circus-savoir ville

If you are a dreamer, a wisher, a liar, a hoper, a prayer, a magic bean buyer… Come in! Cause we have some stories to tell you..

Η Νεφέλη Μαρκάκη και ο Πέτρος Πολίτης δημιούργησαν την ομάδα Nefelopetra και μέσω αυτής την πιο ξεχωριστή παράσταση! Circus Explosiva με μουσική, χορό, ακροβατικά και την πραγματική μαγεία της τέχνης! Τους συναντήσαμε και μας μίλησαν για την παράστασή τους, την ομάδα τους και όλα όσα σκέφτονται και ονειρεύονται!

Ποιος είναι ο άξονας δουλειάς της ομάδας Nefelopetra; Ποιοι οι στόχοι της; Νεφέλη Μαρκάκη: Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια με την παράσταση Circus Explosiva και στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε πολλές τέχνες μαζί: Ακροβατικά, χορό, μουσική, εικαστικά και video arts και να κάνουμε μία παράσταση που θα αποτελείται από ιστορίες τσιρκολάνων που πέθαναν κατά την τζενεράλε πρόβα του τελευταίου ακροβατικού τους νούμερου. Αυτοί οι καλλιτέχνες αφηγούνται από τον άλλο κόσμο το πάθος τους για την τέχνη, την μαγεία της σκηνής και τους λόγους που τους οδήγησαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Πέτρος Πολίτης: Η ουσία της παράστασής μας βρίσκεται στην δύναμη της τέχνης. Έχει τόσο δυνατή ψυχή που συνεχίζει να υπάρχει και μετά τον θάνατο. Γι’ αυτό τον λόγο επιλέξαμε να διηγούνται οι καλλιτέχνες τις ιστορίες τους μετά θάνατον. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η τέχνη είναι αθάνατη και φυσικά, πόσο παθιασμένος είναι αυτός ο θίασος. Ο τρόπος δουλειάς μας είναι πάρα πολύ μεθοδευμένος. Αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι πιο συντονισμένο και ποιοτικό έχουμε κάνει. Είναι ένα όνειρο πραγματοποιημένο. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε όλες τις τέχνες που αγαπάμε σε ένα πράγμα και έτσι σκεφτήκαμε το τσίρκο γιατί έχει τα πάντα. Μόλις ήρθε η πρώτη ιδέα, ακολούθησαν και οι άλλες. Νεφέλη Μαρκάκη: Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι τσιρκολάνοι πεθαίνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος κατά την διάρκεια της πρόβας τζενεράλε της παράστασής τους, αλλά συνεχίζουν να παίζουν γιατί δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Είναι τόσο σημαντικό για αυτούς να φτάσουν στην πρεμιέρα που ούτε ο θάνατος δεν τους πτοεί κατά κάποιο τρόπο. Η τέχνη που υπάρχει μέσα τους, τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ποιες είναι οι πρακτικές δυσκολίες που συναντάτε ως αμάδα που προσπαθεί να βρει το χώρο της; Πέτρος Πολίτης: Μία από τις βασικότερες δυσκολίες που συναντάμε είναι να βρούμε κατάλληλο και διαθέσιμο χώρο για να παρουσιάσουμε την παράστασή μας. Δεν μπορούμε να την πάμε όπου θέλουμε, λόγω τεχνικών δυσκολιών και κάποιες φορές γιατί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς αυτό που κάνουμε. Νεφέλη Μαρκάκη: Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενήσουν ακροβατικά. Χρειαζόμαστε και χώρο και ήχο και πάτωμα ξύλινο και πολλά άλλα. Συνεπώς αναγκαζόμαστε να προσαρμοζόμαστε, να κάνουμε πρόβες χωριστά και περιορίζουμε πράγματα από αυτά που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να μην κάνουμε σκόντο και να επιμείνουμε στην ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε με τον τρόπο που έχουμε φανταστεί.

circus explosiva-savoir ville (3)

Από αντλήσατε έμπνευση για την παράσταση Circus Explosiva; Νεφέλη Μαρκάκη: Πρώτο σημείο ήταν η ταινία Big Fish του Tim Burton και μετά ένα βιβλίο με ποιήματα που έχει γράψει ο συγγραφέας Shel Silverstein από όπου έχουμε πάρει το μότο της παράσταση μας! Αν είσαι ονειροπόλος και παραμυθάς, έλα στον κόσμο μας, να φανταστείς και να ονειρευτείς μαζί μας! Πέτρος Πολίτης: Σαν πρόσκληση!

circus explosiva-savoir ville (2)

Το σώμα σε σχέση με τον λόγο έχει την δυνατότητα να εκφράσει περισσότερα πράγματα; Νεφέλη Μαρκάκη: Εγώ ως χορεύτρια θα απαντήσω ναι, αν και ο καθένας έχει την δική του γλώσσα για να εκφράζεται. Νομίζω πως με τον λόγο μπορείς και να παρεξηγηθείς, ενώ το σώμα δεν λέει ποτέ ψέμματα γιατί η κίνησή του πηγάζει από την ψυχή. Η γλώσσα του σώματος είναι πιο άμεση και διεθνής και πιο αληθινή.

Και η μουσική έχει μεγάλη βαρύτητα στις παραστάσεις σας. Πέτρος Πολίτης: Έχει την μεγαλύτερη γιατί έτσι ξεκίνησε. Ξεκινήσαμε σαν μπάντα και πάνω σ΄ αυτή τη βάση στήθηκε η παράσταση. Όλες οι μουσικές συνθέσεις της είναι πρωτότυπες, σε συγκεκριμένη χορογραφία, συγκεκριμένη μουσική. Φυσικά, παίζουμε και διασκευές άλλων κομματιών. Προσωπικά, λατρεύω την στιγμή που θα γράψω μουσική για μια συγκεκριμένη ιδέα για ένα κομμάτι της παράστασης. Νεφέλη Μαρκάκη: Όπως έγινε για παράδειγμα για το κομμάτι με θέμα την αγάπη του ξυλοπόδαρου που έχει τεράστια πόδια για την μικροσκοπική χορεύτρια με τα τεράστια χέρια, που είναι και το πρώτο κομμάτι που εμπνευστήκαμε. Πέτρος Πολίτης: Ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι για την διαφορετικότητα και για το πως τα διαφορετικά τελικά ταιριάζουν. Αυτό στο μυαλό μου έγινε με ένα τάνγκο. Έτσι λειτουργώ γενικά. Παίρνω το θέμα και μετά γράφω. Βοηθάει πάρα πολύ και ο Γιάννης Φίλιας που γράφει τους στίχους και τα κείμενα. Είμαστε σε πολύ άμεση επικοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που μας έχει καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια στο 100%. Νεφέλη Μαρκάκη: Η ομάδα αποτελείται από άτομα που είναι διαμάντια ο καθένας στον χώρο του. Με αυτόν τον θίασο δεν μπορείς παρά να εμπνευστείς. Υπάρχει πολύ αγάπη και φιλική σχέση. Πέτρος Πολίτης: Θέλουμε αγάπη και να κοιτάμε τον άλλον στα μάτια. Έτσι δουλεύουμε και έχουμε περάσει πάρα πολλά. Και καλά και πολύ καλά και κακά. Τα πάντα.

circus explosiva-savoir ville (5)

Αφηγείστε πορείες ζωής. Αυτές οι πορείες καθορίζονται από επιλογές ή από τυχαία συμβάντα; Νεφέλη Μαρκάκη: Καθορίζονται από επιλογές. Αυτές είναι που φέρνουν τα τυχαία συμβάντα που δεν είναι και τόσο τυχαία. Κάθε τι βέβαια, θέλει πολύ σκληρή δουλειά και αφοσίωση για να σε οδηγήσει το άστρο σου. Πιστεύω στο άστρο των ανθρώπων.

Η παράσταση αφορά σε καλλιτέχνες που αναζητούν την αθανασία. Πως την ορίζετε; Νεφέλη Μαρκάκη: Αυτό που θέλουν να πουν αυτοί οι καλλιτέχνες είναι πως πρέπει να κοιτάμε το σήμερα και το τώρα γιατί δεν θα έρθουν ξανά. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τα άγχη και να ζήσουμε, γιατί η ζωή δεν επαναλαμβάνεται. Νομίζω η αθανασία βρίσκεται στο πόσο δυνατά ζούμε κάθε λεπτό της της ζωής μας. Αυτό σε κάνει αθάνατο. Πέτρος Πολίτης: Αφέσου και βούτα στη ζωή και ταξίδεψε. Είναι σαν να υπάρχει μία φούσκα που ξαφνικά έσκασε με τον θάνατο και χύθηκε το όνειρο. Αυτό που μένει είναι μια απόλυτη αγάπη για την τέχνη. Το ταξίδι έχει αξία γιατί υπάρχει η τέχνη.

Πως μας βοηθάει η τέχνη; Νεφέλη Μαρκάκη: Δεν βοηθάει απλά, είναι τρόπος ζωής. Και αγάπη για την φύση και το περιβάλλον από όπου ξεκινούν όλα. Όλα είναι δεμένα μεταξύ τους. Πέτρος Πολίτης: Η τέχνη ενεργοποιεί τα κέντρα του ανθρώπου που τον κάνουν να βλέπει πιο όμορφη την ζωή. Είναι μαγικό.

Εσάς τι άλλο σας βοηθάει να αντεπεξέρχεστε στην δύσκολη καθημερινότητά μας; Νεφέλη Μαρκάκη: Η παράσταση σίγουρα. Κάθε φορά μετά είμαστε άλλοι άνθρωποι. Και φυσικά οι συνεργάτες μας. Τόσο οι σταθεροί, όσο και οι φίλοι καλλιτέχνες και ακροβάτες που κάνουν γκεστ εμφανίσεις κάθε εβδομάδα χωρίς να πληρωθούν, δείχνοντάς μας την αγάπη τους και βοηθώντας την ομάδα να ανοίξει κι άλλο το κοινό της. Είναι πολύ συγκινητικό το δόσιμο τους. Αυτήν την εβδομάδα θα χουμε γκεστ την Λίλλυ Κουτσανδρέα και την Μάρτζι Ζαβιτσάνου στον ακροβατικό εναέριο κύβο. Πέτρος Πολίτης: Ναι. Κάθε φορά γεμίζουμε μπαταρίες για μία ακόμη εβδομάδα.

947357_1303557576327830_5187164065505218000_n

Circus Explosiva κάθε Σάββατο στο  El convento del arte

Σκηνοθεσία: Nefelopetra Σύνθεση – χορογραφίες: Nefelopetra Κείμενα – στίχοι: Γιάννης Φίλιας Video art: Βασίλης Πολίτης – Nefelopetra Ηλεκτρική κιθάρα: Πέτρος Πολίτης Ηλεκτρικό βιολί: Νεφέλη Μαρκάκη Ηλεκτρικό πιάνο: Χρίστος Σερενές Βιολεντσέλο: Νηρέας Μαρκάκης Τύμπανα: Ιάκωβος Παυλόπουλος Τραγούδι: Αλεξάνδρα Κόνιακ Χορός: Νεφέλη Μαρκάκη, Νάστα Κοντοπίδη,Ανθούλα Χαιροπούλου Ακροβατικά:  Δανάη Μαλτέζου,Νεφέλη Μαρκάκη Ξυλοπόδαρα-φωτιές:Blake Blakemore