Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί αντικρουόμενες απόψεις για τη σχέση διατροφής και άσκησης. Ιδίως σχετικά με την απώλεια κιλών και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι δευτερεύουσας σημασίας. Επειδή θεωρούν πως η δίαιτα σε βοηθάει να χάσεις βάρος γρηγορότερα. Ή ισχυρίζονται ότι η γυμναστική δεν αρκεί για να σου δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δε τρως σωστά. Άλλοι πάλι προβάλλουν το επιχείρημα ότι μέσω της άσκησης καις περισσότερο από αυτό που καταναλώνεις.

Σαφώς, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης είναι καθοριστικός για μια καλή φυσική κατάσταση. Ποιο από τα δυο όμως τελικά υπερτερεί;

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα η ζυγαριά γέρνει υπέρ της άσκησης σε σχέση με τη δίαιτα

Μια νέα μελέτη από το κέντρο Υγείας και Ευεξίας Anschutz στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι η άσκηση είναι αποτελεσματικότερη από τη διατροφή. Ειδικά, για εκείνους που προσπαθούν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατάφεραν να αποφύγουν την επαναφορά των χαμένων κιλών τους, βασίστηκαν στη φυσική δραστηριότητα. Χωρίς να χρειαστεί να συνεχίσουν να περιορίζουν τις θερμίδες στην διατροφή τους.

Οι συμμετέχοντες διατήρησαν το μειωμένο κατά 30 κιλά ή περισσότερο σωματικό τους βάρος για περισσότερο από ένα χρόνο. Το πέτυχαν καταναλώνοντας ημερησίως παρόμοια ποσότητα θερμίδων με αυτή που είχαν ως υπέρβαρα άτομα. Δεν επανακτήθηκε το βάρος τους όμως, γιατί αύξησαν την άσκηση.

Να διευκρινιστεί εδώ ότι η μελέτη δε σου δίνει το πράσινο φως να τρως ό,τι θέλεις. Η ποιότητα των τροφών που καταναλώνεις έχει επίδραση στην υγεία σου. Εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών τους, που συμβάλλει στο να διατηρηθεί ο οργανισμός σου στη ζωή. Περισσότερο προσφέρει έναν λόγο να μην ανησυχείς, μετρώντας τις θερμίδες σου. Αντιθέτως, μπορείς απλά να γυμνάζεις περισσότερο το σώμα σου.

Η άσκηση λοιπόν σε βοηθά να πετύχεις τους στόχους σου για τη φυσική σου κατάσταση. Αν και ήδη τα ψυχικά και σωματικά οφέλη της είναι αρκετά, για να σε πείσουν να κρατήσεις το σώμα σου σε κίνηση.


featured image: MindBodyGreen