Τα μαλλιά σου είναι θαμπά, άτονα και φριζάρουν; Ήρθε ο καιρός να μάθεις γιατί και πως θα το αντιμετωπίσεις. Το ξύδι από μηλίτη είναι το νούμερο ένα μυστικό στα diy trends για την περιποίηση μαλλιών. Ο λόγος που χρησιμοποιείται είναι γιατί προστατεύει τα μαλλιά από τις φθορές του συχνού λουσίματος, της βαφής κ.τ.λ. Η δράση του επικεντρώνεται στη διατήρηση του pH των μαλλιών σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην ανοίγουν οι πόροι τους και να μη δυσχεραίνεται η διαδικασία θρέψης τους.

Μάθε περισσότερα για αυτό και για το πώς να το χρησιμοποιήσεις.

Η θεωρία πίσω από την επιτυχία του ξυδιού από μηλίτη

Το pH των μαλλιών είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα μαλλιά και το τριχωτό του δέρματος που δεν έχουν ισορροπημένο pH μπορούν να εμφανίσουν ερεθισμό, ξηρότητα, θαμπάδα και να φριζάρουν. Το pH είναι γύρω στο 5,5 υπό κανονικές συνθήκες. Μελέτες δείχνουν ότι όταν τα προϊόντα για τα μαλλιά είναι κάτω από 5,5 pH, δε φριζάρουν. Δεδομένου ότι το νερό έχει ουδέτερο pH και τα περισσότερα σαμπουάν είναι αλκαλικά, κάθε φορά που λούζεις τα μαλλιά σου αλλάζεις το pH τους. Αν για παράδειγμα το σαμπουάν που χρησιμοποιείς έχει pH 6 και το νερό έχει pH 7, το pH των μαλλιών σου θα αλλάξει για να φτάσει αυτό των υλικών στα οποία εκτίθεται. Αν φτάσει το pH 6 θα υποστεί παρόμοιες φθορές με αυτές που θα δημιουργούσε μια ημιμόνιμη βαφή. Και αυτό γίνεται κάθε φορά που λούζεσαι. Κάθε φορά που αυξάνεται το pH, το περιτρίχιο μαλακώνει και ανοίγει. Όταν όμως το pH πέφτει το περιτρίχιο συστέλλεται και σφίγγει. Έτσι τα μαλλιά φαίνονται λαμπερά και δε φριζάρουν. Οπότε κάτι όξινο – όπως το ξύδι από μηλίτη – θα κρατούσε το pH των μαλλιών μειωμένο.

Πως να το χρησιμοποιήσεις

acv hair
Mind Body Green

1. Φτιάξε το μείγμα με ξύδι μηλίτη

Δεν φτιάχνονται όλα τα ξύδια από μηλίτη με τον ίδιο τρόπο. Αναζήτησε λοιπόν ένα ακατέργαστο, αφιλτράριστο και βιολογικό. Ανακάτεψε ξύδι από μηλίτη με κρύο νερό σε αναλογία 1/2 κουταλιά σούπας ξύδι σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό.

2. Χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι spray

Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι spray και ψέκασε τα μαλλιά σου όσο κάνεις ντους.

3. Εφαρμογή

  • Αν έχεις λιπαρά μαλλιά χρησιμοποίησέ το για βαθύ καθαρισμό. Όμως να ελέγχεις την πορεία των μαλλιών σου γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να τα ξηράνει.
  • Αν λούζεις συχνά τα μαλλιά σου και δεν είναι ξηρά, αντικατάστησε μια ή δύο από τις πλύσεις σου μέσα στην εβδομάδα με ένα πέρασμα με το μείγμα
  • Αν τα μαλλιά σου είναι ξηρά, χρησιμοποίησέ το αφού εφαρμόσεις το μαλακτικό ή τη μάσκα σου. Αυτό θα αφαιρέσει το extra προϊόν.
  • Αν μόλις έχεις βάψει τα μαλλιά σου απόφυγέ το εντελώς. Μπορεί να επηρεάσει το πως θα απορροφηθεί από τα μαλλιά.
  • Αν τα μαλλιά σου είναι πολύ ξηρά, χρησιμοποίησέ το αντί για σαμπουάν και ακολούθησε κανονικά με μαλακτικό. Απλά φρόντισε να ξεπλύνεις καλά το conditioner σου μετά την εφαρμογή του.
  • Σημείωση: Επικεντρώσου στο να απλώσεις το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής και όχι στα μαλλιά και τις άκρες.
Featured image: Unsplash | Teymi Townsend | @teymitownsend