Η πριγκίπισσα Leia που αγαπήσαμε ήταν κάτι παραπάνω από αυτό  

Στο κοντέρ του 2016, χτες μόλις γράφτηκε μια ακόμα απώλεια που μας τάραξε: χάσαμε μια από τις πιο εμβληματικές πριγκίπισσες του σινεμά. Η Carrie Fischer, η οποία θα μείνει στην ιστορία της τέχνης ως η πριγκίπισσα Leia του Star Wars, απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη λίγες ημέρες πριν. Κι ενώ όλοι αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτήν, ενθυμούμενοι τις στιγμές της στο μεγαλύτερο franchise επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκε ποτέ, αξίζει να αναδειχτούν και μερικές άλλες πτυχές της Αμερικανίδας ηθοποιού.

  1. Σε ηλικία 19 ετών έπαιξε τον πρώτο σημαντικό της ρόλο στην ταινία “Shampoo”, ενσαρκώνοντας τη Lorna. Στη σκηνή που ακολουθεί την βλέπουμε να ρωτάει προκλητικά τον κομμωτή της μητέρας της αν είναι γκέι, και η συζήτηση καταλήγει στην πρότασή της να κάνουν σεξ. Γιατί έτσι.

  1. Το 1980 κάνει ένα πέρασμα από την κλασική εγκληματική κωμωδία “The Blues Brothers” ως πρώην του Jake Blues, έτοιμη για εκδίκηση.

  1. Λίγα χρόνια μετά τη βλέπουμε μαζί με τον Tom Hanks στο “The man with the red shoe” (από τις πρώτες μεγάλες εμφανίσεις και του Hanks τότε) αλλά κυρίως στο The Burbs όπου οι δυο τους ενσάρκωναν το ζεύγος Peterson.

burbs

  1. Ποιος θυμάται το «Όταν ο Χάρυ γνώρισε τη Σάλλυ»; Η Carrie Fischer κατείχε εκεί τον καθοριστικό ρόλο της Marie ως στενής φίλης της Sally.

  1. Επειδή όμως θα ήταν άδικο να πούμε μόνο για ρόλους, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το συγγραφικό έργο της Fischer. Η ίδια έγραψε 2 βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, το Postcards from the Edge και το Wishful Drinking. Το πρώτο γυρίστηκε σε ταινία με τη Meryl Streep, ενώ το δεύτερο έγινε ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της με τις ουσίες και την εξάρτηση. Παράλληλα, άφησε αξιόλογο έργο πίσω της ως επιμελήτρια σεναρίων, κάτι που είναι γνωστό στο εξωτερικό ως “script doctor”.
  1. Σε αντιστοιχία με το παραπάνω, μιλώντας για τη συγγραφή, εξέφρασε απλά και οικεία το προσωπικό της βίωμα. Ταύτιση. 

“I always wrote. I wrote from when I was 12. That was therapeutic for me in those days. I wrote things to get them out of feeling them, and onto paper. So writing in a way saved me, kept me company. I did the traditional thing with falling in love with words, reading books and underlining lines I liked and words I didn’t know.

  1. Αυτό το πλάσμα είναι ο σκύλος της ο Garry. Και έχει δικό του λογαριασμό στο Twitter. Πώς αλλιώς;

dog

  1. Η Fischer όμως ήταν και μια θαρραλέα γυναίκα η οποία πάλευε με τους δικούς της δαίμονες, όπως πολλοί άλλοι. Το αξιόλογο ήταν η ανοιχτότητα με την οποία συζήτησε ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς η ίδια είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή και είχε ανοιχτούς λογαριασμούς για χρόνια με τα ναρκωτικά.

“I am mentally ill. I can say that. I am not ashamed of that. I survived that, I’m still surviving it, but bring it on. Better me than you. 

  1. Κλείνοντας όμως, ειδική μνεία αξίζει φυσικά και το πιο θρυλικό μπικίνι που φορέθηκε ποτέ. Σε κρατούμενη μάλιστα. Θα μας λείψεις πριγκίπισσα.

slave-leia