Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, που θεωρείται και wedding season όμως οι γάμοι συνεχίζουν να γίνονται, ειδικά όσο ο καιρός είναι καλός. Και σίγουρα θα είσαι καλεσμένη σε κάποιον ή κάποιους!

Κι αν είσαι συχνά καλεσμένη σε γάμο τότε μία είναι η απορία: Τι δώρο να πάρω και πόσο πρέπει να κοστίζει; Ποιο είναι το κατάλληλο ποσό για να ξοδέψω για έναν αγαπημένο συνεργάτη, έναν δεύτερο ξάδερφο ή έναν παιδικό φίλο που δεν έχω δει από την αποφοίτηση του λυκείου;

Ένας άγραφος κανόνας του γάμου υπαγορεύει ότι πρέπει να ξοδέψεις περίπου το ισοδύναμο του ποσού που ξόδεψε το ζευγάρι για να σε φιλοξενήσει στη δεξίωσή του.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του American Express Spending and Saving Tracker ο μέσος όρος χρημάτων που ξοδεύει κάποιος φίλος του ζευγαριού για το δώρο γάμου φτάνει περίπου τα 90 ευρώ, ενώ αν είναι συγγενής φτάνει περίπου τα 115.

Ακόμα όμως κι αν είσαι απλά καλεσμένη το μικρότερο ποσό που θα ξοδέψεις είναι περίπου τα 50 ευρώ.

Από την άλλη αν το ζευγάρι έχει λίστα γάμου σε κάποιο κατάστημα του οποίου τα πράγματα ξεπερνούν το budget σου μπορείς πάντα να προτιμήσεις μία κάρτα δώρου από ένα κατάστημα αντίστοιχο με τις προτιμήσεις του ζευγαριού αλλά με το budget που εσύ έχεις επιλέξει.

Μία άλλη επιλογή είναι να δώσεις απευθείας τα χρήματα στο ζευγάρι ώστε να τα αξιοποιήσει εκείνο όπως νομίζει. Συνήθως τα περισσότερα ζευγάρια στο προσκλητήριο του γάμου έχουν και κάποιο λογαριασμό τραπέζης στον οποίο μπορείς να κάνεις την κατάθεσή σου και έτσι δεν θα χρειαστεί, αν δεν αισθάνεσαι άνετα με τα χρήματα που μπορείς να δώσεις, να έρθεις στη δύσκολη θέση να τους τα δώσεις σε κάποιο φάκελο.

Μάλιστα οι περισσότεροι νεόνυμφοι φαίνεται πως προτιμούν τα μετρητά από κάποιο άλλο δώρο καθώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως νομίζουν εκείνοι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αν δεν είσαι συγγενής το κατώτατο ποσό είναι στα 50 ευρώ (ναι φαίνεται πως υπάρχει πλαφόν).

Μία πολύ καλή εναλλακτική, αν το budget σου είναι ακόμα μικρότερο- κάτι το οποίο είναι απολύτως κατανοητό και δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα σε καμία περίπτωση -είναι να οργανωθείτε με μερικούς φίλους και να αγοράσετε όλοι μαζί ένα καλό δώρο. Ο καθένας έτσι θα διαθέσει από λίγα χρήματα και θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα πιο ακριβό δώρο όλοι μαζί από ότι θα μπορούσες μόνη σου.