Καλό μήνα, έστω και καθυστερημένα. Ο πρώτος μήνα του καλοκαιριού μπορεί να έχει περισσότερη συννεφιά και ψύχρα από το αναμενόμενο, ωστόσο ανοίγει το δρόμο προς την πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου. Την εποχή με τις καλύτερες αναμνήσεις, τη μεγαλύτερη χαλαρότητα, την πιο ερωτική διάθεση και την αισιόδοξη πλευρά. Ακόμα και σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την αισιοδοξία. Με αυτές τις σκέψεις, οδηγούμαστε στο τραγούδι του Cover Letter που μας πάει πίσω στο 1968 και το soundtrack της ταινίας του Franco Zeffirelli, Romeo and Julliet. Η ταινία είναι βασισμένη πάνω στο πασίγνωστο ομώνυμο έργο του William Shakespeare, δηλαδή στη ιστορία της βεντέτας των Μοντέγων και των Καπουλέτων και τον ανατρεπτικό έρωτα των δύο νέων που προέρχονταν από τις αντίπαλες οικογένειες.

cover letter-savoir ville

Την εξαιρετική μουσική του soundtrack υπογράφει ο Ιταλός συνθέτης Nino Rota. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις της μελωδίας και δύο εκτελέσεις με στίχους στα αγγλικά. Η πρώτη με τίτλο “What is a youth” σε στίχους του πολυγραφότατου Αμερικάνου Eugene Walter και την αέρινη ερμηνεία της Glen Weston.

Μια εναλλακτική έκδοση είναι αυτή σε στίχους της Elsa Morante και απόδοση καλλιτεχνών της όπερας όπως ο Luciano Pavarotti και η Natasha Marsh. Τίτλος “Ai Giochi Addio”, δηλαδή παιχνίδια αποχαιρετισμού. Ωστόσο, εμείς θα σταθούμε στην δεύτερη απόδοση στα αγγλικά, στο πιο γνωστό “A time for us” σε στίχους των Larry Kusik και Eddie Snyder. Αρχικά, με την ερμηνεία της σπουδαίας Καναδής ethnic τραγουδίστριας Loreena McKennitt…

Στη συνέχεια, με τη σφραγίδα του κλασικού, ο Αμερικάνος τραγουδιστής Andy Williams σε μια εκτέλεση του 1969 στο ίδιο σχεδόν μοτίβο με την οπτική του συνθέτη.

Πάμε τώρα σε μια εκδοχή που αμφισβήτησε τον αυθεντικό ήχο και έβαλε το κομμάτι σε πιο funk δρόμους. Προέρχεται από τον Αμερικάνο βιρτουόζο κιθαρίστα της jazz, Joe Pass και κυκλοφόρησε το 1977.

Υπάρχουν πολλές διασκευές του συγκεκριμένου κομματιού – εμείς θα περιοριστούμε σε μια ακόμη, η οποία θυμίζει κάπως καλοκαίρι και ανήκει στον Ray Connif ή αλλιώς Jay Raye. Αναζήτησε και το σπουδαίο remix που έχει κάνει ο Αντώνης Κανάκης (ναι, ο γνωστός) πάνω στη συγκεκριμένη εκτέλεση.

Για το τέλος, η αλήθεια είναι ότι θεωρώ περιττό κάποιο δικό μου σχόλιο πάνω σε αυτό το τραγούδι. Θα προτιμήσω να κλείσω με τους υπέροχους στίχους του.

A time for us someday there’ll be When chains are torn by courage born of a love that’s free A time when dreams so long denied Can flourish as we unveil the love we now must hide

A time for us at last to see A life worthwhile for you and me

And with our love through tears and thorns We will endure as we pass surely through every storm A time for us someday there’ll be A new world, a world of shining hope for you and me