Η στήλη «Ήρωες της διπλανής πόρτας- Next Door Heroes» θα φιλοξενεί συνεντεύξεις με πρόσωπα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν κάνει ή προσφέρει κάτι σημαντικό στην κοινωνία.

Ένας γιατρός λοιπόν αποτελεί σίγουρα μία καλή επιλογή προσώπου γι’ αυτή την πρώτη φιλοξενία. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο γιατρός έχει δημιουργήσει, με αφορμή μία πολύ προσωπική ιστορία του, μία εθελοντική επιστημονική ομάδα για να γνωρίσει και να προάγει τις Πρώτες Βοήθειες στα παιδιά (κι όχι μόνο).

Ο στόχος της συγκεκριμένης στήλης είναι να εμπνεύσει το αναγνωστικό κοινό και να το παροτρύνει να προσφέρει, να εμβαθύνει σε αυτό που ορίζουμε ως «καλή πράξη». Γιατί δεν αρκεί να νοιάζεσαι, αλλά και να το δείχνεις!

Ο Χρήστος Κρασαδάκης είναι, για όλα τα παραπάνω, η σημερινή έμπνευση για προσφορά κι ο πρώτος «ήρωας της διπλανής πόρτας» που παρουσιάζει το savoirville.gr.

First Aid Athens

Ο λόγος για τη First Aid Athens

Με απλά λόγια η First Aid Athens είναι η κινητοποίηση αλλά και η δωρεάν εκπαίδευση, όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου, στις Πρώτες Βοήθειες.

Πρόκειται για μία εθελοντική ομάδα ιατρών, νοσηλευτών αλλά κι ατόμων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους (για παράδειγμα η γραμματέας της Ομάδας έχει πολυετή εμπειρία στη γραμματειακή υποστήριξη μεγάλων εταιρειών κι η υπεύθυνη των social media είναι δικηγόρος στο επάγγελμα). Η Ομάδα συγκροτήθηκε το 2011 κι έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές προσθήκες εθελοντών μελών.

First Aid Athens

Η ιστορία πίσω από την έμπνευση

«Όταν χάνεις έναν πολύ αγαπημένο σου άνθρωπο στην πιο τρυφερή κι αθώα ηλικία του και ξέρεις πως αν κάποιος από τους παρευρισκόμενους γνώριζε να παρέχει Α’ Βοήθειες η κατάληξη θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική, όλο αυτό σε πεισμώνει προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο σε κάποιο άλλο παιδί.»

Ήταν το 2011 όταν ο μικρός Στέλιος Κρασαδάκης, ανιψιός του Χρήστου, πέθανε από ανακοπή, σε ηλικία 11 ετών, ενώ βρισκόταν στο σχολείο του. Η θλίψη ήταν προφανώς μεγάλη για όλη την οικογένεια, αλλά ο Χρήστος μαζί με τους γονείς του Στέλιου πήραν την απόφαση να τη μετουσιώσουν σε δύναμη και τελικά δράση, με στόχο να αποφευχθεί άλλος ανάλογος θάνατος μικρού παιδιού. Η προσφορά της οικογένειας ξεκίνησε με μία δωρεά στο σχολείο του μικρού Στέλιου. Το έργο όμως για τον Στέλιο άξιζε κάτι μεγαλύτερο κι έτσι από καρδιάς, οργανώθηκε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών. «Το πρώτο μάθημα λοιπόν έγινε στο σχολείο του ανιψιού μου».

First Aid Athens

Η First Aid Athens απευθύνεται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς;

Απευθύνεται σε όλους! Ο στόχος μας ήταν εξαρχής η διαφύλαξη όσων περισσότερων παιδικών ζωών. Οπότε και το βασικό μας target group περιελάμβανε γονείς κι εκπαιδευτικούς. Αυτό δε σημαίνει πως στα τόσα σεμινάρια που οργανώνουμε εδώ και δέκα χρόνια, δεν είχαμε εκατοντάδες παιδιά κι άλλους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως γονέων ή εκπαιδευτικών.

Ήταν άτομα που απλώς ήθελαν να μάθουν πως θα βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή έναν άγνωστο συνάνθρωπό τους, σε μια στιγμή ανάγκης.

Πόσα άτομα έχετε εκπαιδεύσει έως σήμερα;

Έχουν εκπαιδευτεί συνολικά- και δωρεάν- πάνω από 11.000 άνθρωποι δια ζώσης, ενώ τα online σεμινάρια μας έχουν πάνω από 110.000 views.

First Aid Athens

Έχετε εικόνα για τις «ηρωικές πράξεις» της First Aid Athens;

Δεν ήταν λίγες οι φορές που λαμβάναμε ευχαριστήρια μηνύματα από ανθρώπους που κάποιο οικείο ή άγνωστο άτομο περιήλθε σε μια επείγουσα κατάσταση κι αυτοί βοήθησαν. Μάλιστα υπήρχαν και μηνύματα για περιπτώσεις που η κατάληξη δεν ήταν ευτυχής. Εντούτοις μας ευχαριστούσαν για το γεγονός πως γνώριζαν πως έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, ώστε να σωθεί ο άνθρωπός τους. Είναι κινητήριος δύναμη όλο αυτό.

Πρώτες Βοήθειες: Δυο λόγια για τα σεμινάρια

«Τα σεμινάριά μας για πρώτες βοήθειες διεξάγονται ως επί το πλείστον σε σχολεία (ιδιωτικά ή δημόσια) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, απογευματινές ώρες μετά το πέρας της σχολικής ημέρας. Κάθε φορά ζητούμε από τον Διευθυντή του εκάστοτε σχολείου να μας δώσει την άδεια να φέρουμε και κόσμο που έμενε κοντά στην περιοχή αυτή. Έτσι δεν περιοριζόμαστε στο στενό πλαίσιο του σχολείου, αλλά εκπαιδεύουμε και περισσότερο κόσμο. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις περιοχές της Αττικής, επιλέγουμε να κάνουμε σεμινάρια σε νέους χώρους και όχι συνεχώς στα ίδια σχολεία. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που λόγω έντονου ενδιαφέροντος από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, αποφασίζαμε να οργανώσουμε ξανά σε ίδια σχολεία και δεύτερο ή τρίτο σεμινάριο.»

Σε περιόδους που τα σχολεία δε λειτουργούσαν, όπως π.χ. κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο, μεγάλα ιδρύματα ή κι ιδιώτες παραχωρούσαν δωρεάν στην Ομάδα της First Aid Athens ιδιωτικούς χώρους ή πολυχώρους προκειμένου να συνεχίσει τις εκπαιδεύσεις και το έργο της.

First Aid Athens

Όσο για την περίοδο του Covid– 19;

«Πλέον λόγω των απαγορεύσεων των συναθροίσεων και με γνώμονα την ασφάλεια όλων, έχουμε μετατρέψει τα σεμινάριά μας σε διαδικτυακά. Αυτό μάς δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σ’ ένα πολύ ευρύτερο κοινό από όλη την Ελλάδα, αλλά και σ’ Έλληνες του εξωτερικού. Ωστόσο μάς στερεί την εγγύτητα και το μέρος της διάδρασης των δια ζώσης σεμιναρίων.»

Από την Ομάδα της First Aid Athens έχουν περάσει πάρα πολλά μέλη, «που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί σειρά ετών». Μπορεί στην πορεία να σταμάτησαν για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους (π.χ. κάποιοι μετανάστευσαν ή απέκτησαν μικρά παιδιά) κι αδυνατούν να βοηθήσουν με φυσική παρουσία. Ωστόσο συνεχίζουν να στηρίζουν ηθικά και να προσφέρουν το έργο τους! Σήμερα υπάρχουν συνολικά 14 ιατροί και νοσηλευτές, καθώς και τρεις εθελοντές που αναλαμβάνουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

«Θα ήθελα να αναφέρω και την οφθαλμίατρο Αγγέλα Κ., που ήταν μέλος της Ομάδας μας και δυστυχώς έχασε πρόωρα τη ζωή της, γεγονός που μας συγκλόνισε. Επρόκειτο για έναν εξαιρετικό άνθρωπο, φίλο κι επιστήμονα.»

photo: Στέφανος Παπαδόπουλος

Τι σημαίνει για τον Χρήστο «ήρωας της διπλανής πόρτας»;

Ήρωας είναι ο κάθε ένας από εμάς, που την κατάλληλη στιγμή θα βάλει τις ανάγκες των συνανθρώπων του πάνω από τις δικές του με σκοπό να προσφέρει ανιδιοτελή βοήθεια. Συνεπώς, δε θεωρώ πως είμαστε εμείς οι «ήρωες της διπλανής πόρτας» αλλά οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων μας.

Παιδιά και σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών

«Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι πάντα οι πιο ένθερμοι μαθητές μας. Και αξίζει να σημειώσω πως πολλές φορές έχουν καλύτερη αντιληπτική ικανότητα και διάθεση από πολλούς ενήλικες.»

Πως διατηρείτε αμείωτο το ενδιαφέρον τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων;

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μας (live ή διαδικτυακών) φροντίζουμε μέσω της πρακτικής εξάσκησης, αλλά και μέσω μίας ευχάριστης και συχνά χιουμοριστικής διάθεσης, να διατηρούμε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως μετά από 5 ώρες συνεχούς εκπαίδευσης, όλοι οι συμμετέχοντες παρέμεναν πάντα στον χώρο για να εκφράσουν σχόλια κι απορίες. 

First Aid Athens

Μπορούν τα παιδιά να γίνουν οι επόμενοι «ήρωες» σώζοντας έναν συμμαθητή ή έναν δικό τους άνθρωπο;

Φυσικά και μπορούν! Μέσα στα διάφορα μηνύματα που έχουμε λάβει, ανήκουν και τέσσερις περιπτώσεις μαθητών της Αττικής οι οποίοι βοήθησαν συμμαθητή τους σε επείγουσα κατάσταση παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες. Στη μια περίπτωση ο συμμαθητής τους υπέστη απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα και βοήθησαν άμεσα με τους χειρισμούς που διδάχτηκαν. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που όμως δεν έχουμε ενημερωθεί γι’ αυτές.

Το Who is Who του Χρήστου Κρασαδάκη

Είναι Επικουρικός Επιμελητής της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Εκεί ασχολείται με τις χειρουργικές παθήσεις του προσώπου, του στόματος και του τραχήλου. Στο Νοσοκομείο συνηθέστερα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις τραύματος προσώπου (τροχαία, πτώσεις, ξυλοδαρμούς κ.ά.), ογκολογικά περιστατικά προσώπου, στόματος και τραχήλου καθώς κι άλλες καταστάσεις των περιοχών αυτών. Παράλληλα είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ‘Α Βοηθειών αλλά και πιστοποιημένος στην παροχή φροντίδας πολυτραυματία, τόσο σε προνοσοκομειακό όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο.

First Aid Athens

Αν αυτό το άρθρο θεωρηθεί ως μία προσωπική ιστορία, θα λέγαμε πως το ηθικό δίδαγμά της είναι πως μία κακή συγκυρία της ζωής μας μπορεί να μας κάνει τον επόμενο «ήρωα της διπλανής πόρτας». Τον ήρωα που θα βοηθήσει ή θα σώσει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου ή και τη δική μας (αν όλοι σκεφτόμαστε το ίδιο).

Γίνε κι εσύ μέλος της First Aid Athens

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα First Aid Athens στο Facebook ή στο Instagram ή email στο [email protected].

Η First Aid Athens έχει ανάγκη από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές ή εκπαιδευμένους διασώστες που να είναι πιστοποιημένοι στις Α’ Βοήθειες ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν μόνοι τους εκπαίδευση κοινού.

featured photo: First Aid Athens