Διαβάσαμε πρόσφατα για την εργαζόμενη στον τομέα της πληροφορικής Karina Gasparova η οποία έχασε μια δίκη κατά του προϊσταμένου της, Aleksander Goulandris, αφού ισχυρίστηκε ότι η χρήση του «XX» στα emails είχε σκοπό να αντιπροσωπεύει τα φιλιά, τα οποία η ίδια ερμήνευσε ως σεξουαλική παρενόχληση.

Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να υποδείξει ο προϊστάμενος της τις λεπτομέρειες που της ζητούσε να συμπληρώσει/διορθώσει σε ένα project – χρησιμοποιώντας επίσης «YY» και «????» σε άλλες περιοχές, γραμμένα με κόκκινο χρώμα.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Gasparova είχε μια «στρεβλή αντίληψη των καθημερινών γεγονότων» (‘skewed perception of everyday events’) και παρερμήνευσε αυτές τις «αβλαβείς» αλληλεπιδράσεις. Για παράδειγμα, η Gasparova κατήγγειλε επίσης τον Goulandris για τη χρήση του «AJG» στα ονόματα αρχείων παρερμηνεύοντας το ως «A Jumbo Genital», ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα γράμματα είναι τα αρχικά του.

Κλείνοντας όμως ένα όχι επίσημο αλλά επαγγελματικό email με φιλιά ή «xx» σημαίνει ότι πρέπει να ερμηνευτεί ως παρενόχληση; 

Είναι σίγουρα κοινή πρακτική σε συγκεκριμένους κλάδους, ίσως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το πνεύμα των ομάδων. «Οι γυναίκες στο group της δουλειάς δουλειά κλείνουν συχνά με ”φιλιά” τα email ή τα μηνύματα μεταξύ τους, ακόμη και στο Teams τα μηνύματα συχνά συνοδεύονται από ένα «x», λέει στο Grazia η Becky, στέλεχος PR. «Συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου το μήνυμα μπορεί να εκληφθεί ως μια απλή ενημέρωση. Πάντα το έβρισκα πολύ ωραίο. Κάνει το εργασιακό περιβάλλον λιγότερο αυστηρό».

Για άλλους, το πλαίσιο είναι σημαντικό. «Είμαι πολύ συγκεκριμένη σε ποιον στέλνω φιλιά», λέει η δημοσιογράφος Hannah στο ίδιο άρθρο. «Δεν θα έστελνα φιλιά στο πρώτο μου email σε κάποιον που δεν γνωρίζω και συνήθως το κρατάω για γυναίκες με τις οποίες έχω ήδη φιλική σχέση. Αν κάποιος αρχίσει να στέλνει «xx» σε μια αλυσίδα μηνυμάτων, θα το «επιστρέψω» γιατί σε αντίθετη περίπτωση φαίνεται αγενές, αλλά εξαρτάται πραγματικά από το σε ποιον μιλάω αν είναι κατάλληλη περίσταση να στέλνω φιλιά.»

Φυσικά, από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού, τα φιλιά στα email δεν θεωρούνται επαγγελματικά. «Δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλο ανά πάσα στιγμή να στέλνεις φιλιά στους συναδέλφους σου σε email, καθώς μπορεί να παρερμηνευθεί και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα το θεωρούσαν άβολο ή ακατάλληλο, ειδικά αν είναι από τον ανώτερό σου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πατρονάρισμα και αντιεπαγγελματικό», λέει η Lucinda Aspinall, σύμβουλος HR.

Αλλά δεν ακούγονται όλα τόσο… βαρετά; Σε ένα εταιρικό περιβάλλον, είναι απολύτως λογικό να μην στέλνεις φιλιά σε email, αλλά σε δημιουργικά περιβάλλοντα όπου η συντροφικότητα και η συνεργασία είναι το κλειδί, η δημιουργία οικείων και διασκεδαστικών σχέσεων με τους ανθρώπους είναι σημαντική.

Εν κατακλείδι, το πλαίσιο είναι σίγουρα η απάντηση. Θα έστελνες ένα φιλί μέσω email σε έναν συνάδελφο; Όχι, ούτε θα περίμενες να σου στείλει ένα φιλί ένας συνάδελφος.

Παρόλα αυτά γιατί να μην στέλνουμε φιλιά σε φίλους που δουλεύουμε μαζί, σε συνεργάτες που μετά το γραφείο πίνουμε ποτά και στις φίλες που δουλεύουν στο διπλανό γραφείο. Όταν ξέρεις ότι ο παραλήπτης δεν το παίρνει με λάθος τρόπο, γιατί να μην αγκαλιάσεις την συναδελφική αγάπη;