Ισως να πρεπει να αφησεις το κινητο σου σπιτι σημερα

Όλοι μιλούν για το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις αποτοξίνωση από τα social media, μα είναι πάρα πολλοί λίγοι που παιρνούν στην πράξη αυτής της κουβέντας. Όσο τα κινητά θα είναι η προέκταση του χεριού μας, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο ότι είναι αναγκαία ώστε να συνεχίσουμε ν’ αναπνέουμε.

Το πιο περίεργο είναι πως καμία άλλη γενιά πριν από εμάς δεν χρειάστηκε τέτοιου είδους αποτοξίνωση. Μπορεί να χρειάστηκαν από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, αλλά όχι τα social. Ούτε καν το 1960, που ήταν η πρώτη φορά που οι έφηβοι είχαν τα δικά τους ρούχα, συσκευές, μουσική και διαμερίσματα, δεν είχαν εεθιστοί τόσο.

Περνάμε τόση ώρα μπροστά από την μπλε  αυτή οθόνη, σέρνοντας τα ραντεβού αριστερά και δεξιά, διαλέγοντας κορίτσι από τις φιλτραρισμένες τις φωτογραφίες του Instagram, ψάχνοντας για το τέλειο hashtag στο Twitter, το τέλειο status στο Facebook. Ζούμε τόσο πολύ online που όταν βγαίνουμε offline αισθανόμαστε άβολα. Όμως στην πραγματικότητα, πόσες φορές ευχαριστήθηκες το γεγονός το ότι σου έπεσε το κινητό στην θάλασσα και δεν είχες άλλη επιλογή από το να συνεχίσεις τις διακοπές σου; Μετά το πρώτο 8ωρο.

Μέχρι τουλάχιστον, να αρχίσουν τα σημάδια. Όταν το σώμα σου λοιπόν, σου χτυπήσει κουδουνάκι με κάποιο -ή όλα- από τα παρακάτω έξι σημάδια, τότε καλύτερα να ρίξεις το κινητό σου στην μπανιέρα. Όσο αυτι είναι γεμάτη.

Όταν η όρασή σου αρχίζει και θολώνει.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του ψηφιακού εθισμού. Συμβαίνει κυρίως επειδή scrollάρεις συνέχεια και τα μάτια σου στεγνώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βλεφαρίζεις όσο θα έπρεπε. Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να θολώνει η όρασή σου είναι γιατί οι οθόνες του κινητού μας βγάζουν ένα μπλε φως το οποίο διαπερνά το μάτι πιο βαθιά απ’ ότι το κανονικό φως που έχεις στο σπίτι. Έτσι, τα μάτια σου κοκκινίζουν και θολώνον.

Όταν αρχίζουν οι κρίσεις πανικού.

Νόμιζες ότι οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν μόνο επειδή έχεις πολλά κάποια ψυχολογικά; Ούτε καν. Αρχίζουν και όταν ξεχνάς το κινητό σου σπίτι κάποιο πρωινό, όταν σου πέφτει στην τουαλέτα, όταν σου το κόβει η Vodafone. Όλα αυτά και άλλα πολλά, είναι τεράστια σημάδια που σου δείχνουν πως πρέπει επιτέλους να χαλαρώσεις. Περίπου το 73 τοις εκατό των Αμερικανών, παθαίνουν μια μικρή κρίση πανικού όταν συνειδητοποιούν πως δεν έχουν το κινητό τους πάνω τους. Σημάδια αυτής είναι έντονοι πόνοι στο στήθος, λαχάνιασμα, ιδρώτας, ναυτία και τρέμουλο.

Όταν αρχίζεις και δουλεύεις ακόμη και στον ελεύθερό σου χρόνο.

Όταν δηλαδή, είσαι 24/7 online, ό,τι και να σου ζητήσει το αφεντικό σου θα το κάνεις. Ακόμη κι αν αυτό είναι απλώς να του απαντήσεις ότι δε μπορείς να το κάνεις. Μέχρι που θα σε τουμπάρει και θα το κάνεις. Καταραμένη ζωή. Και αν θέλεις να μιλήσουμε με στατιστικά στοιχεία, το 80 τοις εκατό των Αμερικανών παραδέχονται ανοιχτά πως δουλεύουν ακόμη και όταν δεν είναι στο γραφείο γιατί απλώς η δουλειά βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους. Αυτό οδηγεί έναν Χ άνθρωπο να δουλεύει κατά μέσο όρο 7 ώρες την εβδομάδα ΕΚΤΟΣ του κανονικού ωράρίου του.

Όταν αρχίζουν οι πονοκέφαλοι και η απώλεια μνήμης. 

Το να κοιτάς την μπλε σου οθόνη τόσο συχνά και για πολύ ώρα, σε οδηγεί στο να έχεις πονοκέφαλο σχεδόν συνέχεια και το χειρότερο όλωςν, να αρχίζεις να ξεχνάς πράγματα. Πράγματα που έχεις να κάνεις, πράγματα που θέλεις να πεις. Στην γλώσσα των γιατρών αυτό λέγεται ψηφιακή άνοια. Καλησπέρα και καλή βραδιά.

Όταν βλέπεις πως έχεις χάσει την επίγνωση του χώρου.

Αρχίζεις και περνάς δρόμους χωρίς να κοιτάξεις, μπαίνεις στο μετρό χωρίς να έχεις καταλάβει αν έχουν βγει οι προηγούμενοι και ανεβαίνεις σκάλες γράφοντας μηνύματα. Για παράδειγμα, μια φορά περπατούσα στο πεζοδρόμιο και κοίταζα το Instagram. Ήταν πρωί, είχα νεύρα και απλώς περπατούσα γρήγορα. Μέσα στα επόμενα 5 λεπτά είχα πέσει πάνω σε μια κολώνα της ΔΕΗ και έσπασα τα γυαλιά μου. ΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΜΟΥ.

Όταν η στάση του σώματός σου έχει πάρει την κατηφορά. Κυριολεκτικά. 

Πολλά είναι αυτά που μπορεί να οδηγήσουν το σώμα σου σε λάθος στάση. Όμως εμείς εδώ, θα μιλήσουμε για εκείνη την καμπύλη που κάνει η σπονδυλική σου στήλη όταν φτάνει στον αυχένα. Μια καμπύλη αυτοδημιούργητη. Αυτό συμβαίνει γιατί συνέχεια κοιτάς κάτω, και τότε αρχίζεις και πονάς.

Η δική μου συμβουλή είναι αύριο, να αφήσεις το κινητό σου σπίτι για να δεις πως είναι. Έστω για 2 ώρες.