Με το που ακούς τον τίτλο της σειράς, σου περνούν πολλά από το μυαλό. Την ιστορία πάνω κάτω την ξέρεις. Η HBO απλά μας ξανασυστήνει σε αυτή.

Η σειρά έχει ως βασικό άξονα την πυρηνική καταστροφή του Απριλίου του 1986. Μέσα από όλα τα λάθη, τις απροσεξίες και τα προσωπικά συμφέροντα που τέθηκαν σε προτεραιότητα, συνέβη μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία. Βασικός ο υπαίτιος ο άνθρωπος. Και το αποτέλεσμα ένα domino που κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει με αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία ως Chernobyl. Η HBO παρουσιάζει την “ανείπωτη πραγματική ιστορία” πίσω από αυτό το γεγονός σε πέντε μέρη.

Η σειρά είναι βίαιη και ωμή ως προς αυτά που δείχνει, αλλά δικαιολογημένα. Δεδομένου ότι όλα ωραιοποιούνται επί της οθόνης, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να παραμείνει πιστή στην αλήθεια. Η σειρά μάλιστα ξεκινά χρονικά από το πρωινό της 26ης Απριλίου, λίγες ώρες πριν την μεγάλη έκρηξη. Έπειτα ακολουθούν εικόνες πολύ γνώριμες σαν τις φωτογραφίες που έχουμε δει από τις ραδιενεργές τοποθεσίες και τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της έκρηξης. Όσο καλά κι αν νομίζεις ότι ξέρεις την ιστορία του Chernobyl, η σειρά θα σου προσφέρει μια διαφορετική ματιά.

Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν το τέλος του Game of Thrones.

Η ΗΒΟ φαίνεται να κρατούσε έναν άσσο στο μανίκι, γιατί πιθανόν το GoT φεύγοντας να έπαιρνε και πολλούς τηλεθεατές. Η σειρά “Chernobyl” μέσα σε μια νύχτα κυριολεκτικά κέρδισε βαθμολογία μεγαλύτερη από αυτή του GoT. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια βασική αναλογία ανάμεσα στις δύο σειρές. Η καθεμιά κέρδισε στα σημεία. Για να σε προετοιμάσουμε δηλαδή αρκετά, το Chernobyl θέλει γερό στομάχι, ετοιμασίες για σαγόνια που θα πέσουν και μαξιλάρια μπροστά στα μάτια για τις σκηνές που δεν θα μπορείς να κοιτάς. Υπάρχουν αλλαγές βέβαια στην ιστορία, αλλιώς δεν θα ήταν τόσο εύκολο να δεις και τα πέντε επεισόδια της σειράς σε μια μέρα. Υπάρχουν πολλά ονόματα και λεπτομέρειες, και πίστεψέ με, για τις πέντε ώρες που είχαν διαθέσιμες, οι δημιουργοί της σειράς έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Σε αυτό φυσικά βοήθησε και το καστ της σειράς. Η καλύτερη επιλογή τους ξεκάθαρα η Emily Watson στο ρόλο μιας πυρηνικής φυσικού που ίσως είναι και η μόνη που αντιλαμβάνεται το εύρος της καταστροφής που έχει συμβεί. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους που πλαισιώνουν την ιστορία στις θέσεις εξουσίας, πολλές φορές θα σε συγχύσουν με την αναισθησία και τον εγωκεντρισμό τους. Κάτι που όντως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Το τρέιλερ θα σε βοηθήσει να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε τόση ώρα. Κι επίσης θα καταλάβεις γιατί βγήκε σε mini-series κι όχι με πολλές σεζόν. Εμείς σίγουρα δεν θα αντέχαμε περισσότερες ώρες.

featured Image: hbo.com