danou7

Η Denou είναι σχεδιάστρια και δημιουργός κοσμημάτων και τσαντών, από σύγχρονα, ανακυκλώσιμα και απρόσμενα υλικά.

Πες μας δυο λόγια για σένα πριν ασχοληθείς με το σχέδιο Ασχολούμαι με το interior design, τις κατασκευές, τον σχεδιασμό και αναπαλαίωση-ανανέωση παλιών επίπλων, τη ζωγραφική, γενικώς καταπιάνομαι με οποιαδήποτε εικαστική δημιουργία και τώρα παράλληλα, με τον σχεδιασμό κοσμημάτων και τσαντών.

Υπάρχει κάποια όμορφη ιστορία για την ενασχόλησή σου με αυτό; Μου άρεσε πάντα να σχεδιάζω και να φτιάχνω αυτά που φορούσα, είτε ήταν ρούχα, τσάντα ή κόσμημα. Πάντα έψαχνα κάτι ιδιαίτερο σε σχεδιασμό ή σε υλικό. Ο ενθουσιασμός, η προτροπή και τα σχόλια των φιλενάδων μου, που μου ζητούσαν να τους φτιάξω ή να τους δώσω τα δικά μου, με έκαναν να διευρύνω τον φιλικό κύκλο και να παρουσιάσω τις δημιουργίες μου σε μεγαλύτερο κοινό. Έχοντας ένα χώρο στην Τήνο που λειτουργεί σαν γκαλερί νέων καλλιτεχνών από όλο το εικαστικό φάσμα, σκέφτηκα να προσθέσω κι εγώ τις δημιουργίες μου. Η ανταπόκριση ήταν απρόσμενη και έτσι έγινε και το site – eshop.denou.

danou9

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αξεσουάρ το οποίο θα ήθελες να είχες σχεδιάσει; Πάρα πολλά κοσμήματα και τσάντες, νέων Ελλήνων δημιουργών, πραγματικά τα ζηλεύω και θα ήθελα να τα έχω σχεδιάσει. Είναι φρέσκες και ιδιαίτερες δημιουργίες, από νέους ανθρώπους με φαντασία και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Χαίρομαι πάρα πολύ που αναγνωρίζονται και στο εξωτερικό, γενικότερα ως designers και μάλιστα Έλληνες.

Τι σκέφτεσαι όταν δημιουργείς; Σκέφτομαι και επιθυμώ να δώσω χαρά σε όποιον διαλέξει τη δημιουργία μου και να ενθουσιαστεί φορώντας την, όσο και εγώ την ώρα που τη δημιουργώ.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στη δουλειά σου; Η ικανοποίηση που παίρνω, είναι πολύ μεγάλη και λειτουργεί μπορώ να πω και σαν αντικαταθλιπτικό στην εποχή της κρίσης που ζούμε. Χαίρομαι σαν παιδί όταν τελικά κάτι που έχω σχεδιάσει, μου βγει καλύτερο από ό,τι το είχα φανταστεί. Μεγαλύτερη όμως απόλαυση είναι, όταν φτιάχνοντας κάτι, από λάθος που μπορεί να κάνω, βγει ένα κόσμημα π.χ. που δεν είχα σκεφτεί καν. Εκεί τρελαίνομαι απ’ τη χαρά μου.

Έχεις αδυναμία/εμπειρία σε κάποιο συγκεκριμένο υλικό; Τα υλικά που χρησιμοποιώ, είναι φυσικά, οικολογικά ή ανακυκλώσιμα. Μου αρέσει πολύ η υφή και το αποτέλεσμα που βγαίνει από το καουτσούκ και στις τσάντες και στα κοσμήματα. Επίσης μου αρέσουν τα χρώματα και το αλουμίνιο σαν υλικό, που έχουν οι κάψουλες από καφέ nespresso. Έχουν άπειρες δυνατότητες δημιουργίας φόρμας. Γενικά όμως μου αρέσουν όλα τα απρόσμενα, ή μάλλον μη αναμενόμενα υλικά, όπως είναι το μάρμαρο, το ξύλο, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φερμουάρ, τα βινύλια, τα cd, τα κρικάκια της μπύρας κ.λ.π. Ικανοποίηση τεράστια, όταν κάποιος δεν αναγνωρίζει από τι είναι φτιαγμένο και χρειάζεται να του το πω και πάλι δεν το πιστεύει. Σε αυτή την περίπτωση, το recycle γίνεται αυτό που λένε, upcycle.

danou8

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις σου για τους επόμενους μήνες; Μάρμαρο!!! Ελληνικό και τηνιακό μάρμαρο, δουλεμένο από τους εξαιρετικούς μαρμαροτεχνίτες της Τήνου. Η παράδοση της Τήνου, άλλωστε, για την μαρμαρογλυπτική της, είναι γνωστή. Σχεδιασμένα σε λιτές και γεωμετρικές γραμμές,κάνουν το μάρμαρο ένα εξαιρετικό κόσμημα (δαχτυλίδι, σκουλαρίκι, κολιέ). Εξακολουθώ να δουλεύω με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, συνδυάζοντας το ευτελές, ας πούμε, με το πολυτελές (ασήμι, μετάξι, ημιπολύτιμες πέτρες) σε μίνιμαλ γραμμές.

Αν θα έπρεπε να δώσεις μία στυλιστική συμβουλή στις αναγνώστριες, ποια θα ήταν αυτή; Θα πω κάτι, που δεν είναι δικό μου, αλλά της Coco Chanel και το έχω υιοθετήσει ως μότο: “Για να είσαι αναντικατάστατη, πρέπει πάντα να είσαι διαφορετική”.

Και τέλος, πώς μπορούν οι αναγνώστες να δουν και να αγοράσουν τις δημιουργίες σου; Στο site http://www.denou.gr/, στη σελίδα http://www.facebook.com/Denou , αρκετά κομμάτια στο http://www.jamjar.gr/store/denou, σε επιλεγμένες γκαλερί της Αθήνας και φυσικά στο κατάστημα denou στην Τήνο, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαγωνισμός denou!

Νικήτριες: Euagelia Krouskou και Χρύσα Βασιλείου denou3