Είναι σύνηθες φαινόμενο στον λογοτεχνικό κόσμο ένα βιβλίο να πουλά εκατομμύρια αντίτυπα αμέσως μετά την κυκλοφορία και σταδιακά η φήμη του να φθίνει. Νέα βιβλία έρχονται στο προσκήνιο και τα προηγούμενα καταλήγουν στα χαμηλά ράφια. Κι ενώ αυτή θα ήταν μία αρκετά προβλέψιμη διαδικασία, η κοινότητα του BookTok φαίνεται πως άλλαξε αυτό το δεδομένο.

To ΒookTok είναι εκείνο το ξεχωριστό κομμάτι του TikTok που ασχολείται με τα βιβλία

Με μία απλή αναζήτηση μπορείς να βρεις εκατομμύρια βίντεο που προτείνουν ή αναλύουν διάφορα βιβλία. Υπάρχουν χρήστες που έχουν αφιερώσει το περιεχόμενο τους αποκλειστικά στις προτάσεις βιβλίων ή στα reviews, εμπνέοντας και τους υπόλοιπους να διαβάσουν περισσότερα βιβλία. Μεγάλες reading lists, νέες κυκλοφορίες και πιο περίεργες πληροφορίες για αγαπημένα βιβλία είναι στα τοπ ενδιαφέροντα όλων στην πλατφόρμα.

Το Tiktok ανέδειξε πολλές τάσεις. Μεταξύ αυτών και τα βιβλία.

Πολλές φορές όμως αντί να προωθεί βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν, οι χρήστες προτιμούν βιβλία που κυκλοφόρησαν μερικά χρόνια πριν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μέχρι σήμερα είναι το μυθιστόρημα του Adam Silvera, They Both Die at the End, που κυκλοφόρησε το 2017. Στους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του έγινε από τα δημοφιλέστερα βιβλία παγκοσμίως. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές και παρέμεινε στο top10 για αρκετό καιρό.

Σύντομα όμως κυκλοφόρησαν νέα βιβλία τα οποία κατέλαβαν με τη σειρά τους στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Φέτος, όμως, εν μέσω καραντίνας, οι εκδότες παρατήρησαν μία απότομη αύξηση στις πωλήσεις του βιβλίου και πάλι. Ούτε ο συγγραφέας, ούτε ο εκδοτικός οίκος ήταν σε θέση να εξηγήσουν λογικά αυτήν την ξαφνική αλλαγή. Αργά ή γρήγορα όμως έμαθαν για αυτό που συνέβαινε στην κοινότητα του BookTok και για το ότι υπήρχαν υπήρχαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια βίντεο στο hashtag με τον τίτλο του βιβλίου.

Πρόκειται για μία τάση που ωφελεί και τις δύο πλευρές

Με αυτόν τον τρόπο, οι εκδοτικοί οίκοι και οι συγγραφείς μπορούν να ξαναδούν να γίνονται δημοφιλείς κάποιες παλιότερες κυκλοφορίες. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσω της ανάγνωσης δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα βιβλία να φτάσουν σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινό. Ακόμη και όσοι δεν έτυχε να μάθουν τα συγκεκριμένα βιβλία όταν κυκλοφόρησαν, μπορούν να τα ανακαλύψουν τώρα. Κι έτσι, ο κύκλος ζωής κάθε βιβλίου μπορεί να παραταθεί για μερικά ακόμη χρόνια.