Αν γυρίσεις τρία χρόνια πίσω και ρωτήσεις αν πήγαινε ο κόσμος για brunch, θα δεις πως οι περισσότεροι Έλληνες που ήξερα τι σημαίνει αυτή η λέξη είναι επειδή έβλεπαν πολύ Sex and the City. Σήμερα, κάθε σαββατοκύριακο των περισσότερων ανθρώπων της Αθήνας είναι αφιερωμένο στην εξερεύνιση του καλύτερου brunch. Κι αν ψάχνουν άδικα; Τι κι αν το καλύτερο brunch της Αθήνας, είναι μπροστά στα μάτια σου μα εσύ δε το βλέπεις; Αν, δηλαδή, το καλύτερο brunch το κάνει η δική σου κουζίνα ενώ εσύ τρέχεις σε μαγαζιά για να βρεις τα πιο φωτογραφισμένα pancakes και τα πιο ωραία αβγά ποσέ. 

Ευτυχώς λοιπόν, που έχεις το back up του Ζωγράφου που σε βοηθάει να δημιουργήσεις το πιο λαχταριστό και φρέσκο brunch της πόλης, χωρίς καν να περάσεις από την εξώπορτα του σπιτιού σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις τα υλικά και να καλέσεις όλους σου τους φίλους. Όλους όμως, γιατί εμείς παρακάτω θα σου προτείνουμε το τέλειο μενού για όλα τα γούστα και όλες τις καταστάσεις.

Ξεκίνα με το πιο εύκολο και χειμωνιάτικο ρόφημα Peppermint Mocha για το καλωσόρισμα.

peppermint-mocha

Θα χρειαστείς:
  • 4 κουταλιές σιρόπι σοκολάτας (αυτό που βάζεις και στα παγωτά σου)
  • 1 1/2 κουταλάκι σιρόπι μέντας
  • 1/2 κούπα εσπρέσσο
  • 1 1/2 με δύο κούπες ζεστό γάλα
  • σαντιγύ
  • σπασμένη καραμέλα

Στον πάτο μια μεγάλης κούπας ανακάτεψε τα σιρόπια, πρόσθεσε τον καφέ και το ζεστό γάλα. Ανακάτεψε και διακόσμησε με τη σαντιγί, την καραμέλα ή κομμάτια σοκολάτας.

Αν κάποιος, δεν πίνει ζεστό εσπρέσσο με γάλα, πρέπει να φροντίσεις να έχεις και τον κλασικό γαλλικό καφέ μαζί με Slim Line με φρουκτόζη και γλυκοζίτες στεβιόλης, αλλά και Ακατέργαστη Ζάχαρη από τον Ζωγράφο, για τους φίλους που προσέχουν λίγο παραπάνω την διατροφή τους.

Ως συνοδευτικό της Peppermint Mocha και του καφέ, μπορείς να έχεις φροντίσει από την προηγούμενη μέρα να κάνεις τα πιο νόστιμα Μπισκότα με Τραγανά Δημητριακά Crunchy mix από τον Ζωγράφο.

christmas-cookies

Θα χρειαστείς:
  • 200 γραμ.  δημητριακά  Crunchy Mix ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • 100  γραμ.  καστανή ζάχαρη Demerara Brown Crystal ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • 500  γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 150  γραμ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 αυγό
  • ½ φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
  • ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού 

Ανακατεύετε καλά, στο μίξερ, το αυγό με τη ζάχαρη και προσθέτετε τη μαργαρίνη λειωμένη, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι και τη σόδα.

Προσθέτετε τα δημητριακά και τα ανακατεύετε με το μίγμα με ένα κουτάλι.

Πλάθετε σε στρογγυλά μπισκότα, τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψίκαι τα ψήνετε στους 180°C, για 15 – 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ακόμη ένα φανταστικό συνοδευτικό για τις γιορτές και τους αγαπημένους σου φίλους, θα μπορούσε να είναι η συνταγή για ένα Χριστουγεννιάτικο Κέικ. Θα χρειαστείς:
  • 250 γραμ μαύρη ζάχαρη Dark Brown Crystal
  • 150 γραμ. καστανή ζάχαρη Brown Crystal
  • 250 ml νερό
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 300 γραμ. αλεύρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1  βανίλια
  • 2 αυγά 
Για το γαρνίρισμα:
  • Κομπόστα Ροδάκινο ΖΩΓΡΑΦΟΣ (με 30% λιγότερες θερμίδες)
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • 2 κουταλιές της σούπας ρούμι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 23 εκ. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι με την κανέλα, το μπαχάρι. το τζίντζερ και τη βανίλια.. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την καστανή και μαύρη ζάχαρη  με το νερό και ζεσταίνετε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πάρει μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και περνώντας το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι το χύνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Τυχόν κομμάτια ακατέργαστης ζάχαρης που μείνουν μέσα στο σουρωτήρι, τα πιέζετε με ένα κουτάλι για να λιώσουν. Προσθέτετε τη σόδα και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε το ηλιέλαιο, ανακατεύετε καλά με το σύρμα. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι με τα μπαχαρικά αναμιγνύοντας και τέλος τα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζετε το μείγμα μέσα στη φόρμα του κέικ και ψήνετε για 40-50 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα πριν το ξεφορμάρετε.

Σερβίρετε το κέικ με την κομπόστα ροδάκινο κομμένη σε φέτες και την κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με τη φρουκτόζη και το ρούμι.  Και πάμε λοιπόν, στα κυρίως μας. Pancakes και αβγά. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος από ένα brunch; Για το Scrambled Egg Sandwich θα χρειαστείς: Scrambled eggs σε sandwich βασιλικου
  • 4 κομμάτια ψωμιού Ciabatta (μπαγκέτα ή κάτι άλλο)
  • 4 φέτες τυρί της επιλογής σου
  • 8 αυγά
  • 1/4 γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 βασιλικός
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Κόψε το ψωμί στα δύο και τοποθέτησε μια φέτα τυρί στο κάθε φωμί. Βάλε το στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να κάνει τα αυγά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τα αυγά, το αλάτι και τον βασιλικό. Σε ένα μικρό τηγάνι, ρίξε τα αυγά και κάνε τα scrambled. Βγάλε τα ψωμάκια και φτιάξε τα sandwiches, χρησιμοποιώντας το 1/4 των αυγών στο καθένα.

Για το Αυστριακά Pancakes θα χρειαστείς: 1f7b91c05ff49e12636e0d6436331f69
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 3 κουτ. σούπας ρούμι
  • 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 3 κουτ. σούπας  φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  •  1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
 Για το γαρνίρισμα:
  • φρουκτόζη ΖΩΓΡΑΦΟΣ και κανέλα ή μαρμελάδα Light βύσσινο ΖΩΓΡΑΦΟΣ με ολόκληρα κομμάτια φρούτου

Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ρούμι με τις σταφίδες μέχρι να το απορροφήσουν τελείως.

Χτυπάτε τους κρόκους με τη φρουκτόζη, προσθέτετε το γάλα και το αλεύρι λίγο λίγο (με προσοχή να μη σβολιάσει)

Χτυπάτε τα ασπράδια και το αλάτι  σε μαρέγκα, την προσθέτετε στο μίγμα και ανακατεύετε απαλά με ένα κουτάλι.

Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο τηγάνι (30 εκατοστά) , πασπαλίζετε από πάνω με τις σταφίδες και το μήλο, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει.

Στη συνέχεια αναποδογυρίζετε ώστε να ψηθεί και από την άλλη.

Κόβετε την τηγανίτα σε κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα, πασπαλισμένη με φρουκτόζη και κανέλα ή μαρμελάδα βύσσινο.  Ενώ για τα Αβγά ποσέ με σπαράγγια και μανιτάρια ραγού θα χρειαστείς: Αυγα ποσε με σπαραγγια και μανιταρια ραγου Savoir Ville
  • 6 αυγά
  • 1 κ.σ. λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 8-10 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια
  • 200 γρ. κρεμμύδι κομμένο
  • 1/2 κιλό σπαράγγια
  • 1 κούπα νερό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν
  • Αλάτι και πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που το νερό βράζει, ρίξε λίγο αλάτι και τα αβγά σου ώστε να γίνουν ποσέ. Δεν θέλει πολλή ώρα, παρά μόνο 3-4 λεπτά. Βγάλε τα αβγά από την κατσαρόλα με την τρυπητή και άφησέ τα σε ένα πιάτο στο πλάι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώσε 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα μανιτάρια και ανακάτεψέ τα για περίπου 10 λεπτά -μέχρι να πάρουν χρώμα. Στην συνέχεια, αφαίρεσέ τα από το τηγάνι και ρίξε το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι για ακόμη 10 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς. Πρόσθεσε τα σπαράγγια με λίγο νερό και ανακάτεψέ τα για 3-4 λεπτά. Βάλε πάλι πίσω πάλι τα μανιτάρια για ένα ακόμη λεπτό και σβήστα με κρασί.

Λίγο πριν σερβίρεις τα σπαράγγια με τα αυγά και τα μανιτάρια ρίξε το εστραγκόν, με αλάτι και πιπέρι.

Πρόσεχε όμως, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις λάθος με τα αβγά!