Είσαι φοιτήτρια που προσπαθείς να ισορροπήσεις μεταξύ μαθημάτων, πρακτικής άσκησης και part time δουλειάς; Θέλεις να γίνει ο ύπνος προτεραιότητά σου; Ή έχεις τόσες υποχρεώσεις και ευθύνες στην καθημερινότητά σου που στο τέλος της μέρας, απλά δεν βγαίνουν οι ώρες; Με τόσο πολλά να κάνεις και τόσο λίγο χρόνο, ίσως έχεις αρχίσει να αναρωτιέσαι για εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης του ύπνου.

Μέρος της ύπαρξης ενός ενήλικα σημαίνει να επιτύχει μια στρατηγική αφύπνισης –κοινώς, να ανακαλύψεις κάτι που σε βοηθάει να αισθάνεσαι ενεργοποιημένη. Θεωρητικά, το να κοιμάσαι στις συνιστώμενες έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, θα πρέπει να σε αναζωογονεί. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Ακόμη και όταν κοιμάσαι νωρίς και ξυπνάς με την αυγή. Αν δεν έχεις καλό ύπνο, η ποσότητα των ωρών δεν κάνει πραγματικά τη διαφορά. Το απόγευμα έρχεται και είσαι εξαντλημένη.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό; Πώς μπορείς θα αισθάνεσαι στα καλύτερά σου;

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU) έχει την απάντηση – ή τουλάχιστον, κάτι πολύ κοντά σε μια απάντηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Business Venturing. Διαπίστωσε ότι ενώ δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον ύπνο με τις ασκήσεις διαλογισμού, η πρακτική της αυτοσυγκέντρωσης μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την εξάντληση. Τα ευρήματα συγκεκριμένα προέρχονται από δύο ερωτηματολόγια που δόθηκαν σε επιχειρηματίες. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της OSU, τα αποτελέσματα του πρώτου ερωτηματολογίου έδειξαν ότι από τους 105 επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσοι κοιμόταν περισσότερο ή/και ασκούσαν το μυαλό τους με διαλογισμό, ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα εξάντλησης. Τα αποτελέσματα της δεύτερου ερωτηματολογίου αντικατόπτριζαν το πρώτο. Από τους επιπλέον 329 επιχειρηματίες, η εξάσκηση στο μυαλό βοήθησε στην καταπολέμηση των συναισθημάτων εξάντλησης.

Αν και η ίδια η μελέτη είχε ως δείγμα τους επιχειρηματίες, φαίνεται πως μπορεί να εφαρμοστεί σε όποιον βιώνει αισθήματα εξάντλησης. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον ύπνο με ασκήσεις διαλογισμού. Θα μπορούσαν παρόλα αυτά να βοηθήσουν στην παροχή κάποιας ανακούφισης. Μόλις 70 λεπτά την εβδομάδα ή 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να έχουν τα ίδια οφέλη με επιπλέον 44 λεπτά ύπνου τη νύχτα. Ίσως αρχικά να μην αντιλαμβάνεσαι τη συσχέτιση μεταξύ διαλογισμού και ύπνου. Ωστόσο, όταν η αντίδρασή σου στο στρες είναι πολύ υψηλή και συχνή, η ποιότητα του ύπνου είναι κακή. Ο διαλογισμός και η εξάσκηση του μυαλού γενικότερα, είναι μια πρακτική που επιτρέπει στο σώμα και στο μυαλό σου να επιστρέφουν σε μια κατάσταση ξεκούρασης. Επιτρέπει στο σώμα σου να αναγεννηθεί. Η ενέργεια που διαφορετικά χάνεται εξαιτίας του στρες, είναι τώρα διαθέσιμη για άλλα πράγματα.

Εδώ, όμως, είναι η ουσία:

Μια πρακτική διαλογισμού μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις αυτό το βαρύ αίσθημα εξάντλησης. Είναι, όμως, πιο πιθανό να επωφεληθείς από μια συνεχιζόμενη πρακτική, παρά να το κάνεις επιλεκτικά. Συχνά οι άνθρωποι καταλήγουν να «πνιγούν», για να αναζητήσουν μια σωτηρία. Ωστόσο, χρειάζεται να δίνεις στο μυαλό σου χώρο, για να κάνει ένα διάλειμμα. Να σκεφτείς και να επεξεργαστείς τις εμπειρίες σου μέσα στη μέρα. Επομένως, είναι καλύτερα να υιοθετήσεις το διαλογισμό ως καθημερινή πρακτική, παρά ως έσχατη λύση ανακούφισης.

Το επόμενο ερώτημα είναι, τι είδους πρακτική διαλογισμού θα αποφέρει αυτά τα οφέλη

Δεν έχει σημασία η τεχνική που θα επιλέξεις. Το μυστικό είναι η παρουσία. Αυτό σημαίνει να γνωρίζεις πώς αισθάνεσαι και γιατί αισθάνεσαι έτσι. Ακόμα να είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τρόπους βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής σου κατάστασης. Κάθε φορά τροποποιώντας αυτό που μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί. Μην αγνοείς πώς αισθάνεσαι, αλλά αγκάλιασέ το, σκέψου το και μάθε από αυτό.

Ποτέ μην προσπαθήσεις να αντικαταστήσεις πλήρως τον ύπνο με διαλογισμό. Ο διαλογισμός μπορεί να διευκολύνει το μυαλό σου και τον ύπνο, αλλά δεν είναι ίδιο. Κάνετε το ένα, για να βελτιώσεις το άλλο. Όχι για να το αντικαταστήσεις.

Δες ακόμα:

Είναι ο ύπνος σου αρκετά ποιοτικός ώστε να βελτιώσει τη μνήμη σου;


featured image: LAUREN NAEFE, STOCKSY