Με αφορμή την παγκόσμια έκθεση για τον David Bowie που αυτή την στιγμή φιλοξενείται στο μουσείο Martin- Gropius Bau του Βερολίνου είπα να γράψω και εγώ λίγα λόγια. Η έκθεση είναι υπό την επιμέλεια των Victoria Broackes και Goeffrey Marsh που επίσης επιμελούνται το Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, οπότε μπορείτε να φανταστείτε περί τίνος πρόκειται.

berlin

Είναι ένα υπερθέαμα, μια οπτικο- ακουστική εμπειρία από την μέχρι τώρα καριέρα του και φυσικά τα πρώτα του βήματα. Το ακουστικό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο για το αποτέλεσμα της έκθεσης, είναι αυτό που το καθιστά μοναδικό και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Κάνεις έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει συνεντεύξεις συνεργατών του και του ίδιου του Bowie από το προσωπικό του αρχείο όπως και κουστούμια από συναυλίες του. Το Βερολίνο δεν επιλέχθηκε τυχαία σαν αμέσως επόμενος σταθμός της έκθεσης, ο Bowie πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του εκεί και ήταν σταθμός για την καλλιτεχνική του πορεία, στο Βερολίνο άλλωστε γράφτηκε και το υπέροχο ‘‘Heroes’’.

20acc5fc5e99d31144e637716aa3690d

Το κανονικό του όνομα είναι David Robert Jones, γεννήθηκε το 1947 στην Αγγλία. Το τραγούδι του Space Oddity ήταν στο top 5 του UK Single Chart και έτσι ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για τον παράξενο αλλά ενδιαφέρον τύπο με τα διαφορετικά χρώματος μάτια και την μαγευτική φωνή. Το 1972 δημιουργεί τον Ziggy Stardust, το ανδρόγυνο alter ego του και μέσα στον κόσμο του μυαλού του συνθέτει τα ‘‘Starman’’,  και το άλμπουμ The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Γενικά τα τέλη των 70’s αρχές 80’s ήταν μια πολύ καλή εποχή για εκείνον, η συνεργασία του με τους Queen και το Under Pressure, και το Lets Dance κατέκτησαν την κορυφή των Charts.

davidbowie1

Οι Beatles το γεγονός ότι πρόλαβε να ζήσει τον Elvis Presley, Little Richard και η συμβίωση του με τον Iggy Pop στο Βερολίνο σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις του και το προσωπικό του στυλ προκύπτει το φαινόμενο David Bowie. O ίδιος αναφέρει ότι η καριέρα του οφείλετε στους ρόλους τους οποίους ενσωμάτωνε κάθε φορά, φαίνεται άλλωστε και από τις προσεγγίσεις του στα video clip του.

Ο Bowie αναφέρει σε συνέντευξη του “It’s true—I am a bisexual. But I can’t deny that I’ve used that fact very well. I suppose it’s the best thing that ever happened to me.” (Είναι αλήθεια, είμαι αμφισεξουαλικός. Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ το γεγονός ότι το χειρίστηκα πολύ καλά. Υποθέτω είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί.) Η γυναίκα του επίσης είχε δηλώσει ότι ο Bowie είχε σχέση με τον Mick Jagger.

davidbowie

Προσπάθησε πολύ για να αλλάξει συμπεριφορές, καταστάσεις και προκαταλήψεις. Πιστεύω το καταφέρνει ακόμα.

Το τελευταίο άλμπουμ του ονομάζεται The Next Day και υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Τέλος ένα έχω να πω, αγάπη και συγκίνηση. Θα ήμουν ευχαρίστως μαζί του στις περιοδείες του, ή ακόμα και η κοπέλα που θα γυαλίζει τις μπότες του ή και κάτι άλλο.

Το bonus track για αυτό το άρθρο είναι ένα: