Ανακάλυψα το νέο βιβλίο του Robin Sharma, ‘The 5am Club‘, πριν λίγο καιρό στο Instagram. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, είχα διαβάσει το Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του και είχα ακολουθήσει τον life coach στα social media, απολαμβάνοντας τις γεμάτες έμπνευση αναρτήσεις του. Αρκετά συχνά, όλο αυτό το διάστημα, σκεφτόμουν πως αν έπρεπε να διαλέξω έναν γκουρού κάποια στιγμή, αυτός θα ήταν μάλλον ο Sharma. Έτσι, όταν οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησαν το βιβλίο στα ελληνικά αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσω τη διάσημη 20/20/20 μέθοδο, τη μέθοδο της “superhuman παραγωγικότητας”. Διάβασα το βιβλίο, αγόρασα ένα ημερολόγιο και ρύθμισα το ξυπνητήρι τη σωστή ώρα. Μάχιμη, πειθαρχημένη και αποφασισμένη, δοκίμασα τη πρωινή ρουτίνα που προτείνει ο Sharma.

To βιβλίο

To Κλαμπ των 5 π.μ.” είναι η πρωτοποριακή-καταπληκτική ιστορία δύο απλών καθημερινών ανθρώπων που αναζητώντας ευημερία και γαλήνη σε μια εποχή ψηφιακών περισπασμών και υπέρμετρης πολυπλοκότητας συναντούν τον πιο περίεργο μα και υπέροχο μέντορα. “Είναι ένα βιβλίο-μανιφέστο υπέρ της αριστείας, ένας μεγαλοφυής οδηγός παραγωγικότητας και παντοτινός σύντροφος, είναι ένα έργο που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας. Για πάντα.” γράφει το οπισθόφυλλο. Δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί σε δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από εβδομήντα πέντε χώρες.

Η μαγική ρουτίνα του Sharma χωρίζεται σε τρία εικοσάλεπτα μέρη. Στην πρώτη κάνεις είκοσι λεπτά γυμναστική με σκοπό να κινητοποιήσεις το μυικό σου σύστημα. Το δεύτερο μέρος της πρωινής ρουτίνας περιλαμβάνει είκοσι λεπτά που θα κάτσεις σε ένα τραπέζι και θα γράψεις στο ημερολόγιο σου στόχους και σκέψεις, το πλάνο και τις εκκρεμότητες της ημέρας. Τα επόμενα, και τελευταία, είκοσι λεπτά αφορούν τη μάθηση. Θα διαβάσεις κάτι που σε εμπνέει ή θα ακούσεις κάποιο podcast. Ο σκοπός είναι να θέσεις τις προτεραιότητές σου και μέρα με τη μέρα να γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα του που θες να πας και με ποια βήματα. Το σύνθημα του Sharma με λίγα λόγια είναι ‘Κέρδισε το πρωινό σου και φτάσε την παραγωγικότητά σου στα ύψη’.

Eίναι το club των 5ΠΜ ο λόγος να σηκωθείς πολύ νωρίς από το κρεβάτι;

Nωρίς στο κρεβάτι

To να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι στις πέντε το πρωί, ειδικά τον χειμώνα, μπορεί να γίνει πολύ σκληρό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιμηθείς το αργότερο στις έντεκα, για να έχεις τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου. Σ’ αυτό το σημείο ανακαλύπτεις ότι το δύσκολο δεν είναι να καταφέρεις να ξυπνήσεις στις πέντε αλλά να προσαρμόσεις την ρουτίνα σου σ΄αυτό. Όλη η μέρα μοιάζει σαν να μεταφέρεται δύο και τρείς ώρες νωρίτερα. Το ποτό που συνήθιζες να πίνεις τις καθημερινές στις εννιά, τώρα θα πρέπει να το πιεις στις επτά. Το μεσημεριανό σου δεν το τρως στις πέντε αλλά μέχρι τη μία έχεις ήδη πεινάσει. Tο πρωινό σου αντίστοιχα θα το φας στις οκτώ, το αργότερο. Έτσι, όλα μοιάζουν να έχουν βρει τη σωστή τους ώρα.

Πρωινό ξύπνημα

Ομολογώ πως ο χειμώνας μπορεί να μην είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις μία συνήθεια που αφορά πολύ πρωινό ξύπνημα. Τον χειμώνα είναι ήδη δύσκολο να αποχωριστείς το πάπλωμά σου, πόσο μάλλον τώρα που η θερμοκρασία οριακά φτάνει σε διψήφιο νούμερο.

Την πρώτη μέρα που το ξυπνητήρι χτύπησε στις πέντε πίστεψα πως ήταν όνειρο και συνέχισα τον ύπνο μου, πατώντας snooze. Η επόμενη υπενθύμιση έμοιασε με συναγερμό αλλά στην τρίτη, πια, σηκώθηκα μουρμουρίζοντας κάποιες όχι πολύ θετικές προτάσεις. Είχα ήδη έτοιμα μία φόρμα κι ένα hoodie κι έτσι για τα επόμενα είκοσι λεπτά έκανα τις ασκήσεις που προτείνει ο Sharma. Αμέσως μετά, για τα επόμενα είκοσι λεπτά κατέγραψα στο ημερολόγιο μου σκέψεις και στόχους της ημέρας. Και τα τελευταία είκοσι έβαλα ραδιόφωνο και άκουσα τις αγαπημένες μου φωνές και μουσικές. Μόλις τελείωσα με όλα, μία μόλις ώρα μετά το ξύπνημα, ένιωθα εξαντλημένη. Σαν να έχει περάσει ολόκληρη μέρα από πάνω μου. Κι όμως, ήταν μόνο έξι το πρωί.

Το συμπέρασμα

Μετά από μια εβδομάδα πολύ πρωινού ξυπνήματος είδα αρκετά από τα οφέλη. Θυμήθηκα πως μπορείς να καταφέρεις ό,τι σου μοιάζει ακατόρθωτο. Μπορείς να ξυπνήσεις στις πέντε και να κάνεις γυμναστική. Κι όλο αυτό να μην στο έχει επιβάλει κάποια ποινή. Ανακάλυψα πως οι στόχοι είναι σημαντικό να καταγράφονται και να τους βλέπεις γραμμένους σε ένα χαρτί. Επίσης εντυπωσιάστηκα με το πόσο πιο εύκολα αναγνωρίζεις τις προτεραιότητές σου όταν τις έχεις επιλέξει και τις έχεις βάλει σε τάξη συνειδητά. Νομίζω ότι όλο το μυστικό του Sharma κρύβεται στην πειθαρχία. Όταν είσαι πειθαρχημένος νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Αυτό ίσως να είναι και το νούμερο ένα στοιχείο της μεθόδου του. Να πάρεις τη ζωή σου στα σοβαρά, βάζοντας την σε τάξη, φροντίζοντας τον εαυτό σου και κερδίζοντας κάθε λεπτό της ημέρας.

Αν με ρωτάς, εγώ αποφάσισα να κρατήσω εκείνα τα στοιχεία της μεθόδου που μου ταιριάζουν, και να τη προσαρμόσω περισσότερο σε εμένα. Φροντίζω να κοιμάμαι τουλάχιστον έξι ώρες και να μην κοιμάμαι αργά. Ρύθμισα το ξυπνητήρι στις έξι, επιτρέποντας μου κάποια πρωινά να κλέβω μία ώρα ακόμη προκειμένου να μην το κάνω με το ζόρι. Κράτησα την πρωινή άσκηση και τις πρωινές σημειώσεις. Επίσης διατήρησα τη συνήθεια να μην ελέγχω το κινητό μου πριν φάω πρωινό. Κυρίως όμως, κράτησα τον ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μου, στην ησυχία του σπιτιού.

Είναι αναγκαίο να δημιουργήσεις χώρο και χρόνο για σένα μέσα στην ημέρα σου και μέχρι να το δοκιμάσεις δεν μπορείς να πιστέψεις στα πραγματικά οφέλη αυτής της τακτικής. Είτε επιλέξεις να κάνεις γιόγκα, είτε να γράφεις ένα ημερολόγιο ή απλά αν θες μισή ώρα να κάτσεις με μία κούπα καφέ να χαζεύεις έξω από το παράθυρο.