελειώνει η έκθεση στην Αθήνα, αλλά καλό θα ήταν να την έχεις δει), κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις της AEGEAN από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από και προς το Κάσελ, φέρνοντας πιο κοντά το κοινό σε αυτή την μοναδική εμπειρία που κάθε λάτρης της τέχνης πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. Ας είναι το 2017.

Πριν όμως πάρεις το πρώτο αεροπλάνο και ανέβεις προς Κάσελ, καλό θα ήταν να πούμε μερικά πράγματα για την  documenta 14’. Όχι ότι δεν ξέρεις, αλλά σε βλέπω εκεί που έχεις ανοίξει το tab να κλείσεις εισιτήρια και θέλω να είμαστε σίγουροι ότι το κάνεις για τους σωστούς λόγους, με τον σωστό προορισμό.

Το 1955, διοργανώθηκε στο Κάσελ της Γερμανίας η πρώτη documenta, μια έκθεση δυτικοευρωπαϊκής μοντέρνας τέχνης που αποτέλεσε πρωτοβουλία ομάδας φιλότεχνων με επικεφαλής τον καλλιτέχνη, καθηγητή τέχνης και επιμελητή Arnold Bode (1900-77). Στις δεκατρείς εκδόσεις της, η documenta έχει εξελιχθεί σε έναν «τόπο» όπου διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό, αναδεικνύοντας παγκόσμια ζητήματα και συμπεριλαμβάνοντας ειδικότερα μη δυτικές επιστημολογίες και καλλιτεχνικές πρακτικές. Κάθε διοργάνωση αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια που αναπτύσσεται γύρω από τον πυρήνα της βασικής ιδέας όπως αυτή προτείνεται από τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Φέτος, η έκθεση documenta 14’, με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» θα φιλοξενηθεί σε πολλά hotspots τέχνης στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου μέχρι και τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η 14η έκδοση της documenta αναμένεται να προξενήσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς θα  δημιουργήσει μία ανοιχτή, διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις δύο πόλεις, φέρνοντας παγκόσμια πολιτιστικά και κοινωνιολογικά ζητήματα στο προσκήνιο μέσα από την τέχνη. Με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Adam Szymczyk η διμερής αυτή δομή λειτουργίας της έκθεσης, φέρνει ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο στην Αθήνα αλλά και το Κάσελ με μια συνεργασία πρωτοφανή για την πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας.

Έχοντας ήδη παρακολουθήσει ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης στην Αθήνα (θα αναπληρώσω και το υπόλοιπο, προφανώς), θέλω πραγματικά να σας μιλήσω για ένα καλλιτεχνικό όνειρο στο οποίο κανείς δεν περίμενε να ζήσει στην Αθήνα. Ένα όνειρο το οποίο ήρθε από το Κάσελ και όπως θα ‘πρεπε, θα γυρίσει πίσω σε αυτό. Η μόνη διαφορά τώρα, μετά από 14 εκδόσεις της documenta, είναι πως θα πάρει πολλούς από εμάς μαζί του. Γιατί η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην σου δοθεί ποτέ στο μέλλον αυτή η ευκαιρία, με την AEGEAN δίπλα σου και μια έκθεση να φέρει ως θέμα την δική σου αγαπημένη πόλη. Εξ’ άλλου όποιος έγραψε στους τοίχους της Αθήνας «Berlin is the new Athens» μάλλον δεν ήξερε τι του γίνεται. Ας έγραφε Κάσελ στην τελική.

Η AEGEAN υποστηρίζει την έκθεση documenta 14’ και ενώνει την Αθήνα με το Κάσελ της Γερμανίας. H AEGEAN, επίσημος υποστηρικτής της documenta 14’ ενισχύει το δίκτυο εξωτερικού με ένα δρομολόγιο από και προς την πόλη του Κάσελ.