Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για κάθε γιορτή που περιλαμβάνει και έθιμα διατροφής. Έτσι και για την Καθαρά Δευτέρα ισχύουν τα εξής:

Μοίρασε και δώρισε σε φίλους και συγγενείς ό,τι έχει μείνει από τα εξαιρετικά εδέσματα στο τέλος της ημέρας. Μην αρχίσεις να σκέφτεσαι ότι μια φορά το χρόνο τα τρως αυτά και που θα τα ξαναβρείς κλπ. Μπορείς να φτιάξεις ωραιότατη ταραμοσαλάτα και τις άλλες μέρες του χρόνου, και να κάνεις μια καθαρά Κυριακή και τον άλλο μήνα.

Παρακάτω θα βρεις τέσσερις υπέροχες συνταγές από τα αγαπημένα μας blogs. Κλασική λαγάνα, χαλβάς σιμιγδαλένιος, τραγανές πίτες να τις γεμίσεις με ό,τι θες και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Χαλβάς σιμιγδαλενιος με ξηρούς καρπούς της @nikis_food

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη _ ‍ (@nikis_food)

Τι θα χρειαστείς:

2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλο 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο 5 φλιτζάνια τσαγιού νερό

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη καστανή Ξηρούς καρπούς

Πως θα το φτιάξεις: 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, και προσθέτουμε το σιμιγδάλι χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, ανακατεύοντας συνεχώς Συγχρόνως βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό το μέλι ένα ξύλο κανέλας και φλούδες λεμόνι. Όταν είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι ανακατεύοντας προσεκτικά γιατί πιτσιλάει πολύ. Λίγο λίγο κάθε φορά. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κανέλα.

Σε 5 λεπτά είναι έτοιμο έχει τραβήξει τα υγρά και μπορούμε να το βάλουμε σε μια φόρμα. Όταν κρυώσει μπορούμε να το βγάλουμε από την φόρμα και να τον στολίσουμε με μέλι ξηρούς καρπούς και κανέλα.

Η λαγάνα της nicolscooking

Το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας είναι η λαγάνα και είναι ο άζυμος άρτος ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο αυτή την ημέρα και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής γράφει η αγαπηνένη food blogger και μας δίνει την μία παλιά οικογενειακή συνταγή με μαγιά που έχει περάσει στα χέρια της από την γιαγιά της.

Για 6 μερίδες χρειάζεσαι 40 λεπτά και:

1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί

25 γρ. νωπή μαγιά

1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό

2 φλ.τσ. χλιαρό νερό επιπλέον για το ζύμωμα

2 κουτ.σουπ. λευκή ζάχαρη

2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο

1 κουτ.σουπ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

σουσάμι για το πασπάλισμα

Πώς θα το φτιάξεις:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη νωπή μαγιά αφού την τρίψουμε με τα χέρια μας και προσθέτουμε το 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό και τρείς κουταλιές της σούπας από το αλεύρι γεμάτες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθούν καλά. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς , τη ζάχαρη ,το ελαιόλαδο και τα δύο φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες και τις βάζουμε σε δυο γυάλινα μπολ και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Στη συνέχεια βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια κάθε μπάλα και ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα . Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα (όχι και τις δυο στο ίδιο ταψί ) σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσουν. Μετά πιέζουμε με τα ακροδάχτυλα μας κάνοντας λακκουβίτσες παντού και με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά και όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε.

Τραγανές πίτες τύπου #tacoshells από την @themothercook

Πίτες από αλεύρι ολικής άλεσης με έντονη τη γεύση του σουσαμιού. Η λαγάνα έχει κάτι το ιδιαίτερο που δεν έχει το καθημερινό ψωμί. Δεν είναι απλά το σχήμα ή το σουσάμι. Είναι το ταχίνι μέσα στη ζύμη και κάνει όλη τη διαφορά! Όποτε μια παραλλαγή της πολυαγαπημένης λαγάνας, σε σχήμα πίτας, χωρίς μαγιά, έτοιμη σε μισή ώρα περίπου.

Επειδή είναι ιδιαίτερα γευστικές “αντέχουν” έντονα γευστική γέμιση, δεν χάνονται στις γεύσεις του ντιπ και της γαρίδας.

Υλικά για 6 πίτες: 100γρ αλεύρι γ.ο.χ. 50γρ αλεύρι ολικής 80-90 γρ νερό χλιαρό 1 κ.σ. ταχίνι λίγο αλάτι 1-2 κ.σ. σουσάμι ανάμεικτο

Διαλύουμε το ταχίνι στο νερό και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Φτιάχνουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε 20′ να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε λαδωμένο μπολ. Χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε τα φύλλα με τα χέρια ή με πλάστη πάνω σε λαδωμένη επιφάνεια. Ψήνουμε σε μαντέμι ή απλό τηγάνι (δεν χρειάζεται έξτρα λάδι για το τηγάνι). Όσο είναι ζεστές μπορούμε να δώσουμε το σχήμα των tacos.

Για το ντιπ αβοκάντο-γιαούρτι: 1 αβοκάντο 2-3 κ.σ. γιαούρτι (μπορείς να το παραλείψεις αν θέλεις να είναι νηστίσιμες) 1 λεμόνι, χυμό και λίγο ξύσμα μπούκοβο πάπρικα λίγο ελαιόλαδο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπορείς να αποθηκεύσεις τη συνταγή για μελλοντική χρήση

Νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα από το @apla_spitika

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ( Christina ) (@apla_spitika)

Τι θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη: 500 γρ. σταρένιο αλεύρι Λήμνου @lemnos_bakery 300 ml περίπου νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω) 2 κ.σ ξύδι 2 κ.σ λάδι 2 κ.σ νισεστέ Λίγο αλάτι (Λίγο αλεύρι, και νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη γέμιση: 700 γρ. τριμμένο κολοκύθι 1 κούπα καρύδια χοντροτριμμένα 1 κούπα cranberries

Πώς θα το φτιάξεις:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλαστή σε στρογγυλό σχήμα. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο και Κόβουμε στη μέση τη ζύμη και απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη. τυλίγουμε προσεκτικά και αλείφουμε ελαιόλαδο με πινέλο. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180° για 35″ περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο σιροπιάζουμε και τοποθετούμε στο φούρνο για 7″ ακόμη.

Για τη γέμιση: Σε ένα τρυπητό μπολ βάζουμε την κολοκύθα και πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι. Αφήνουμε να βγάλει τα υγρά την στραγγίζουμε καλά και βάζουμε το υγρό σε μια γαλατιέρα με μια κούπα ζάχαρη 1 στικ κανέλας και δυο γαρύφαλλα να βράσουν. Έπειτα σε ένα μπολ βάζουμε την κολοκύθα, τα καρύδια και τα cranberries και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για το σιρόπι: Βάζουμε το ζουμί από την κολοκύθα σε μια γαλατιέρα και προσθέτουμε μια κούπα ζάχαρη, 2 στικ κανέλας και 2 γαρύφαλλα και βράζουμε για ένα τέταρτο περίπου.