Υπάρχει η τεμπελιά η ελληνική. Αυτή του κάθομαι στο μπαλκόνι και λιώνω στο Instagram σαν να μην υπάρχει αύριο. Εναλλακτικά κάθομαι στην ξαπλώστρα και λιώνω στο Instagram σαν να μην υπάρχει αύριο. Τελειώνω τον freddo espresso, τσεκάρω λίγο την ναυαγοσώστρια, σιχτυρίζω τα παιδάκια τα οποία κοπανιούνται σαν δαιμονισμένα δίπλα μου – που ανάθεμα την ώρα και την στιγμή που ήρθαν να κάτσουν εδώ, δεν ανοίγει κι αυτή η άμμος να τα καταπιεί Παναγία μου. Υπάρχει και η τεμπελιά η ιταλική. Η ύψιστη στιγμή που έχεις το δικαίωμα να κάνεις το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, αλλά εσύ το κάνεις με τόσο στυλ που τελικά κάνεις τόσα πολλά. Για σένα τα κάνεις. Οι γείτονες μας οι Ιταλοί το λένε dolce far niente και έχουν κάνει doctora στο αντικείμενο. Από εκείνες τις ανεπιτήδευτα wow βόλτες με ένα cabrio τα καλοκαίρια στο Porto Fino μέχρι τα μεσημέρια στην Τοσκάνη που το ρολόι μοιάζει να λιώνει από την ηδονή της στιγμής. Σε μια καθημερινότητα που μας πηγαίνει «τρένο», θέλει τρόπο για να ζήσεις το dolce far niente το σωστό το πρόστυχο. Κρατάς σημειώσεις;

Dolce Far Niente σε 5 βήματα

1.Κατέβασε ρολά στα social media

Αν υπολογίσεις ότι ο μέσος άνθρωπος δαπανά ημερησίως 2 ώρες από τη ζωή του στα social, τότε σίγουρα το θέλεις ένα digital detox. Βάλε το κινητό του στο flight mode και κλειδαμπάρωσε το στο πίσω τσεπάκι του backpack. Τα Insta Stories της Λίτσας από το λογιστήριο θα είναι εκεί κι όταν γυρίσεις από τις διακοπές σου.

2. Άσε τις εκκρεμότητες να περιμένουν

Τίποτα δεν επείγει πιο πολύ από την προσωπική σου ηρεμία κι αυτό πρέπει να το κάνεις σημαία για τον εαυτό σου. Δεν θα διαλυθεί ο γάμος της ξαδέρφης σου αν της μεταφέρεις τα λεφτά για το γάμο της 10 μέρες μετά. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κοινόχρηστα. Θα τα πληρώνεις έναν ολόκληρο χειμώνα. Μαζί με την ΔΕΗ. Τώρα μπορούμε να χαλαρώσουμε;

3. Πάθε overdose από τον ύπνο

Κοιμήσου όπως στο πρώτο έτος της σχολής που έπεφτες για ύπνο στις 9 το πρωί. Ξύπνα ο,τι ώρα γουστάρεις, φάει ένα grande πρωινό σαν άνθρωπος και γιατί όχι… ξανακοιμήσου. Και θυμήσου πως την υπόλοιπη χρονιά μοιράζεις τη ζωή σου μεταξύ alarm και snooze. Το μυαλό σου, αλλά και το δέρμα σου, θα σου το χρωστάνε για πάντα.

Dolce Fan Niente: Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα
creativecontents.wordpress.com

4. Βγάλε τον καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου

Πειραματίσου με τη μαγειρική ακόμη κι αν η λέξη «κινόα» σου φαίνεται γιαπωνέζικη. Πάρε μολύβι και χαρτί και άρχισε να ζωγραφίζεις, πίστεψέ με είναι τόσο χαλαρωτικό που θα πάθεις πλάκα με αυτά που αβίαστα βγαίνουν από το χέρι σου. Τι σε εμπνέει; Τι σε συγκινεί; Εν ανάγκη, γράψε στίχους για το νέο δίσκο της Μποφίλιου. Ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει η ζωή.

5. Στείλτε τις τύψεις στον αγύριστο

Βασικό θεμελίωμα του dolce far niente είναι να μη νιώθεις ένοχος επειδή δεν κάνεις κάτι χρήσιμο και παραγωγικό. Δεν είναι ανάγκη πάντα να προκύπτει από εμάς κάτι προς πώληση. Αυτή η μάχη ανάμεσα στο εγώ και στο υπερεγώ δεν έχει θέση μέσα στο καλοκαίρι μας. Το ξέρουν μέχρι και οι γιαγιάδες στη Βερόνα αυτό.

Facebook & Instagram @ Odysseas Mitsopoulos
featured photo: unsplash.com