“Η αλήθεια είναι ότι το βάδην ήρθε κάπως τυχαία στη ζωή μου.” μού λέει η Έφη Κουρκουτσάκη όταν τη ρωτάω γιατί το επέλεξε. “Από μικρή μου άρεσε ο στίβος και είχα ξεκινήσει να προπονούμαι στην αντοχή ώσπου μια μέρα μετά από μια δύσκολη προπόνηση διψούσα τόσο πολύ που αποφάσισα να πάω με γρήγορο περπάτημα να πιώ νερό, το γρήγορο περπάτημα βγήκε σε τεχνική βάδην και αυτό ήταν η αφορμή για να το δοκιμάσω, ήταν η αρχή για να ασχοληθώ με αυτό το αγώνισμα και να το αγαπήσω.”

Η Έφη, αθλήτρια του ΓΑΣ Ιλισσός, τον Ιούλιο του 2022, στο Πρωτάθλημα Στίβου στο Oregon, ολοκλήρωσε τον αγώνα με εννέα λεπτά καλύτερο ατομικό ρεκόρ κάνοντας 3.02.27 στα 35χλμ βάδην. “Η αλήθεια είναι ότι είχα δουλέψει πάρα πολύ οπότε περίμενα ένα ατομικό ρεκόρ… Δεν περίμενα βέβαια ότι θα ήταν 9 λεπτά.” είχε δηλώσει τότε.

»Η σχέση μου με τα ατομικά ρεκόρ είναι πολύ στενή. Πάντα είναι ο στόχος μου σε κάθε αγώνα ακόμα και σε κάθε προπόνηση. Βέβαια δεν είναι εύκολο πάντα να επιτυγχάνονται ,ειδικά σε ένα αγώνισμα σαν το δικό μας που πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για να βγει μια καλή επίδοση , αυτό που έχει όμως σημασία είναι να προσπαθείς και να θέλεις διαρκώς να εξελίσσεσαι.

»Η ομαδικότητα σίγουρα μου λείπει αφού είναι πολύ σημαντική για εμένα και ας είναι ατομικό το αγώνισμα γιατί πιστεύω ότι είναι ένα στοιχείο που μπορεί να σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος, καθώς αν πορεύεσαι με μια ομάδα που κυνηγάτε τους ίδιους στόχους και τα ίδια όνειρα και μέσα σε αυτή την ομάδα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και κατανόηση ο καθένας μπορεί να αντλήσει κάτι θετικό από τον άλλο και έτσι να συμπληρώνει στοιχεία που του λείπουν αλλά και να έχει μια έξτρα παρακίνηση μέσω του υγιή ανταγωνισμού.

»Θα μπορούσα να πω πως ο αθλητισμός μου έχει δώσει πολλά μαθήματα για να πορεύομαι στην ζωή μου αλλά αν θα ξεχώριζα τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει αποτυχία, αποτυχία είναι μόνο όταν δεν προσπαθείς, και πως αν δεν παραιτείσαι αλλά συνεχίζεις να προσπαθείς αργά ή γρήγορα ανταμείβεσαι. Να μην ξεχνάω πως οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου πρώτα το κάνω για να το χαίρομαι. Και να μην πιστεύω και να μην επηρεάζομαι από όρια και φραγμούς που θέτουν άλλοι για εμένα, αλλά μόνο από τα δικά μου όνειρα.

»Τη στιγμή της εκκίνησης σβήνονται όλα από μυαλό μου και η μόνη σκέψη που κάνω είναι ότι τώρα θα τα δώσω όλα μέχρι τέλους.

»Σαφώς και ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι δύσκολος καθώς απαιτεί θυσίες, στερείσαι χρόνο από αγαπημένα σου πρόσωπα, ασχολείσαι με αυτό σε όλη την καθημερινότητά σου γιατί αθλητισμός δεν είναι μόνο η προπόνηση που θα κάνεις, αλλά και οι υπόλοιποι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία όπως η διατροφή, η αποκατάσταση, η ξεκούραση, χρειάζεται να φέρεσαι επαγγελματικά χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα αμειφθείς από αυτό στην περίπτωση “αποτυχίας” και αν δεν αμείβεσαι από αυτό πρέπει παράλληλα να εργάζεσαι για να μπορείς να επιβιώσεις.

»Το κίνητρο μου είναι ξεκάθαρα τα όνειρα που έχω από παιδάκι, οι θυσίες που έχω κάνει και που θα συνεχίσω να κάνω για να τα πετύχω. Κίνητρο επίσης αποτελούν και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι τους οποίους θέλω να κάνω περήφανους και χαρούμενους.

»Η αλήθεια είναι πως όντως τα 35 χιλιόμετρα βάδην δεν είναι και το πιο εύκολο αγώνισμα, απαιτούνται πολλές ώρες προπόνησης και τεράστια αποθέματα ψυχικού σθένους. Πρέπει να βρίσκονται σε συναρμογή το μυϊκό σύστημα, το ενεργειακό και το εγκεφαλικό, αν κάτι από αυτά τα 3 δεν λειτουργεί τότε αυτόματα η προσπάθεια σου δυσκολεύει και εσύ πρέπει να μάθεις να μην δίνεις σημασία στον πόνο προκειμένου να τερματίσεις μια τέτοια απόσταση.

»Όπως ξέρουμε όλοι ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, οπότε καλό είναι ένας αθλητής εξαρχής να έχει ασχοληθεί και να έχει θέσει βάσεις για μια μελλοντική ή και ακόμα παράλληλη ενασχόληση και να μην είναι επαναπαύεται απλά στο παρόν.

»Γενικότερα δεν είχα πολλά εμπόδια στην αθλητική μου καριέρα, ούτε και κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Το μεγαλύτερο μου εμπόδιο ήταν πως έπρεπε να μάθω να πιστεύω σε μένα και να έχω αυτοπεποίθηση, να μην με ρίχνουν ψυχολογικά τα αρνητικά σχόλια αλλά ίσα ίσα να τα κάνω δύναμη.

»Αδιαμφισβήτητα αξίζουν τον κόπο όλες οι θυσίες και όλα τα χιλιόμετρα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, τα συναισθήματα που έχω νιώσει, η ικανοποίηση και οι εμπειρίες που έχω βιώσει έχουν ανεκτίμητη αξία για μένα, είναι παράγοντες που έχουν διαμορφώσει την ζωή μου και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να τα είχα βιώσει αλλού.