Δεν ξέρω για εσάς αλλά κοιμάμαι 40 χρόνια μόνη ή με τα κατοικίδιά μου σε μόνιμη βάση. Όταν περιστασιακά έπρεπε να μοιραστώ το κρεβάτι μου με κάποιον σύντροφο δεν κοιμόμουν το ίδιο καλά, εκτός από έναν και μοναδικό, με τον οποίο είχαμε πραγματικά χημεία στον ύπνο. Με όλους τους υπόλοιπους δεν μπορούσα να βολευτώ, να ξεκουραστώ, να νιώσω πραγματικά αναπαυτικά.

Αυτό είναι κάτι που έρχονται να επιβεβαιώσουν διάφορες μελέτες, οι οποίες έγιναν σε ζευγάρια που κοιμήθηκαν μαζί φορώντας ένα καταγραφικό μηχάνημα στον καρπό: τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές κοιμούνται καλύτερα μόνοι παρά μαζί με κάποιον άλλο.

Πως όμως το να μοιράζεσαι ένα κρεβάτι επηρεάζει τον ύπνο σου;

Tην απάντηση δίνει ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Surrey, Robert Meadows, Ph.D ο οποίος έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά όσον αφορά στην φύση του ύπνου. Σε μια μελέτη λοιπόν στην οποία μελέτησε με καταγραφικά ζευγάρια τα οποία μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι στον ύπνο κατέληξε μαζί με τους συνεργάτες του στο ότι το ένα τρίτο από αυτά αλληλοεπηρεάζονται στον τρόπο που κοιμούνται από το άλλο άτομο, δεν μπορούν να κοιμηθούν ανεξάρτητα. Έτσι ο επιστήμονας τοποθετήθηκε ως εξής: “Δε μπορούμε να αγνοήσουμε την επιρροή του ανθρώπου με τον οποίο κοιμόμαστε μαζί στην ποιότητα του δικού μας ύπνου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πλέον είναι καθοριστική για το πως θα κοιμηθούμε.”

Αν ποτέ στη ζωή σου κοιμήθηκες με κάποιον που ροχάλιζε δυνατά οπωσδήποτε συμφωνείς ότι αυτό επηρέαζε πολύ τον δικό σου ύπνο και τα δικά σου νεύρα

Αυτός είναι ένας λόγος που οι γυναίκες γκρινιάζουν πολύ για τους συντρόφους τους που ροχαλίζουν καθώς το ροχαλητό ευθύνεται για το 50% των προβλημάτων που προκαλεί κάποιος στον ύπνο του άλλου- και πιο συγκεκριμένα ο άντρας στη γυναίκα. Αυτή η έλλειψη ύπνου λοιπόν οδηγεί σε κακή διάθεση,  στρες και διαμάχες με αποτέλεσμα να φθάνει σε σημείο να απειλήσει και την ίδια τη σχέση, αφού τελικά η μόνιμη αϋπνία ή η κακή ποιότητα του ύπνου προκαλεί παθολογικά και ψυχολογικά προβλήματα σε εκείνον που δε μπορεί να κοιμηθεί.

Πως όμως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει κατά συνέπεια και το σεξ;

Σύμφωνα με τους σεξολόγους το να νιώθει κάποιος κουρασμένος είναι η πιο συχνή δικαιολογία για να μην κάνει σεξ. Στην περίπτωση όμως των ανθρώπων που δεν κοιμούνται καλά, δεν πρόκειται για δικαιολογία, αλλά για μια πικρή αλήθεια. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Michigan, πάνω στη σχέση της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου των γυναικών και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν δεν είχαν κοιμηθεί καλά, είχαν μικρή επιθυμία για σεξ και ακόμα μικρότερη σεξουαλική δραστηριότητα τελικά την επόμενη ημέρα.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και μια μελέτη που έγινε το 2011 στο περιοδικό Journal of the American Medical Association που συμπέρανε ότι άντρες που είχαν κοιμηθεί μονάχα 5 ώρες επί 8 συνεχόμενες νύχτες είχαν επηρεαστεί πολύ στη συνέχεια τόσο στη διάθεσή τους όσο και στην απόδοσή τους στο σεξ. Συμπέρασμα, πρέπει να κοιμηθούμε καλά και μάλλον όχι μαζί για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σεξουαλικά τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες.