Απαγορευμενα Βιβλια

Πολλά βιβλία που λίγο-πολύ έδωσαν μορφή στην ιστορία της λογοτεχνίας ανά διαστήματα (κυρίως όταν πρωτοκυκλοφόρησαν) απαγορεύτηκαν, κάηκαν ή διαγράφτηκαν. Τα γνωστά ως banned books. Όταν έψαξα τίτλους "απαγορευμένων βιβλίων" σοκαρίστηκα με τα αποτελέσματα, σίγουρα κάποια τα περίμενα, αλλά μ' εντυπωσίασε κυρίως ο αριθμός τους. Αν το ψάξετε κι εσείς, είμαι πεπεισμένη ότι κάποιο αγαπημένο σας βιβλίο θα ανήκε κάποια στιγμή στη λίστα των απαγορευμένων, είτε γιατί "προτρέπει" σε επαναστατική σκέψη είτε γιατί περιέχει σεξ (ο κυριότερος λόγος που σόκαρε τότε ένα βιβλίο).

Παρακάτω σου έχω μαζέψει μερικά από τα αγαπημένα μου απαγορευμένα βιβλία:

The Perks of Being a Wallflower

4327066

Γιατί αναφέρεται σε ψυχικές ασθένειες, γιατί ένας από τους (αγαπημένους) ήρωες είναι ομοφυλόφιλος, γιατί γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε χρήση ναρκωτικών και γιατί υπάρχει κάπου ένα σύντομο περιστατικό έκτρωσης από ανήλικη κοπέλα και η λίστα συνεχίζει... Απαγορεύτηκε για όλους τους λόγους που με κάνουν να το λατρεύω και να νιώθω περήφανη που υπάρχει ανάμεσα στα πιο πολυδιαβασμένα εφηβικά βιβλία.

Τα Σταφύλια της Οργής (Grapes of Wrath)

101097

Ναι. Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν ποτέ, ήταν απαγορευμένο. Η ελίτ τάξη κατηγόρησε τον Steinbeck για τον τρόπο που επέλεξε να παρουσιάσει τους φτωχούς. Και όταν εκείνος ήρθε να απολογηθεί, είπε ότι η εξαθλίωση του λαού στα βιβλία του -που αντιπροσώπευε τoν κόσμο της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης που γνώρισε ως τώρα η Αμερική- ήταν στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη απ' ό,τι την παρουσίασε...

Things Fall Apart

6490587

Του Chinua Achebe. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, και το μοναδικό βιβλίο που ήμουν σίγουρη ότι θα βρω σε αυτή τη λίστα, καθώς κατακρίνει και φτύνει εμφανέστατα την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων στην Αφρική. Όλη η υποκρισία των "σωτήρων" καταρρέει μπροστά στα μάτια σου διαβάζοντας αυτή την ιστορία των 100 σελίδων.

Eleanor and Park

15745753

Χα. Δεν περίμενα ποτέ ο συντηρητισμός του Νότου της Αμερικής να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ένα σχετικά πρόσφατο εφηβικό μυθιστόρημα, γραμμένο μόλις πριν από δύο χρόνια, καταργήθηκε από δανειστικές βιβλιοθήκες επειδή περιείχε ΜΙΑ σκηνή σεξ ανάμεσα σε δύο δεκαπεντάχρονα παιδιά. Η σκηνή στην οποία αναφέρομαι ούτε καν περιγράφεται, δεν είναι γραφική και ούτε κατά διάνυα χυδαία, αν νομίζεις οτι αυτό ήταν το πρόβλημά τους. Όχι φίλε μου, το πρόβλημά τους ήταν ότι το βιβλίο "παρότρυνε" τους έφηβους να προβούν σε αυτή την πράξη.... (no comment here).

Beloved

578529

Η αγαπημένη Toni Morrison, βραβευμένη με Nobel Prize και Pulitzer Prize βρίσκεται καταδικασμένη σε αυτή τη λίστα. Το βιβλίο της είναι ό,τι πιο δυσβάσταχτο θα διαβάσεις, οι σκηνές του απίστευτα αναπαραστατικές, αλλά για κανένα λόγο ποτέ δεν θα σου φανούν ψεύτικες ή εσκεμμένες. Η αλήθεια μέσα από τα μάτια μιας Αφροαμερικανής που έκανε όλο τον κόσμο να ντρέπεται.

Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια (To Kill a Mockingbird)

816815

Δεν περίμενες να βρεις αυτό το βιβλίο στη λίστα έτσι; Τι πιο αθώο και γλυκό από αυτό το βιβλίο που έχουν αγαπήσει εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία 50 χρόνια.... Κι όμως τα πρώτα χρόνια που κυκλοφόρησε, το αποσύρανε από την αγορά. Ποιος να τους έλεγε ότι λίγα χρόνια αργότερα θα το δίδασκαν στα σχολεία της Αμερικής.

Και στη λίστα θα προσθέσω δύο graphic novels -από τα καλύτερα που έχω διαβάσει προσωπικά, που μόλις έμαθα ότι έχουν απαγορευτεί σε συγκεκριμένες χώρες:

Το Saga και το Persepolis.

991197

16148398

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.