Είναι άραγε δυνατόν να θεραπεύσουμε ασθένειες μέσω της διατροφής, να αποφύγουμε την εκδήλωση νέων και να μακροζωία εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε;

Μασουλούσα μία ρυζογκοφρέτα, καυχιόμουν στον φίλο μου για το πόσο πιο ανάλαφρη ένιωθα από τότε που έκοψα το σιτάρι από τη διατροφή μου και έδινα συγχαρητήρια τον εαυτό μου για αυτήν την εκπληκτική νέα αλλαγή στον τρόπο ζωής μου. Με κοίταξε με απορία και μου ανακοίνωσε: «Ξέρεις ότι οι ρυζογκοφρέτες είναι επεξεργασμένο τρόφιμο ε;.» Τον κοίταξα, αμυνόμενη και διαμαρτυρήθηκα: «Είναι απλώς ρύζι. Καστανό ρύζι.»

Διαφώνησε, λέγοντάς μου για μια υποτιθέμενη μελέτη όπου δύο ομάδες αρουραίων ζούσαν είτε με ρύζι είτε με χαρτόνι. Εκείνοι με το χαρτόνι έζησαν περισσότερο από την ομάδα του ρυζιού (ποτέ δεν βρήκα κανένα στοιχείο αυτής της φανταστικής μελέτης). Ξεκίνησα μανιωδώς να ψάχνω στο Google, ελπίζοντας να βρω κάτι που να νομιμοποιεί την πεποίθησή μου ότι έκανα μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Προς μεγάλη μου απογοήτευση, το μόνο που βρήκα ήταν ένα άρθρο για το πώς θα ήμουν καλύτερα με το ψωμί – τουλάχιστον έχει κάποιες φυτικές ίνες. Βγήκα από το δωμάτιο και ήμουν θυμωμένη με τον φίλο που κατέστρεψε την ευδαιμονία και τη διάθεσή μου.

Το φαγητό δεν είναι απλή υπόθεση. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω που μας τραβούν σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές κατευθύνσεις. Γνωρίζουμε ήδη καλά ότι το junk food μας αφήνει εξαντλημένους και άρρωστους και ότι ο σωστός συνδυασμός τροφών έχει τη δυνατότητα να φέρει ενέργεια, μακροζωία, υγεία και ευτυχία αλλά κάπως, με κάποιον τρόπο χάνουμε τον δρόμο.

Αναρωτιέμαι αν αρκεί μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και περιορισμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών κι αν η απάντηση είναι τόσο εύκολη. “Δεν υπάρχει καθολική λύση σε ό,τι σχετίζεται με τη διατροφή” μου απαντά η Ευαγγελία Ντεμίρη, ιδρύτρια της SoulDiet, Health Coach, ειδικός εφαρμογών διαιτητικής και συγγραφέας. “Μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη των φυτικών τροφών και να μην βάλουμε κάτι περιοριστικό σε αυτήν την πρόταση.”

Για το αν η διατροφή μια υπόθεση “ποσότητα VS ποιότητα”, δηλαδή να μην τρως μεγάλες ποσότητες αλλά να τρως και “καθαρές” τροφές η ειδικός μας απαντά ότι χρειάζεται μεθοδικότητα. “Έχω δει μόνιμα αποτελέσματα στους πελάτες μου με την εξής σειρά. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την μείωση της ποσότητας και στην συνέχεια στη βελτίωση της ποιότητας.”

Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, στον δυτικό κόσμο, καθώς γερνάμε, η αρτηριακή πίεση τείνει να ανεβαίνει. Ωστόσο, σε περιοχές της αγροτικής Κένυας και της Κίνας, έρευνες δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση στην πραγματικότητα μειώνεται με την ηλικία. Συμβαίνει αυτό λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος; ρωτήσαμε την κυρία Ντεμίρη για να μας απαντήσει:

“Η πίεση και το άγχος στις δυτικές χώρες αυξάνεται αντί για να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Όποτε η δική μου παρατήρηση σε αυτό είναι ότι όχι τόσο το κρέας όσο το άγχος επηρεάζει την υγεία της αρτηρίας του ατόμου!”

Πόσο ωφέλιμο είναι να τρώμε με βασική πεποίθηση ότι το φαγητό είναι καύσιμο και όχι μόνο πηγή απόλαυσης;

“Η τροφή που επιλέγουμε επηρεάζει την υγεία μας και την ψυχολογία μας. Θεραπεία δεν ξέρω αν είναι για όλους και για όλες τις ασθένειες, αλλά με σιγουριά μπορώ να πω ότι η διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη. Είναι ακόμα πιο βοηθητικό να τρώμε και για τα δυο. Και για την απόλαυση αλλά και για πηγή ενέργειας.” ξεκαθαρίζει η ειδικός

Όπως φαίνεται δεν υπάρχει πραγματικά μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλον. Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στη διαίσθησή μας να επιλέγει και να θυμόμαστε γιατί τρώμε: για διατροφή και για χαρά!

Το φαγητό είναι μέρος της κουλτούρας μας και των σχέσεών μας με τους άλλους, επομένως είναι σημαντικό να μας τρέφει μεν αλλά όχι να μας αναγκάζει σε μια συνεχή κατάσταση φόβου για το αν παίρνουμε ή όχι τη «σωστή» απόφαση για τη διατροφή μας δε.

Βατόμουρα και καρδιαγγειακές παθήσεις

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρα κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 15%.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα βατόμουρα έχουν θετική επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο – μια κατάσταση που περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα: υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς και εγκεφαλικού και διαβήτη.

Ο συν-επικεφαλής της μελέτης, Dr. Peter Curtis, δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα συνεχείς βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία και την αρτηριακή ακαμψία – κάνοντας αρκετή διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 12 και 15%.

Η κυρία Ντεμίρη διευκρίνησε περισσότερα για τις τάσεις που διαμορφώνονται συχνά γύρω από μία τροφή: “Οι έρευνες μας βοηθάνε όταν μπορούμε να τις φιλτράρουμε με προσοχή και σεβασμό προς τον εαυτό μας, χωρίς εμμονή.” τόνισε. “Οι αντιοξειδωτικές τροφές ανακουφίζουν τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού μας όπως το συκώτι και τα νεφρά. Είναι τα όπλα μας για μια καλή υγεία.” προσθέτει.

Ροφήματα και βότανα 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εξέτασε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το λευκό τσάι έχει αντιοξειδωτική και αντιπολλαπλασιαστική δράση κατά των καρκινικών κυττάρων και, ταυτόχρονα, προστατεύει τα φυσιολογικά κύτταρα από τις βλάβες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση λευκού τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην προστασία του οργανισμού από ασθένειες.

Στη μελέτη, το λευκό τσάι παρασκευάστηκε τοποθετώντας 2γρ φύλλα σε 100 ml απεσταγμένου, βραστού νερού και στη συνέχεια παρασκευάστηκε για πέντε λεπτά.

“Το πράσινο τσάι όπως το τσάι του βουνού βοηθούν αρκετά και είναι απαραίτητο να μπουν στην καθημερινότητα μας. Τα βότανα θέλουν προσοχή ως προς την αναλογία άρα θα πρέπει να παίρνουμε οδηγίες χρήσεως από τους ειδικούς, διότι μια λάθος δοσολογία μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό μας.” προσθέτει η κυρία Ντεμίρη, όσον αφορά την κατανάλωση ροφημάτων από βότανα.

Αν λέγαμε ότι υπάρχει μόνο μία υπερτροφή ποια θα λέγατε ότι είναι αυτή; Μία τροφή που κανείς δεν πρέπει να βγάλει από το διαιτολόγιό του;

Ίσως η απάντηση εδώ είναι ένα γεύμα που έχει 2 υπερτροφές. Το μπρόκολο και τα αυγά. 

Οι 7 υπερτροφές-τάσεις στη διατροφή

Το τζίντζερ έχει έναν μακρύ κατάλογο πλεονεκτημάτων που υποστηρίζονται έρευνες, όπως: πρόληψη και ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο, τη βελτίωση της πρωινής ναυτίας στην αρχή της εγκυμοσύνης, την ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου και βοηθά με τις ημικρανίες. Το σουσάμι περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να θεραπεύσουν διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και σύμφωνα με την κυρία Ντεμίρη, υποστηρίζει την καρδιά. Τα φασόλια έχει αποδειχθεί ότι ρίχνουν τον καρδιακό ρυθμό και βοηθούν στο πεπτικό. Ο κουρκουμάς μειώνει την αιματουρία, την πρωτεϊνουρία και τη συστολική αρτηριακή πίεση – είναι ο βασιλιάς ενάντια στις λοιμώξεις. Σύμφωνα με μελέτες in vitro, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη έως και 95 τοις εκατό και προάγει τη συνολική υγεία. Τα καρύδια πρωτοστατούν με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 όσον αφορά την καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με μελέτες in vitro.

Είναι τελικά δυνατόν να θεραπεύσουμε ασθένειες μέσω της διατροφής, να αποφύγουμε την εκδήλωση νέων και να μακροζωία εξαιτίας των τροφών που καταναλώνουμε;

“Είμαστε σίγουρα και ότι τρώμε, αλλά δεν είμαστε μόνο αυτό. Ακριβώς όπως υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για όλα στη ζωή μας, έτσι ακριβώς υπάρχει και μια ξεχωριστή θέση για όλα τα φαγητά,” απαντά η κυρία Ντεμίρη.