To σαλόνι για τον καθένα από εμάς έχει τη δική του χρήση και η διακόσμησή του ποικίλει ανάλογα για ποιες δραστηριότητες το προορίζει κανείς. Κάποιοι περνούν το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους στο σαλόνι, τρώγοντας, παρακολουθώντας τηλεόραση, χαλαρώνοντας, καλώντας φίλους. Για άλλους είναι ο χώρος στον οποίο υποδέχονται καλεσμένους και τον χρησιμοποιούν για πιο επίσημες περιστάσεις.

Όπως και να έχει, η διακόσμηση και η διαμόρφωση του σαλονιού είναι πολύ σημαντική σε ένα σπίτι. Για να πετύχεις έναν χρηστικό αλλά παράλληλα ευχάριστο χώρο, πρέπει να προσέξεις ορισμένα πράγματα. Εκτός των βασικών προϋποθέσεων, ότι δηλαδή το σαλόνι πρέπει να έχει έναν καναπέ ή να προσφέρει ωραία ατμόσφαιρα, υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει κανείς να σκεφτεί προτού  ξεκινήσει τις αγορές επίπλων και διαφόρων ειδών.

Παρακάτω τα έξι βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξεις όταν ετοιμάζεις ή ανακαινίζεις το σαλόνι σου.

Να επιλέξεις τα σωστά έπιπλα

Είτε σχεδιάζεις να δημιουργήσεις ένα νέο χώρο από το μηδέν, είτε είσαι εν μέσω αναδιαμόρφωσης, τα έπιπλα είναι κύριο σημείο που πρέπει να προσέξεις. Δες αν τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα λειτουργούν στην ιδέα που έχεις φανταστεί για το τέλειο σαλόνι. Αν πάλι αγοράσεις καινούργια, κάνε επιλογές που να ταιριάζουν σε μια θεματική. Συνδύασε τις υφές και τα χρώματα, έτσι ώστε να δημιουργήσεις έναν κλασικό, μοντέρνο ή πρωτότυπο χώρο.

saloni
crismatec.com

Να ορίσεις ένα focus σημείο

Όταν μπαίνει κάποιος σε ένα δωμάτιο, το μάτι του πέφτει πάνω σε ένα σημείο εστίασης. Αυτό μπορεί να είναι ένα τζάκι ή ένα εντυπωσιακό πιάνο. Διαφορετικά, επίλεξε ένα μοναδικό έργο τέχνης, ή ντύσε έναν τοίχο με καθρέφτες. Δες τι είναι αυτό που θες να κάνει την πρώτη θετική εντύπωση.

saloni
viraldecorations.com

Nα διαλέξεις τη χρωματική παλέτα

Έχοντας στο μυαλό σου μία συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, αποφεύγεις τη δημιουργία “θορύβου” στον χώρο. Δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις αναγκαστικά ήπια χρώματα ή μονοχρωμίες. Ακόμα και οι έντονες επιλογές όμως, πρέπει να διαθέτουν ένα μοτίβο.

saloni
sophierobinson.co.uk

Να ισορροπήσεις τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία

Μπορεί να φαντάζεσαι το ιδανικό σαλόνι και να έχεις βρει πώς θα το διακοσμήσεις ώστε να θέλουν όλοι να το φωτογραφίσουν. Είναι όμως λειτουργικό; Μην ξεχνάς ότι θα ζεις μέσα σε αυτόν τον χώρο. Οπότε θέλεις να είναι άνετος και να σε βοηθά στην απλοποίηση της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, εάν έχεις πρόβλημα χώρου αποθήκευσης, διάλεξε “έξυπνα” έπιπλα που διαθέτουν έξτρα συρτάρια από κάτω, που όμως δεν ενοχλούν στο μάτι.

saloni
remodelista.com

Να προσέξεις τον φωτισμό

Το φυσικό φως είναι πάντα προτιμότερο. Όμως πολλές φορές οι χώροι δεν φωτίζονται όσο θέλουμε. Γι’αυτό βεβαιώσου ότι τις ώρες που ο ήλιος δεν θα σου προσφέρει την ποσότητα του φωτός που επιθυμείς, το σαλόνι θα φωτίζεται κατάλληλα. Συνδύασε ποικίλους τρόπους φωτισμού, ανάλογα με την περίσταση που θα τον χρησιμοποιείς. Κάποιες ώρες απαιτούν έντονο φωτισμό, ενώ άλλες πιο ρομαντικό και ανεπαίσθητο.

saloni
cocochicdeco.com

Να αποφύγεις τις αγορές από το ίδιο κατάστημα για να μην μοιάζει το σαλόνι σου με showroom

Είναι σύνηθες να ενθουσιάζεται κανείς με τα έτοιμα δωμάτια που δημιουργούν οι σχεδιαστές στα καταστήματα. Όμως, για να έχεις τον δικό σου προσωπικό χώρο και να το νιώθεις μοναδικό, είναι καλύτερο εάν συνδυάσεις έπιπλα, έργα τέχνης ή διακοσμητικά από διάφορα μαγαζιά. Μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα αυτή η διαδικασία, αλλά στο τέλος θα σφίζεις από περηφάνια που κατάφερες να φτιάξεις έναν χώρο διαφορετικό και συνυφασμένο με την προσωπικότητά σου.

saloni
nordicwallart.com
featured photo: roohome.com