Ο γαλλικός κινηματογράφος έχει αυτό το κάτι εκλεπτυσμένο, ακόμα και όταν οι ηθοποιοί τσακώνονται ή πρωταγωνιστούν σε θρίλερ. Όταν βέβαια πρόκειται για κωμωδία, το σπαρταριστό χιούμορ με τη γαλλική φινέτσα συνδυάζονται άψογα για να εκφράσουν συχνά μερικά από τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Έτσι συμβαίνει και στη μεταφορά της ταινίας ‘Le prenom’ | ‘Για όνομα’ των Ματιέ Ντελαπόρτ και Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ, στο θέατρο Αλίκη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, για 2η συνεχή χρονιά.

gia onoma

Ένα δείπνο μεταξύ δυο φιλικών/συγγενικών ζευγαριών εκτυλίσσεται σε πεδίο μάχης ιδεών και απόψεων. Αφορμή η ανακοίνωση του ονόματος του μωρού του ενός ζευγαριού που περιμένουν να έρθει στον κόσμο. Θυμίζοντάς μας ιστορίες που ξεκινούν σε πολλές οικογενειακές – φιλικές στιγμές γύρω από το τραπέζι, ως θεατές παρακολουθούμε να αναδύονται απωθημένα και αλήθειες μεταξύ των χαρακτήρων, ενώ σ’ εμάς ισχυρές δόσεις γέλιου μαζί με προβληματισμούς.

Τελικά κάνουμε ό,τι αισθανόμαστε ή ό,τι υποδεικνύουν οι κοινωνικές νόρμες; Τα πολιτικά πιστεύω μας συμβαδίζουν με τη ζωή που ακολουθούμε; Άραγε οι προσωπικές θυσίες στο όνομα της αγάπης εξελίσσουν τη σχέση ή μας δίνουν απλώς σημείο υπεροχής όταν ‘μετράμε /ζυγίζουμε τη συνεισφορά’ μας σε αυτή; Ο έρωτας έχει διαφορά ηλικίας; Γίνεται η εμφάνιση και ο τρόπος ζωής να υποδεικνύουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις ενός ανθρώπου; Και τελικά, λέμε την αλήθεια ο ένας στον άλλον;

Σπουδαίοι ηθοποιοί που έχουν μπει στα σπίτια μας μέσα από αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές (Σταυροπούλου, Χατζηπαναγιώτης, Μουρατίδης, Λουδάρος, Κωνσταντάκη) ενσαρκώνουν ρόλους που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε συναντήσει. Γνώριμους. Οικείους. Αποδίδοντάς τους με αμεσότητα και αυθεντικότητα πάνω σε ένα καλογραμμένο κείμενο, με έξυπνους διαλόγους και χιούμορ, απαλλαγμένο από χυδαιότητες. Όλα εναρμονισμένα σε ένα σκηνικό που με επιτυχία καταφέρνει να οδηγήσει το θεατή στην κάθαρση, στην ουσία που αναζητούμε από το θέατρο.

Σκηνοθ.:Κ. Μαρκουλάκης Ερμηνεύουν: Χρ. Χατζηπαναγιώτης, Β. Σταυροπούλου, Φ. Μουρατίδης, Μ. Κωνσταντάκη, Αντ. Λουδάρος. Σκην.-κοστ.: Αθ. Σμαραγδή. Μουσ.: Γ. Χριστοδουλόπουλος.

Θέατρο Αλίκη