Μέχρι τα 26 μου δεν είχα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακμής και έτσι δεν το γνώριζα. Αυτό που ξεκίνησε κάποιοι θα το χαρακτήριζαν απλώς ως κάποιες bad skin days, καθώς δεν ήταν σε καμιά περίπτωση κάτι σοβαρό, ήταν όμως ενοχλητικό για εμένα που δεν είχε χρειαστεί ποτέ πριν στη ζωή μου να φορέσω make up για να καλύψω κάποια ατέλεια. Tελικά όμως, όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν απλώς η ένδειξη ενός άλλου προβλήματος ορμονικού χαρακτήρα.

Επισκέφθηκα κάποιους ειδικούς, έκανα κάποιες εξετάσεις που μου σύστησε ο γυναικολόγος μου και ο ενδοκρινολόγος και μελετούσαν τα επίπεδα των ορμονών μου.  Κατέληξαν πως το -αν και ελαφρύ- θέμα που είχα με το δέρμα μου είχε ορμονικά αίτια και πως θα μπορούσε να λυθεί αν δοκίμαζα να πάρω αντισυλληπτικά χάπια.

Αφού έκανα και έλεγχο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θρομβοφιλίας και αφού όλες οι ενδείξεις ήταν όπως έπρεπε, ξεκίνησα να λαμβάνω αντισυλληπτικό χάπι το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς δεν θα με βοηθούσε μόνο στο να λάμψει ξανά το δέρμα μου, αλλά θα με προάσπιζε και από τον καρκίνο των ωοθηκών, θα ρύθμιζε τον κύκλο μου και θα με προστάτευε κι από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είχα ενημερωθεί επίσης σχετικά με τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα σε γυναίκες που έλαβαν αντισύλληψη και σε γυναίκες που δεν έλαβαν και νόσησαν από καρκίνο του μαστού, ρώτησα τους γιατρούς μου και με καθησύχασαν λέγοντάς μου πως το χάπι τρίτης γενιάς δεν προκαλεί τέτοια παρενέργεια.

Και κάπως έτσι το έπαιρνα 10 χρόνια.

Όσο καιρό λάμβανα το χάπι δεν είχα καμιά παρενέργεια, εκτός αν θεωρήσω σήμερα, τρία χρόνια αφ’ ότου το σταμάτησα πως πήρα κάποια κιλά μέσα σε αυτή τη δεκαετία, τα οποία όμως, δεν είμαι σίγουρη ότι οφείλονται αποκλειστικά στη λήψη του φαρμάκου, αλλά ίσως πιο πολύ συνδέονται με το γεγονός ότι λόγω του χαπιού, έκοψα το κάπνισμα, πράγμα που με έκανε να τρώω περισσότερο. Ο λόγος που σταμάτησα το τσιγάρο, είναι ότι δεν πρέπει να καπνίζει η γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όσον αφορά στα αποτελέσματα που είχε στο δέρμα μου, ήταν θεαματικά. Για λόγους αντισύλληψης δεν το χρησιμοποίησα ποτέ, καθώς γνωρίζοντας ότι δεν προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προτιμούσα το προφυλακτικό. Τέλος, ο κύκλος μου ρυθμίστηκε απόλυτα.

Αυτό που διαπίστωσα όσο καιρό έπαιρνα το χάπι, δηλαδή από τα 26 μου ως τα 36 μου χρόνια, ήταν ότι οι περισσότερες γυναίκες στις οποίες το έλεγα το φοβόνταν για λόγους που δεν μπορούσαν ακριβώς να διευκρινίσουν

Κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα σε αντίθεση με το εξωτερικό. Επίσης αρκετές γυναίκες μου είχαν πει ότι το είχαν δοκιμάσει και πως τους είχε προκαλέσει πολλές παρενέργειες με αποτέλεσμα να το διακόψουν μόλις στις πρώτες εβδομάδες, όμως κάτι μέσα μου μου έλεγε πως αυτή η αποστροφή είχε περισσότερο ψυχολογικά αίτια παρά πραγματικά.

Μου έτυχαν ακόμη και γυναικολόγοι οι οποίοι το κατακεραύνωναν λέγοντάς μου με τεράστια άνεση ότι τους φαινόταν περίεργο που δεν έχω έρθει ακόμη αντιμέτωπη με κάποια κακοήθεια, κάτι που επιβεβαίωνε μέσα μου το γεγονός ότι δεν ήταν και τόσο επαγγελματίες καθώς ο κάθε γιατρός οφείλει να φιλτράρει τις κουβέντες του και να μην σπέρνει την τρομοκρατία στο πέρασμά του. Μετά σκέφτηκα πως μάλλον θα ήταν οι ίδιοι που είχαν συμβουλευτεί οι φοβισμένες γυναίκες.

Σταμάτησα να λαμβάνω το χάπι μόλις μπήκα στα 37 και δεν είχα κάποιον συγκεκριμένο λόγο

Σκέφτηκα απλά να το σταματήσω για να δω πως θα αντιδράσει ο οργανισμός μου και σε περίπτωση που έβλεπα πως για την οποιαδήποτε αιτία πρέπει να το ξαναρχίσω-όπως ένα δερματολογικό breakout- θα το έκανα. Από τότε έχουν πλέον περάσει τρία χρόνια.

Διαπιστώνω λοιπόν ότι μάλλον είχε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα υπέρ μου και οι ορμόνες μου είναι πλέον ρυθμισμένες σωστά. Έχω κανονικά περίοδο  κάθε 25-28 ημέρες, δεν αντιμετωπίζω  δερματολογικά προβλήματα, έχασα όλα τα κιλά που πήρα μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια- όμως ξεκίνησα και πάλι το τσιγάρο- και τουλάχιστον για την ώρα είμαι καλά στην υγεία μου όπως δείχνουν οι μαστογραφίες που κάνω προληπτικά. 

Στα 40 μου είμαι απολύτως υγιής όσον αφορά το τσεκ απ που κάνω προληπτικά κάθε χρόνο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού

Δεν θα μπορούσα να συμβουλεύσω μια γυναίκα για το αν θα πάρει ή δεν θα πάρει το χάπι, μπορώ όμως να της πω ότι με την ψύχραιμη και σωστή ενημέρωση θα μπορεί να μην φοβάται να το πάρει. Γιατί περισσότερο νομίζω πως κυκλοφορεί μια παραπληροφόρηση με αρνητικό πρόσημο εκεί έξω για αυτό παρά είναι όντως βλαβερό.

Κράτησα για το τέλος ένα ακόμη side effect που είχα με το αντισυλληπτικό: Φορούσα ένα νούμερο μεγαλύτερο σουτιέν γιατί το στήθος μου ήταν διαρκώς πρησμένο. #κλείνειμάτι

featured photo: @TatianaMara