_big_0863754001394054528 Η φιλία είναι ένα ιδιαίτερο είδος αγάπης. Οι μικροί, επιμέρους λόγοι που μας κάνουν να δενόμαστε παραπάνω με συγκεκριμένους ανθρώπους είναι ξεχωριστοί για τον καθένα. Όμως, ακόμα κι αυτοί υπάγονται σε δέκα μεγάλες κατηγορίες με τα στοιχεία που αναζητάμε στους ανθρώπους που θα μας συντροφεύουν ως φίλοι, σε κάθε δυσκολία και σε κάθε ευτυχία μας.

1. Δεν είναι επικριτικοί. …με τη συμπεριφορά σου, τη νοικοκυροσύνη σου, το γούστο σου, τις απόψεις σου, τα προβλήματα σου. Οι καλύτεροι φίλοι σου ξέρουν ποιος είσαι και δε σε κρίνουν ή σε αποξενώνουν με βάση τις λάθος επιλογές σου. Κι ακόμα κι αν κάποιες φορές σε «μαλώνουν» το κάνουν ακριβώς γιατί θέλουν και ξέρουν ότι μπορείς να γίνεις ακόμα καλύτερος.

2. Αυθεντικότητα. Είναι αληθινοί φίλοι, δεν πρόκειται ποτέ να σε μαχαιρώσουν πισώπλατα ή να σε κοροϊδεύουν πίσω απ’ την πλάτη σου. Ακόμα κι όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή κάποια διαφωνία ανάμεσα σας, θα προσπαθήσουν να βρεθεί λύση. Μπορείτε να μιλάτε για ώρες για μία μικρή λεπτομέρεια, να την αναλύετε ξανά και ξανά χωρίς να βαριέστε. Αντίθετα, μπορείτε να κάθεστε και για ώρες σιωπηλοί γιατί η σιωπή μεταξύ σαν δεν είναι αμηχανία, είναι οικειότητα.

3. Έμπιστοι. Φυλάνε τα μυστικά σου σαν να ήταν δικά τους. Κάθε τι που θα τους εκμυστηρευτείς, ξέρεις ότι θα μείνει ανάμεσα σας.

4. Σεβασμός. Μπορεί να μη συμφωνούν πάντα μαζί σου αλλά θα δεχτεί την άποψη σου και θα την αξιολογήσει πριν την απορρίψει. Σέβονται τη διαφορετικότητα σου και ξέρουν ότι σε σένα οφείλεται εν μέρει η διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

5. Συγχώρεση. Φιλία είναι να μη χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη. (παραφράζοντας την αγαπημένη μου ταινία, Love Story.) Δεν μένουν κολλημένοι στα λάθη του παρελθόντος αλλά σε συγχωρούν και χτίζουν τη σχέση σας απ’ την αρχή.

6. Υποστήριξη. Είναι δίπλα σου όχι επειδή το απαίτησες, αλλά επειδή και οι ίδιοι θέλουν να είναι. Μπορεί αυτό να σημαίνει ξενύχτια με παγωτό, ποτό και χαρτομάντιλα, μπορεί να σημαίνει μία αγκαλιά όταν νιώθεις μόνος. Οι φίλοι σου είναι δίπλα σου χωρίς να ζητούν ανταπόδοση.

7. Προνοητικοί. Θα σου θυμίσουν να πάρεις μαζί το εισιτήριο για το ταξίδι σας και θα σε πιέσουν να διαβάσεις στην εξεταστική. Με λίγα λόγια, σε βάζουν στο σωστό δρόμο όποτε χρειάζεται, σε πιέζουν ή σε βοηθούν να χαλαρώσεις.

8. Ξέρουν να ακούν. Εδώ θέλω να ζητήσω ένα δημόσιο συγγνώμη σε όλους τους φίλους μου που έχω πρήξει κατά διαστήματα αναλύοντας ξανά και ξανά τα προβλήματα μου και με το να γίνομαι πιο εγωκεντρική κι απ’ τη Hannah Horvath (Girls). Το ίδιο κάνω κι εγώ για σας όμως! Οι καλύτεροι φίλοι ακούν, ακούν, ακούν με απίστευτη υπομονή μέχρι να ξεθυμάνεις. Να θυμάσαι όμως ότι κι εσύ πρέπει να ακούς κάποιες φορές, όχι μόνο να μιλάς!

9. Inside Jokes. Μπήκα στον πειρασμό να γράψω ως αιτιολόγηση ένα inside joke για να αποδείξω το point μου, αλλά δε θα το κάνω. Κάντε tag τους κολλητούς σας και μοιραστείτε τα δικά σας μοναδικά, μυστικά αστεία, τραγούδια, τρέλες!!

10. Σ’ αγαπούν γι αυτό που είσαι. Εδώ κολλάει η αγαπημένη μου φράση: Κάθε στενή σχέση (φιλική αλλά και ερωτική) πρέπει να δημιουργείται όχι παρά τα ελαττώματα του άλλου, αλλά εξαιτίας αυτών. Αυτά τους κάνουν διαφορετικούς, αυτά σε κάνουν ξεχωριστό και γι αυτό ακριβώς ταιριάζετε.

Αρθρογράφος: Άννα Φαρδή

Neopolis Team