Το να βράσεις ένα αυγό φημίζεται ως πιο εύκολη μαγειρική ικανότητα, με κλασικές ατάκες το ”μάθε να φτιάχνεις καν΄ αβγό” και αυτοχαστουκισμού ”ούτε ένα αυγό δε μπορώ να φτιάξω”. Οι ενοχές καιροφυλακτούν να σε καταπιούν, η πείνα να μη σε κάνει να σκεφτεσαι καθαρά και πόσο εύκολο είναι να παραγγείλεις πάλι πίτσα και τα αυγά στο ψυγείο να λήξουν ξανά.

Μέχρι να γίνουν delivery με αυγά, μάθε πως να μαγειρέψεις τέλεια τα αυγά σου.

Σπας τα αυγά στο τηγάνι πριν γίνει καυτό

Όταν ετοιμάζεσαι να τηγανίσεις αυγά φρόντισε το λάδι ή το βούτυρο να μην είναι καυτό αλλά στη φάση που αφρίζει και ακόμα βγάζει ατμούς. Αυτή είναι η ένδειξη πως βρίσκεσαι στο ιδανικό στάδιο για να ρίξεις τα αυγά σου στο τηγάνι.

 fried-egg- Δε σκεπάζεις το τηγάνι

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα τέλεια μελάτο κρόκο την ίδια ώρα που το ασπράδι θέλει κι άλλο. Σκέπασε το τηγάνι σου. Θα παγιδευτεί η θερμότητα κοντά στο αυγό με αποτέλεσμα να έχεις ένα τραγανό ασπράδι και τον κρόκο όπως τον προτιμάς.

Δε χρησιμοποιείς νερό

Εδώ μιλάμε για αυγά ποσέ και καλό είναι να υπάρχει αρκετό νερό στη κατσαρόλα ώστε όταν το βάλεις να μη μείνει στον πάτο. Σχεδόν γέμισε την κατσαρόλα πάνω από τη μέση για να δώσεις κενό στο κάτω μέρος του αυγού.

Σπαράγγια-με-αυγά-πρωινό-healthy-breakfast-2

Παραβράζεις τα αυγά

Εαν έχεις καταλήξει με αυγά σφιχτά και στεγνά τότε μάλλον τα παραέβρασες. Για να το προλάβεις βάλε κρύο νερό στη κατσαρόλα και τα αυγά και άφησε τα μέχρι το νερό να βράζει καλά, τόσο που το αυγό να στριφογυρίζει. Τότε κλείσε τη θερμοκρασία, σκέπασε το σκεύος σου και άφησε άλλα 10-15 λεπτά το αυγό στο βραστό νερό.

Παραβλέπεις το κρύο νερό

Όπως είπαμε και αποπάνω το να αφήσεις σε ζεστό νερό ένα ήδη αρκετά βρασμένο νερό θα το βράσει ακόμα περισσότερο, μόλις το αυγό σου είναι  έτοιμο τότε βάλε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Επίσης θα ξεφλουδιστεί πολύ πιο εύκολα.

Μαγειρεύεις σε πολύ δυνατή θερμοκρασία

Εδώ μιλάμε για scrambled αυγά που αν τα ανακατεύεις δυνατά για να μη καούν τότε δεν το κάνεις σωστά. Διατήρησε μια μέση θερμοκρασία, βγάλε το τηγάνι όταν πια το μείγμα δεν είναι υδαρό και έχε υπόψη σου ότι εαν τ αφήσεις λίγο ακόμα στο τηγάνι εκτός της εστίας τότε εκείνα θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται για λίγο ακόμα, χωρίς να καούν.

scrambled-eggs (Custom)

Προσθέτεις τα υπόλοιπα πολύ γρήγορα

Εαν ρίξεις το αλάτι κατευθείαν στο ζεστό αυγό θα απορροφήσει όλη την υγρασία και θα το κάνει στεγνό. Περίμενε να κρυώσουν και πασπάλισε το αλάτι και το πιπέρι όταν είσαι έτοιμος να τα φας.