Γιατί πρέπει να αποφεύγεται ένα λαμπερό μέτωπο, αλλά παράλληλα βάζουμε γυαλιστερό, λαμπερό highlighter στα μάγουλά μας; Γιατί μισούμε τη φυσική λιπαρότητα της μύτης μας, αλλά βάζουμε γυαλιστερό gel στα βλέφαρά μας για να δημιουργήσουμε ένα “wet-look”;

Σύμφωνα με τον ειδικό στην περιποίηση δέρματος, Shane Cooper, ενώ οι έννοιες είναι παρόμοιες, υπάρχει μια κύρια διαφορά μεταξύ του λιπαρού δέρματος και της λάμψης. “Το λαμπερό δέρμα αφορά την ενυδάτωση, την αφαίρεση νεκρών κυττάρων και την προώθηση της καλής υγείας του δέρματος. Το λιπαρό δέρμα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαίνεται λιπαρό και είναι πιο επιρρεπές σε συμφόρηση και ακμή”, λέει.

“Γι’ αυτό είναι σημαντικό το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο αλλά όχι υπερβολικά λιπαρό. Το να έχεις σμήγμα στο δέρμα είναι ευεργετικό, αλλά η υπερβολική παραγωγή σμήγματος μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ακμής.”Επίσης, αν φοράς μακιγιάζ, τα φυσικά έλαια του δέρματος μπορεί να το αλλοιώνουν ευκολότερα. Η Celia Burton, η make-up artist της Glossier, λέει “Δεν πρέπει να προσπαθείς να αφαιρέσεις τα έλαια από το δέρμα, καθώς η παραγωγή λιπαρότητας διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο” λέει. “Μπορείς, όμως, να προσπαθήσεις να ελέγξεις την παρουσία της λιπαρότητας με primers, setting sprays και πούδρες.”

Η Burton σημειώνει ότι η “υπερπαραγωγή λιπαρότητας υποδηλώνει κάποια ανισορροπία”. Αν προσπαθείς να διαχειριστείς αυτήν την ανισορροπία, συνιστά να το κάνεις σε συνεργασία με έναν δερματολόγο και αποτρέπει τον πειραματισμό με συστατικά όπως οξέα, χωρίς την καθοδήγηση ενός ειδικού.Η προσπάθεια να “διορθώσεις” το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι μια μακροχρόνια (και ακριβή) διαδικασία. Και επειδή μερικές από τις κύριες αιτίες του λιπαρού δέρματος είναι οι ορμονικές ανισορροπίες και οι γενετικοί παράγοντες, δεν είναι απαραίτητα δυνατό να γίνουν μόνιμες αλλαγές στο δέρμα σου που είναι επιρρεπές στη λιπαρότητα.

Κι όπως πολύ εύστοχα λέει η Burton: “Θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες με στόχο την συνολική μας υγεία και ισορροπία. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικούς τύπους δέρματος, οπότε πρέπει να υπάρχει αποδοχή του εαυτού μας πριν εξιδανικεύσουμε τον τύπο δέρματος που βλέπουμε σε ένα περιοδικό ή σε μία φίλη”.