Έχεις facebook, έχεις twitter, έχεις pinterest, έχεις linkedin και google account. Έχεις, το ξέρω και μπαίνεις καθημερινά. Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα απογίνουν όλα αυτά μετά; Τι θα γίνουν τα στοιχεία, τα δεδομένα, οι εξομολογήσεις σου στο facebook στις 5 το πρωί; Οι φωτογραφίες σου από την Αράχωβα; Τι θα γίνουν όλα αυτά όταν εσύ θα σαι σε τόπους χλοερούς; Χτύπα ξύλο βρε παιδάκι μου καλοκαιριάτικα!

Το webpagefx λοιπόν ετοίμασε ένα «μακάβριο» γράφημα για να σου λύσει όλες τις απορίες περί ..ηλεκτρονικού αφανισμού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα 8 χρόνια ύπαρξης του facebook, πέθαναν ήδη 8 εκατομμύρια χρήστες. Για να δούμε τι απέγιναν τα προφίλ τους.

12

Σε γενικές γραμμές μόνο στο pinterest δε μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία σου παραμένουν και είναι διαφυλαγμένα μέχρι να παρέμβει κάποιος συγγενείς με έγγραφα θανάτου ή κάποιο νομικό πρόσωπο.

13

Άκου τώρα να δεις. Το facebook έχει στις ρυθμίσεις του και την κατηγορία «Μνημοσύνου». Δεν το ξερες; Μπες να δεις!  Βάζεις το όνομα του αποθανόντος και το facebook τον μνημονεί! Ανοίγει το προφίλ του και όλοι μπορούν να γράψουν. Μπορείς επίσης εκείνη τη μέρα να επισημανθείς και στις φωτογραφίες του. Μπρρ.. Θέλει και το πιστοποιητικό θανάτου βέβαια αλλά δε βαριέσαι. Ε ρε RIP που έχει να πέσει! Και με διαδικτυακό κόλυβο!

14

Στο facebook λοιπόν το προφίλ σου παραμένει ανοιχτό μέχρι κάποιος συγγενείς να κάνει report ή να δηλώσει το μνημόσυνό σου! Στο pinterest δε διαγράφεται ποτέ, στο twitter μετά από 6 μήνες μη χρήσης, στο linkedin μέχρι να γίνει report και στο google… έχεις την επιλογή να μανατζάρεις εσύ το θάνατό σου. (!) Βάζεις ένα διάστημα μεταξύ 3-18 μηνών που δε θα σαι ενεργός. Τότε το google, θα σου στείλει mail, αν δεν απαντήσεις υποτίθεται ότι δε ζεις, αυτό θα στείλει mail στα 10 πρόσωπα των οποίων έχεις δώσει τα στοιχεία από την εγγραφή σου και αυτοί θα κρίνουν τι πληροφορίες θα κρατήσουν από το προφίλ σου. (!) Εσείς οι τολμηροί μπείτε να το ρυθμίσετε!

Για να απενεργοποιηθούν αυτοί οι λογαριασμοί το κάθε μέσο έχει τους δικούς του όρους και τη δική του πολιτική. Στα περισσότερα χρειάζεται απόδειξη ότι είσαι μέλος της οικογένειας, ταυτότητα και πιστοποιητικό θανάτου.

Βέβαια υπάρχει και η ηλεκτρονική ..διαθήκη. Σε αυτό τον ιστότοπο μπορείς να αφήσεις μηνύματα για τους αγαπημένους σου καθώς και σημαντικές πληροφορίες για να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς σου. Απίστευτη φαντασία! Τέλος το webpagefx, φτιάχνει ένα χρονικό γράφημα στο οποίο φαίνεται πως θα διαμορφωθούν οι αριθμοί του facebook σε περίπτωση που κάνουν λογαριασμό νέοι χρήστες τα επόμενα 50 χρόνια και το αντίθετο.

Σοβαρά τώρα; Δε θα ανακαλυφθεί κάτι καινούριο; Με το facebook θα γεράσουμε;