Κυκλοφορούν πολλές συμβουλές εκεί έξω για το πώς να εξασφαλίσεις έναν ποιοτικό βραδινό ύπνο. Από το να μην τσεκάρεις το κινητό σου όταν ξαπλώνεις μέχρι να μην καταναλώνεις καφεΐνη τις βραδινές ώρες. Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα, αλλά συνεχίζεις να αλλάζεις πλευρό ανήσυχη τα βράδια, ίσως αυτό που χρειάζεσαι είναι να φτιάξεις μια to-do list λίγο πριν κοιμηθείς.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα νευροεπιστημονικού ενδιαφέροντος, το να φτιάχνεις μια λίστα με τουλάχιστον 10 tasks τα οποία πρέπει να ολοκληρώσεις μέσα στις επόμενες μέρες, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς ως και 15 λεπτά νωρίτερα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας βοηθάει στην αποσυμπίεση από το άγχος και το στρες, αλλά και στη διαχείριση του αισθήματος ότι έχεις δουλειές που δεν έχεις ολοκληρώσει. Χωρίς τη λίστα, υπάρχει αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς ανησυχείς για όλες τις εκκρεμότητες, γεγονός που σε δυσκολεύει στο να κοιμηθείς.

To-do list

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, ζητήθηκε από 57 ανθρώπους ακριβώς πριν πέσουν για ύπνο να γράψουν μια λίστα είτε με tasks που είχαν ήδη ολοκληρώσει, είτε με υποχρεώσεις που έπρεπε να θυμηθούν να ολοκληρώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα δύο γκρουπ έμειναν στο εργαστήριο για 4 νύχτες κατά τις οποίες η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν υπό παρακολούθηση.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να εξασφαλίσεις έναν ποιοτικό ύπνο
unsplash.com

Εκείνοι που έφτιαξαν την to-do list με τις εκκρεμότητες φάνηκε να αποκοιμούνται 9 λεπτά πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνους που έγραψαν τη λίστα με τα πράγματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί . Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εκείνοι που έγραψαν μια πιο λεπτομερή και αναλυτική to-do list αποκοιμήθηκαν 15 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με όλους τους άλλους.

Δημιουργείται λοιπόν η σκέψη πως το να γράφεις τις υποχρεώσεις και τα ανολοκλήρωτα tasks σου πριν ξαπλώσεις, μπορεί να σε απαλλάξει από περιττό άγχος και στρες.

Ζούμε σε μια 24/7 κουλτούρα  στην οποία βλέπουμε τις to-do λίστες μας να μεγαλώνουν συνεχώς και να μας προκαλούν το άγχος ότι έχουμε ανολοκλήρωτες υποχρεώσεις πριν τον ύπνο” είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Michael Scullin, από το Baylor University του Τέξας στην Mail Online.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακυκλώνουν τις to-do λίστες τους στο μυαλό τους, και έτσι θελήσαμε να εξερευνήσουμε το κατά πόσο το να τις γράφεις σε ένα χαρτί θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς στο να αποκοιμηθεί.”

Το να γράψεις ότι πρέπει να πάρεις τηλέφωνο τη Σουζάν, ότι πρέπει να σταματήσεις να αγοράσεις λαχανικά γυρνώντας σπίτι, να πάρεις γάλα ή να βάλεις βενζίνη επειδή θα οδηγήσεις, αυτή η διευκρίνηση βοηθά στο να αποφορτιστείς από όλα αυτά τα πράγματα που σε απασχολούν το υποσυνείδητό σου” είπε ο Dr Scullin.

Αξίζει να το δοκιμάσεις.

Κι ενώ μόλις έμαθες ένα από τα καλύτερα tips για φανταστικό ύπνο, μάθε επίσης ότι αυτός ο μήνας είναι η σωστή περίοδος να κοιτάξεις για καινούργιο στρώμα. Η Candia στηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, δημιούργησε μία καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το ευρύτερο κοινό για την θετική επίδραση που έχει ο ποιοτικός ύπνος για την ψυχική και σωματική υγεία, την ευεξία του οργανισμού και την ποιότητα της ζωής. Το διάστημα 12-24 Μαρτίου οι καταναλωτές θα ενημερώνονται μέσω του δικτύου των καταστήματων της εταιρείας για τα συστατικά του καλού ύπνου, με συμβουλές και νέες προτάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και μπορείς να αγοράσεις το στρώμα σου με έκπτωση έως 50%. 

candia-world-sleep-day-1

featured image: unsplash.com