Όλοι έχουμε στο μυαλό μας εκείνη την δουλειά των ονείρων μας που θα μας κάνει να ξυπνάμε χαρούμενοι κάθε πρωί και θα βγάλει τον δημιουργικό εαυτό μας από την ντουλάπα. Γιατί μεταξύ μας, η δημιουργικότητα μπήκε στο ντουλαπάκι όταν αρχίσαμε την προετοιμασία για τις πανελλήνιες και μάλλον ξεχάστηκε εκεί.

Πριν όμως βρεις εκείνη την δουλειά που ονειρευόσουν, εκείνη που θα σε ανυψώσει και τελικά θα… «παντρευτείς», θα περάσεις από πολλά διαφορετικά πόστα, τα οποία θα σε ταλαιπωρήσουν, όμως τελικά θα σου διδάξουν πολλά.

Η δουλειά parttime την οποία θα πιάσεις όταν είσαι φοιτητής για ένα επιπλέον χαρτζιλίκι. Θα είσαι μάλλον ανασφάλιστος, θα παίρνεις τον κατώτατο μισθό, αν είσαι τυχερός, και το πιθανότερο είναι πως θα χάνεις κάποια μαθήματα γιατί θα σε κρατάνε υπερωρίες. Η δουλειά αυτή είναι σαν τις casual σχέσεις στις οποίες αν επενδύσεις, το σίγουρο είναι πως θα απογοητευτείς.

waitress

Η πρακτική άσκηση την οποία θα κάνεις στο τελευταίο έτος της σχολής. Είναι κάτι σαν την πρώτη μεγάλη ερωτική σχέση που θα κάνεις ποτέ. Έχεις όρεξη, μεγάλες προσδοκίες, επενδύεις πολλά, όμως δεν είναι σίγουρο το αν θα συνεχίσεις όταν πάρεις το πτυχίο. Αν είσαι τυχερός θα μάθεις πολλά και θα βγάλεις ένα μέρος του δημιουργικού σου εαυτού, διαφορετικά θα είναι σαν μια part time εργασία στην οποία μάλιστα δεν θα πληρώνεσαι κιόλας.

intern

Η εργασία rebound. Πήρες το πτυχίο, δυστυχώς δεν μπόρεσαν να σε κρατήσουν εκεί όπου έκανες την πρακτική σου και συ μένεις μετέωρος. Πρέπει κάπως να πληρώσεις το νοίκι κι έτσι, ολίγον τι απελπισμένος, στέλνεις βιογραφικό στην πρώτη αγγελία που θα βρεις μπροστά σου. Όπως και οι σχέσεις rebound, έτσι και η εργασία που βρίσκεις μετά την πρώτη απόλυση, συνήθως καλύπτει μόνο το βιοποριστικό κομμάτι κι όχι όλο το φάσμα της εργασιακής πληρότητας που έχεις ανάγκη.

liz-lemon-eye-roll

Η δουλειά που σου βρήκαν με μέσο/ δουλειά-προξενιό. Ένας θείος, φίλος, πρώην συνεργάτης σε προτείνει κάπου και δηλώνει βέβαιος για την εργατικότητά σου. Όπως και σε ένα προξενιό. Είναι πολύ πιθανό να νιώσεις ασφαλής και κολλημένος με uhu στη θέση σου, σε σημείο που να μην προσπαθείς ιδιαίτερα για να προχωρήσεις. Αν θες όμως να φτάσεις στο αποκορύφωμα της καριέρας σου, τότε θα πρέπει να ιδρώσεις κι ας μην υπάρχει ο κίνδυνος της απόλυσης.

working dog

Η δουλειά που θα σου ανοίξει τα φτερά/ δουλειά-αρραβώνας. Είναι εκείνη η δουλειά που θα σου δοθεί με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα αλλά είναι στο χέρι σου μόνο το αν θα φέρει καρπούς. Μπορεί να είσαι σε υψηλή θέση, μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως έχεις περισσότερο έλεγχο απ’ ότι πριν και με τους σωστούς χειρισμούς, μπορείς να φτάσεις εκεί ακριβώς που θες.

tumblr_m5k70pUi2w1rx3q30o1_500