Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε παντού για το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένα budget, να βάζουμε στόχους για την αποταμίευση που θέλουμε να κάνουμε, κτλ. Προσωπικά, μου φαίνεται πολύ πιεστικό όλο αυτό και πάντα προσπαθούσα να βρω δικούς μου τρόπους να αποταμιεύω ή να κάνω οικονομία. Ωστόσο πάντα η ερώτησή μου ήταν: Πώς κάνουμε σωστά αποταμίευση; Κάτι που σκεπτόμουν όσο κοιτούσα στο Instagram ή όσο έκανα μπάνιο.

Μετά από πολλές σκέψεις και προσπάθειες, ορίστε 5 απλοί και εύκολοι τρόποι για το πώς να κάνεις λίγο παραπάνω αποταμίευση.

1. Κράτησε λεφτά πρώτα για τον εαυτό σου

Αυτό μπορεί να μην σε κάνει αυτομάτως πλουσιότερη, αλλά τουλάχιστον θα σε βάλει σε ένα πρόγραμμα. Ξέρεις καλά ότι όλοι μας έχουμε πρόβλημα διαχείρισης των όσων ξοδεύουμε και λέμε πάντα “Θα κρατήσω για μένα ό,τι περισσέψει στο τέλος του μήνα”. Κάτι που ποτέ δεν συμβαίνει.

Κάνε μια λίστα με όλα τα απαραίτητα έξοδα που δεν μπορείς να αποφύγεις: ενοίκιο, λογαριασμοί και πρώτες ανάγκες. Αφαίρεσέ τα από το μηνιαίο σου εισόδημα. Η διαφορά που θα προκύψει είναι το ποσό που είτε μπορείς να “βάλεις στην άκρη” ή να κρατήσεις ένα ποσό για τον εαυτό σου. Αν πρόκειται να τα “βάλεις στην άκρη” βάλε τα σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό τη στιγμή που θα πληρωθείς. Το ίδιο κάνε και με τα υπόλοιπα έξοδα. Πλήρωσέ τα τη μέρα που θα μπουν στον λογαριασμό σου. Έτσι, στον λογαριασμό σου θα μείνουν αυτά που σου “επιτρέπονται” να ξοδέψεις.

2. Ακύρωσε όλες τις αχρησιμοποίητες συνδρομές

Αν δεν σκοπεύεις να επιστρέψεις σύντομα στο γυμναστήριο, μην παραμυθιάζεις τον εαυτό σου άλλο και μην πληρώνεις την ετήσια συνδρομή σου. Το ίδιο ισχύει και για όλες εκείνες τις εφαρμογές που τραβάνε αυτόματα κάθε μήνα το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.

Δες τι πραγματικά σου χρειάζεται και θα δεις ότι αυτός είναι ορισμός της σωστής αποταμίευσης. 

3. Πάρε προσφορές για όλες τις υπηρεσίες που πληρώνεις

Αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο για να πάρεις προσφορές σε υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, κινητής τηλεφωνίας. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις κάτι που θα σε βοηθάει να “βάζεις” περισσότερα στην άκρη. 

4. Αν έχεις κάποιο δάνειο, εκμεταλλεύσου το χαμηλό επιτόκιο

Σε περίπτωση που έχεις κάποιο δάνειο να τρέχει, κάνε μια καλή έρευνα ως προς τα χαμηλά επιτόκια.  Τι καλύτερο από το να συμβουλευτείς την τράπεζά σου;

5. Κάνε παραγγελίες από site με επιστροφή χρημάτων

Τώρα που το online shopping έχει πάρει τα πάνω του, μπορείς να πραγματοποιείς τις αγορές σου από site που σου επιστρέφουν ένα ποσό των χρημάτων ή που έχουν μεγάλες προσφορές. 

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι απλά να κάνεις τις αγορές σου και το site σου επιστρέφει ένα μέρος του ποσού.