Ο σπουδαίος ηθοποιός Willem Dafoe πρωταγωνιστεί στην ταινία «At Eternity’s Gate». Για ακόμη μια φορά ξεχωρίζει με την ερμηνεία του, μονό που αυτή την φορά ξεχωρίζει ως Vincent van Gogh.

Ο ζωγράφος Julian Schnabel ανάλαβε τη σκηνοθεσία της ταινίας και ο Jean-Claude Carriere έχει γράψει το σενάριο. Ο ταλαντούχος ζωγράφος ανάφερε ότι «Στην ταινία προσπάθησα να δώσω μία διαδοχή από κάδρα, δίνοντας στον θεατή την αίσθηση ότι περπατά μέσα σε μία έκθεση και θαυμάζει τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου» 

Willem Dafoe as Vincent Van Gogh in Julian Schnabel’s AT ETERNITY’S GATE.
Photo credit: Lily Gavin

Ο ηθοποιός όταν ρωτήθηκε από το Entertainment Weekly αν ήξερε ότι για να παίξει το χαρακτήρα έπρεπε να ζωγραφίσει, ανάφερε. «Ο Julian είπε ότι ήθελε να με διδάξει πως να ζωγραφίζω γιατί δεν θα υπήρχε κάποιος ζωγράφος για να με αντικαταστήσει». Αυτό που δεν γνώριζε είναι σε ποιο βαθμό θα έπρεπε να ζωγραφίσει.

«Έμαθα να ζωγραφίζω, όχι κατ’ ανάγκη να φτιάχνω κάτι όμοιο ή ένα αντίγραφο ή μια αναπαράσταση αυτού που έβλεπα αλλά να προσπαθώ να το δω με ένα νέο τρόπο».

Σε αρκετές από τις σκηνές που τον βλέπουμε να ζωγραφίζει το κάνει στ’ αλήθεια. Από τα έργα που έχει αναδημιουργήσει στη ταινία, η μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτόν ήταν όταν ζωγράφισε τα παπούτσια. «Γι΄αυτό το σημείο έκανα πρόβες, ασκήσεις και προπονήσεις και το καταγράψαμε σε πραγματικό χρόνο. Έμαθα να ζωγραφίζω από το Α ως το Ω. Όπως και ο van Gogh, ζωγράφιζε συχνά το ίδιο πράγμα πολλές φορές».

Όταν ρωτήθηκε από που άντλησε την έμπνευσή του είπε «το πιο σημαντικό ήταν ότι έμαθα να ζωγραφίζω από τον Julian. Με εκπαίδευσε να βλέπω με πιο θεμελιώδη τρόπο. Να παίρνω τον χρόνο μου και να εντοπίζω τα βασικά στοιχεία σε αυτό που κοιτάζω. Όταν ξεκινήσαμε, απλά βγήκαμε στη φύση. Για μένα η προσέγγιση του με ενέπνευσε πολύ. Όχι μόνο από άποψη ζωγραφικής αλλά με τον τρόπο που κοιτάζω τη φύση και τη ζωή. Σε συνδυασμό με στοιχεία από γράμματα του [van Gogh] που έχουν σωθεί και μερικά από τα βιογραφικά του στοιχεία» ήταν σημαντικά για να μπορέσει να ζήσει το χαρακτήρα του.

«Η τέχνη είναι η ουσία της ζωής…η τέχνη είναι μια γλώσσα, ο τρόπος να δει κανείς, η τέχνη είναι ένας τρόπος για να ξυπνήσεις».

Στο αφιέρωμα του Entertainment Weekly ο Willem Dafoe αναφέρει ότι κατάφερε να μπει για λίγο στο μυαλό του van Gogh. Έμαθε μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία ένα νέο τρόπο με τον οποίο να ξεκλειδώνει το χαρακτήρα του αλλά και τη ζωγραφική. «Κοιτάζω τα έργα του van Gogh με ένα νέο τρόπο που με εμπνέει. Ένα τρόπο που με ξυπνά και με κάνει να βλέπω με τα μάτια την ομορφιά της φύσης και τη δύναμη που κρύβει μέσα της».

Σύμφωνα με τον ηθοποιό ο van Gogh ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έμαθε αρκετά καλά. «Πάντα μου άρεσε να βλέπω έργα τέχνης. Δεν ήμουν ιδιαίτερα εκπαιδευμένος ή εξειδικευμένος στον τρόπο να τα κοιτάζω. Μέχρι που συνάντησα τον Julian και ασχολήθηκα με αυτό».

Ο Vincent van Gogh είναι ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους, ο οποίος εν ζωή δεν σημείωσε επιτυχία.