ta-paidia-tou-hliou-savoir ville

Το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί αυτήν την περίοδο στο Υπόγειο την παράσταση του έργου Τα παιδιά του ήλιου του Ρώσου συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, στο πλαίσιο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού προγράμματός του με γνώμονα τον στίχο του Ν. Ασλάνογλου: “Να θυμίζεις το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά”. Το έργο του Γκόρκι γράφτηκε το 1905 ενώ βρισκόταν στην φυλακή εξαιτίας των επαναστατικών του φρονημάτων και καθώς έξω δυνάμωνε η ρωσική επανάσταση κατά του Τσάρου. Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα αστικό σπίτι, όπου παρακολουθούμε τις αγωνίες, τις σκέψεις και τις σχέσεις μία ομάδας ευκατάστατων διανοούμενων, αποκομμένων από τα σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την χώρα τους, με σημαντικότερο όλων την επιδημία χολέρας που αποτελεί συνεχή απειλή. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο επιστήμονας Προτάσοφ (Χάρης Φραγκούλης) ασχολείται μόνιμα με τα πειράματά του στην τακτοποιημένη πραγματικότητά του, επιλέγοντας να μην αντιληφθεί και να μην κατανοήσει οτιδήποτε βρίσκεται έξω από αυτήν, καθώς και να μην εμπλέκεται με τους ανθρώπους γύρω του, που διαρκώς προσπαθούν να τον προσεγγίσουν, είτε πρόκειται για τους εργάτες που δουλεύουν γι΄ αυτόν, είτε για την Μελανία (Φωτεινή Μπαξεβάνη) που είναι ερωτευμένη μαζί του, είτε για την αγαπημένη του γυναίκα (Μαρία Καλλιμάνη) που προσπαθεί εναγωνίως να νιώσει ζωντανή, συνάπτοντας σχέση με τον ελιτιστή ζωγράφο Ντιμίτρι (Γιάννης Κότσιφας). Ίδια αντιμετώπιση έχει και η αδερφή του Λίζα (Κωνσταντίνα Τακάλου), μια εύθραυστη γυναίκα που βασανίζεται από την αναζήτηση της αλήθειας της ύπαρξης, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σ΄ αυτό που της επιβάλει η κοινωνική της συνείδηση και αυτό που βαθιά επιθυμεί -το οποίο αναζητά στο πρόσωπο του κυνικού κτηνίατρου Μπάρις (Μάκης Παπαδημητρίου). Σύντροφός τους η νταντά του σπιτιού (Ιωάννα Μαυρέα) που προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα στις ρεαλιστικές τους διαστάσεις.

gorgki-savoir ville

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη εμπλέκει τους θεατές αμέσως στην συνθήκη της -με τους ηθοποιούς να βρίσκονται ανάμεσά τους κάθε φορά που δεν είναι στην σκηνή- θέτοντας ερωτήματα και ανοίγοντας μαζί τους διάλογο με κέντρο ένα έργο των αρχών του εικοστού αιώνα που μοιάζει να γράφτηκε στην Ελλάδα του σήμερα. Παρακολουθώντας την δράση και τις επιλογές των ηρώων, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε πόσο απορροφημένοι είμαστε από τον μικρόκοσμό μας σε μια στιγμή που γύρω μας υπάρχει παντού η “απειλή”. Κι αν είμαστε, αποτελεί αυτό σφάλμα; Και ποια η ευθύνη του καθενός απέναντι στην ανθρωπότητα, στο πλαίσιο μιας “επανάστασης” που ίσως να μην μπορούμε να ορίσουμε τον στόχο της, το νόημα της και το αν στρέφεται ενάντια στους “σωστούς” αποδέκτες; Ερωτήματα που παίρνουν μορφή σε μια παράσταση που κερδίζει με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών (οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχο του λόγου, του σώματος και της φωνής) και την απλότητα και την ειλικρίνειά της. Μια παράσταση που ακολουθεί τον θεατή έξω από το θέατρο και τον προκαλεί να την ξαναδεί.

ta paidia toy ilioy-savoir ville

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Τα παιδιά του ήλιου

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου, Απόδοση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης, Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Μάκης Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης.

και οι : Αδριανός Γκάτσος, Άρης Ντελία.

Παραστάσεις: 14 Νοεμβρίου έως 7 Φεβρουαρίου

Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Παρασκευή 15€ | 10€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι), Σάββατο 18 € | 12€ (μειωμένο ) | 5€ (άνεργοι), Κυριακή 16 € | 12€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι), Πέμπτη: 10 € γενική είσοδος.